4 tips om je voor te bereiden op een actieve wandelvakantie

Een wandelvakantie is een heerlijke manier om te ontspannen. Je kan genieten van wijde uitzichten, van de koeien en schapen die de Alpenweiden met je delen en van de natuur in al zijn glorie. Nog meer dan bij andere vakanties is een goede voorbereiding enorm belangrijk. Dat doe je niet alleen door vooraf alle benodigdheden in huis te halen, maar ook door aan je conditie te bouwen en door de regio nog voor het vertrek al even te verkennen.

Stedentrips vriendinnen banner

# 1. Zorg voor de juiste wandelbenodigdheden

Voor een geslaagde wandelvakantie is een goede basisuitrusting onmisbaar. Schenk daarbij vooral aandacht aan je schoenen. Het is moeilijk om te zeggen wat goede wandelschoenen zijn, want veel is afhankelijk van waar en hoe ver je gaat wandelen. Ook de ondergrond speelt een rol. In de bergen heb je dan ook andere schoenen nodig dan in de tropen. In de betere speciaalzaken zal men je graag begeleiden tijdens je zoektocht naar de ideale wandelschoen. Denk verder aan de juiste wandelkleding, een EHBO-set, een powerbank, zonnecrème, energierepen, voldoende drinken en kaart en kompas. Enkel met de juiste uitrusting kom je voldoende beslagen ten ijs.

# 2. Bouw vooraf aan je conditie

Het is niet alleen belangrijk dat je alle benodigdheden in huis haalt, maar bovendien kan je ook maar beter fysiek voorbereid zijn. Zorg ervoor dat je het wandelen al goed in de benen hebt. Oefen met korte en lange wandelingen bij uiteenlopende weersomstandigheden en plan zeker een aantal beklimmingen in. Dat is ook een ideaal moment om bijvoorbeeld te oefenen met wandelstokken, wat een grote hulp kan zijn tijdens een intensieve wandelvakantie.

hotelspecials

Je hoeft je daarbij zeker niet te beperken tot wandelen, want ook met andere sporten bouw je aan je conditie. Elke dag een paar oefeningen doen, kan wonderen verrichten voor je fitness. Dat kan in de sportschool, maar het is ook perfect mogelijk om thuis fitness na te streven. Bijvoorbeeld samen met een online personal trainer. Zo’n personal trainer is je eerste aanspreekpunt bij vragen over je conditie en conditieopbouw. Hij helpt je bovendien om stap voor stap naar je doelstellingen toe te werken.

wandelvakantie

# 3. Bereid je wandeltochten goed voor

Als je al weet waar je gaat wandelen, is het mogelijk om je vooraf al een beetje te oriënteren. Zo ontdek je al meteen waar er hotels te vinden zijn, waar je een supermarktje vindt en hoe je via de lokale wandelknooppunten op je bestemming raakt. Het is aan te raden om er een goede topografische kaart bij te nemen, bij voorkeur een met schaal 1:25.000. Met een topografische kaart vergewis je je ook meteen van de hellingen en van het landschap, zodat je niet voor verrassingen komt te staan. Er bestaan heel wat websites waarop je online topografische kaarten kunt vinden. Voor België is dat bijvoorbeeld TopoMapViewer. Een fysieke kaart heeft echter een aantal voordelen. Zo kan je de kaart meenemen tijdens je vakantie, ben je niet afhankelijk van een internetverbinding en kan je er vooraf een aantal dingen op noteren.

# 4. Wees voorbereid op het onverwachtse

Je kan je wandelvakantie nog zo goed voorbereiden, toch kan er altijd iets fout lopen. Zeker in bergachtige gebieden kan het weer soms plots omslaan en kan je in een warmteonweer terechtkomen. Ook kan je misschien ten val komen en moet er ineens wat ge-ehbo’d worden. Denk daarom aan een goede reisverzekering. Een reisverzekering dekt niet alleen de ziektekosten, maar ook de reddingskosten en de repatriëringskosten. Voor wandelaars die de natuur intrekken, is zo’n reisverzekering altijd nuttig.

sunweb lastminute banner

Reageer