Azië Bestemmingen City Trips Inspiratie

10 te gekke Tokyo tips5 min read

16 februari 2020 5 min read

author:

10 te gekke Tokyo tips5 min read

Leestijd: 5 minuten

Japan is een apart land, en dat is nog zacht uitgedrukt. Als westerling kom je in een compleet andere wereld terecht. Deze 10 Tokyo tips heb je zeker nodig voor je bezoek.

Tokyo Trip

Ah een city tripje van 5 dagen? Waarheen dit keer, Copenhagen of Lissabon? Euh neen… naar Tokyo. Je kan je de vreemde blikken al voorstellen zeker. De reden was een uitstekend tarief bij Qatar Airways. Dus vlogen we onverwacht naar het land van de rijzende zon.

Tokyo tips

Met deze Tokyo tips kun je alvast van start in de Japanse hoofdstad. Al kan je in dit gekke land wellicht een lijstje met meer dan 100 tips maken. Wij stonden vaak met open mond te kijken naar hetgeen rondom ons gebeurde. En de Japanners staarden ons op dezelfde manier aan. Een overzichtje met onze Tokyo tips.

1. Ga op café gaan tussen de dieren…

Een pintje drinken met de collega’s? Dat gebeurt hier in kleine luidruchtige karaoke kamertjes. Wil je het iets rustiger? Dan moet je in een van de katten café’s zijn. Tussen een dertigtal katten kan je er een boek lezen of koffie drinken. De sociale dieren komen uiteraard enkel spinnen als je een bakje met kip in je handen hebt. Varianten zijn er ook met egels, uilen en andere dieren. Het is eens iets anders dan café ‘onder de toren’…

tokyo tips
Calico katten café
tokyo tips
De ene is al liever dan de andere
kattencafe tokyo

2. Naar het toilet gaan kost wat technische kennis…

Na je grote boodschap moet je nog de keuze maken tussen spray of soft spray. Je moet de druk bepalen van de sproeiers en de temperatuur van de wc bril. Een toiletbezoek is hier dus niet zo simpel. Als je geluk hebt staat de uitleg er ook bij in het Engels…

tokyo tips
De bediening van ons toilet

3. Japanners verkleden zich graag…

Of het nu aan een traditionele tempel is of in Tokyo Disneyland, Japanners verkleden zich graag. In Disneyland waren de gasten soms beter verkleed dan de Disney figuren. Ook de levende manga figuren op straat zijn beroemd. In Tokyo bestaat het woord ‘over-dressed’ duidelijk niet.

tokyo tips
Traditioneel en iets minder traditioneel…
tokyo tips
We doen natuurlijk gewoon mee

4.Gebruik het openbaar vervoer…

Het openbaar vervoer is goedkoop en stipt. Onderschat zeker de afstanden in de stad niet. Zelfs niet in het station, om Tokyo centraal te verlaten hadden we al 20 minuten nodig. Verwacht trouwens geen sociale medepassagiers. Zwijgend naar je GSM staren is hier de norm. Een telefoongesprek voeren is trouwens verboden, zodat je niemand kan storen. Het wordt ook moeilijk met zo’n wit kapje voor je mond.

tokyo tips
Een rustig metro stel, het is vaak anders…
tokyo tips
Zicht vanuit de metro op de Shibuya crossing

5. Kies je gerecht op straat…

Eten bestellen in het Engels is een ramp. Niemand spreekt het en slechts weinigen verstaan er iets van. Gelukkig staat al het eten gewoon op straat. Elk gerecht op het menu heeft een plastieken variant en staat uitgestald in de etalage. Gewoon even wijzen naar hetgeen er eetbaar uitziet en klaar is kees.

tokyo tips
De menu kaart

6. Draai iets uit de automaat…

Japanners steken alles in een automaat. Bovendien vind je ze in de meest uiteenlopende vormen en kleuren. Keuzestress gegarandeerd!

tokyo tips

7. Niet overal mag je binnen…

In de uitgaansbuurt Shinjuku ben je uiteraard welkom in toeristenvallen zoals de robotshow. Alleen van de reclame krijg je al spontaan een epilepsie aanval. Maar als romantische reisbloggers wilden we wel eens een love hotel uitproberen. Thematische kamers waar Japanners enkele uren gaan ‘bijpraten’ met elkaar. Helaas mochten we er als niet-Japanner niet binnen. De racisten!

tokyo tips
’s nachts is het hier nog charmanter…

8. Proef van de Japanse keuken…

Na enkele dagen ging de Japanse keuken ons een beetje vervelen. Miso soep als ontbijt word je vrij snel moe. Wat niet wegneemt dat we enkele lekkere dingen hebben geproefd. Zoals de Japanse versie van McDonalds met wasabi visburgers. Laat je vooral verrassen. En leer met stokjes eten.

tokyo tips
Noedelsoep, aangeduid op de menukaart buiten…
tokyo tips
Lekker Japans bier trouwens
tokyo tips
Tip van een local

9. Ga eens Pachinko spelen…

Pachinko is een Japans gokspelletje, dat wilden we ook wel eens spelen. In torenhoge gebouwen vol automaten zitten de Japanners urenlang naar deze balletjes te staren. Bovendien gebeurt dit in een hels lawaai. Instant stress en irritatie. Wie het niet gelooft moet er zelf eens binnen wandelen.

