10 te gekke Tokyo tips

Japan is een apart land, en dat is nog zacht uitgedrukt. Als westerling kom je in een compleet andere wereld terecht. Deze 10 Tokyo tips heb je zeker nodig voor je bezoek.

Stedentrips vriendinnen banner

Tokyo Trip

Ah een city tripje van 5 dagen? Waarheen dit keer, Copenhagen of Lissabon? Euh neen… naar Tokyo. Je kan je de vreemde blikken al voorstellen zeker. De reden was een uitstekend tarief bij Qatar Airways. Dus vlogen we onverwacht naar het land van de rijzende zon.

Tokyo tips

Met deze Tokyo tips kun je alvast van start in de Japanse hoofdstad. Al kan je in dit gekke land wellicht een lijstje met meer dan 100 tips maken. Wij stonden vaak met open mond te kijken naar hetgeen rondom ons gebeurde. En de Japanners staarden ons op dezelfde manier aan. Een overzichtje met onze Tokyo tips.

hotelspecials

1. Ga op café gaan tussen de dieren…

Een pintje drinken met de collega’s? Dat gebeurt hier in kleine luidruchtige karaoke kamertjes. Wil je het iets rustiger? Dan moet je in een van de katten café’s zijn. Tussen een dertigtal katten kan je er een boek lezen of koffie drinken. De sociale dieren komen uiteraard enkel spinnen als je een bakje met kip in je handen hebt. Varianten zijn er ook met egels, uilen en andere dieren. Het is eens iets anders dan café ‘onder de toren’…

tokyo tips

Calico katten café

tokyo tips

De ene is al liever dan de andere

kattencafe tokyo

2. Naar het toilet gaan kost wat technische kennis…

Na je grote boodschap moet je nog de keuze maken tussen spray of soft spray. Je moet de druk bepalen van de sproeiers en de temperatuur van de wc bril. Een toiletbezoek is hier dus niet zo simpel. Als je geluk hebt staat de uitleg er ook bij in het Engels…

tokyo tips

De bediening van ons toilet

3. Japanners verkleden zich graag…

Of het nu aan een traditionele tempel is of in Tokyo Disneyland, Japanners verkleden zich graag. In Disneyland waren de gasten soms beter verkleed dan de Disney figuren. Ook de levende manga figuren op straat zijn beroemd. In Tokyo bestaat het woord ‘over-dressed’ duidelijk niet.

tokyo tips

Traditioneel en iets minder traditioneel…

tokyo tips

We doen natuurlijk gewoon mee

4.Gebruik het openbaar vervoer…

Het openbaar vervoer is goedkoop en stipt. Onderschat zeker de afstanden in de stad niet. Zelfs niet in het station, om Tokyo centraal te verlaten hadden we al 20 minuten nodig. Verwacht trouwens geen sociale medepassagiers. Zwijgend naar je GSM staren is hier de norm. Een telefoongesprek voeren is trouwens verboden, zodat je niemand kan storen. Het wordt ook moeilijk met zo’n wit kapje voor je mond.

tokyo tips

Een rustig metro stel, het is vaak anders…

tokyo tips

Zicht vanuit de metro op de Shibuya crossing

5. Kies je gerecht op straat…

Eten bestellen in het Engels is een ramp. Niemand spreekt het en slechts weinigen verstaan er iets van. Gelukkig staat al het eten gewoon op straat. Elk gerecht op het menu heeft een plastieken variant en staat uitgestald in de etalage. Gewoon even wijzen naar hetgeen er eetbaar uitziet en klaar is kees.

tokyo tips

De menu kaart

6. Draai iets uit de automaat…

Japanners steken alles in een automaat. Bovendien vind je ze in de meest uiteenlopende vormen en kleuren. Keuzestress gegarandeerd!

tokyo tips

7. Niet overal mag je binnen…

In de uitgaansbuurt Shinjuku ben je uiteraard welkom in toeristenvallen zoals de robotshow. Alleen van de reclame krijg je al spontaan een epilepsie aanval. Maar als romantische reisbloggers wilden we wel eens een love hotel uitproberen. Thematische kamers waar Japanners enkele uren gaan ‘bijpraten’ met elkaar. Helaas mochten we er als niet-Japanner niet binnen. De racisten!

tokyo tips

’s nachts is het hier nog charmanter…

8. Proef van de Japanse keuken…

Na enkele dagen ging de Japanse keuken ons een beetje vervelen. Miso soep als ontbijt word je vrij snel moe. Wat niet wegneemt dat we enkele lekkere dingen hebben geproefd. Zoals de Japanse versie van McDonalds met wasabi visburgers. Laat je vooral verrassen. En leer met stokjes eten.

tokyo tips

Noedelsoep, aangeduid op de menukaart buiten…

tokyo tips

Lekker Japans bier trouwens

tokyo tips

Tip van een local

9. Ga eens Pachinko spelen…

Pachinko is een Japans gokspelletje, dat wilden we ook wel eens spelen. In torenhoge gebouwen vol automaten zitten de Japanners urenlang naar deze balletjes te staren. Bovendien gebeurt dit in een hels lawaai. Instant stress en irritatie. Wie het niet gelooft moet er zelf eens binnen wandelen.

tokyo tips

10. Ga op tijd naar het Imperial Palace…

Natuurlijk wil je ook wel wat geschiedenis en cultuur opsnuiven tijdens je reis. En waar kan dat beter dan tijdens een bezoekje aan de keizer himself? Helaas mogen slechts de eerste 120 bezoekers of zo het paleis binnen. En wij stonden bij de honderden andere toeristen die hun huiswerk niet op voorhand hadden gemaakt. En dan is een blik op het paleis maar pover en is het de reis niet waard.

tokyo tips

Niet echt een indrukwekkend zicht op het paleis…

tokyo tips

Een reuze bonsai park…

Conclusie

Japan was een unieke ervaring. Een mix tussen traditie en moderniteit. En ook een kleine cultuurshock. Maar Tokyo heeft ons hart niet gestolen. Te druk, te groot en niet echt ons ding. Een schizofrene freak show met teveel volk. En ook de Japanners lijken ons niet de meest gastvrije en vrolijke mensen. Zelfs niet als ze verkleed zijn…

tokyo tips

Wil je ook de rest van Japan verkennen? Lees dan ook deze praktische tips.

sunweb lastminute banner

30 commentaar

  1. Eva
      • Bea Ottenburgs
          • Bea Ottenburgs

Reageer