tokyo tips

10. Ga op tijd naar het Imperial Palace…

Natuurlijk wil je ook wel wat geschiedenis en cultuur opsnuiven tijdens je reis. En waar kan dat beter dan tijdens een bezoekje aan de keizer himself? Helaas mogen slechts de eerste 120 bezoekers of zo het paleis binnen. En wij stonden bij de honderden andere toeristen die hun huiswerk niet op voorhand hadden gemaakt. En dan is een blik op het paleis maar pover en is het de reis niet waard.

tokyo tips
Niet echt een indrukwekkend zicht op het paleis…
tokyo tips
Een reuze bonsai park…

Conclusie

Japan was een unieke ervaring. Een mix tussen traditie en moderniteit. En ook een kleine cultuurshock. Maar Tokyo heeft ons hart niet gestolen. Te druk, te groot en niet echt ons ding. Een schizofrene freak show met teveel volk. En ook de Japanners lijken ons niet de meest gastvrije en vrolijke mensen. Zelfs niet als ze verkleed zijn…

tokyo tips

Wil je ook de rest van Japan verkennen? Lees dan ook deze praktische tips.

30 Comments
 1. ivonne

  Wat een gave stad, juist omdat het zo lekker anders is. Een bezoek staat hoog op de lijst, maar niet voor een paar dagen. Daarvoor vind ik de vlucht echt te lang en bovendien heb ik last van het tijdsverschil. Ik moet wel lachen om die foto met die verklede dames, dat kunnen wij ons als nuchtere Hollanders toch niet voorstellen....

  • travelchecker

   In business class valt dat best mee ;-) Maar raden je ook aan om wat langer te blijven en meer van Japan te zien ipv enkel de hoofdstad.

  • travelchecker

   De vlucht en de jetlag zijn inderdaad zwaar, gelukkig konden we goed slapen op het vliegtuig.

 2. Ana Rita

  Leuk geschreven! Japan en met name Tokyo staan al jaren op mijn wishlist, dankzij jouw blogpost heb ik er nu een nog beter beeld van :)

 3. Eva

  Tof! Als Asiaholic ben ik op veel plekken in Azië geweest, echter Tokyo is er nog niet van gekomen. Er moet altijd iets te wensen overblijven, niet waar?

  • travelchecker

   Zeker weten, we houden zelf ook altijd iets over zodat we nog eens willen terugkomen naar een bestemming

 4. Marjolein

  Haha wat een heerlijke dingen hebben jullie beleefd. En wat lastig om naar de wc te gaan. Ik lees vaak dat Japanners er andere gewoonten op nahouden, lijkt mij best interessant om een keer mee te maken.

 5. Michelle

  Heel gaaf! Deze ga ik zeker bewaren, want Tokyo staat al een hele tijd op mijn bucketlist. Eerst maar eens over die vliegangst heen..

  • travelchecker

   ach het is maar elf uur op 10000 meter hoogte in een nauwe buis zitten hoor ;-)

 6. Michelle

  Japan staat op de planning bij mn vriend en mij als een van de volgende reizen en zijn heel benieuwd naar Tokyo!

 7. Hip on Trip

  Haha, nooit aan gedacht om op citytrip naar Tokyo te gaan. Japan staat wel hoog op ons lijstje als reisbestemming, maar de hoge kosten houden ons nog altijd tegen. Goede & grappige tips! Leuk geschreven.

 8. Ilona Izabella

  Japan staat nog hoog op mijn wishlist. Het lijkt me inderdaad een heel bijzonder land en jouw blog bevestigt dat vermoeden. Ik moest wel lachen om dat keuzemenu bij het toilet.

 9. Sabine

  Super leuk geschreven, ik heb gelijk zin om een keer naar Japan te gaan om al die gekke (verkleede) mensen te ontmoeten. :-)

 10. Marcella Molenaar

  Jammer dat Tokyo tegen viel... Ik ben juist wel benieuwd naar de stad én het land. Het klinkt absoluut als een bijzonder en intrigerend land. Dat wil ik graag eens ervaren! Ook maar op zoeke naar goede tickets ;-)

 11. Lien Voets

  Haha! Dat ziet er een tripje uit om nooit te vergeten allicht!-

 12. Wat een heerlijk en herkenbaar verhaal! Tokyo is zo'n (te) gekke stad. Leuk om te lezen, ik word weer helemaal enthousiast :)

  • travelchecker

   Wij waren iets minder enthousiast, maar vonden het wel een unieke ervaring!

   • Bea Ottenburgs

    Misschien een gekke vraag,maar hoe doe je dat zo in Japan je weg vinden enzo? ik hoor dat ze er enkel Japans kennen?We zouden graag willen gaan maar de reizen die ze aanbieden zijn meestal rondreizen, en we zouden echt enkel Tokyo willen zien.

    • travelchecker

     Ik heb enkel Tokyo bezocht, en daar is de weg vinden supersimpel. De metro werkt er met kleurtjes en nummers, niet zo verschillend van andere steden in de wereld. Het klopt wel dat de Japanners heel weinig Engels spreken.Je kan bv ook google maps op voorhand downloaden en ter plaatse off-line gebruiken.

     • Bea Ottenburgs

      Dankjewel voor de info.Ben je dan zonder agentschap naar daar gegaan? en je hotel zelf geboekt?

     • travelchecker

      Ik heb inderdaad rechtstreeks geboekt, een promotie met qatar airways en rechtstreeks via het hotel. Dat is soms goedkoper dan via een tussenpersoon.

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *