5 Hotspots in Mechelen

City trip in Mechelen

Een van de meest hippe steden van België momenteel is toch wel Mechelen. Trendy koffiebars en originele bistro’s schieten er als paddenstoelen uit de grond en het centrum bruist als nooit tevoren. Combineer dat met enkele toeristische topattracties en je krijgt een ideale mix voor een citytrip in eigen land. Onze korte trip was bijlange niet lang genoeg om alles te ontdekken, maar we geven je alvast 5 tips mee om een romantisch weekendje Mechelen te beleven.

Stedentrips vriendinnen banner
Mechelen

Zicht vanop het terras van Il Cardinale


hotelspecials

Dromen

Slapen in een kerk, een unieke ervaring die je in Mechelen kan beleven. En overnachten doe je hier in karakteristieke suites. De oude elementen van de kerk zijn bewaard gebleven, zodat je slaapt onder oude kerkgewelven met zicht op de feeërieke glas-in-lood ramen. De zachte boxsprings met luxe beddengoed en de jacuzzi zorgen voor luxe en comfort. Ontbijten doe je dan weer met zicht op het oude altaar. Het draagt allemaal bij tot een speciale ambiance, die je in hogere sferen brengt. Het hele hotel werd gerenoveerd met respect voor de historiek van het gebouw. Lees hier de volledige review van ons verblijf.

Martin's Patershof kamer

Onze suite in het Patershof

Proeven

Om in hogere sferen te blijven nemen we plaats op het terras van Il Cardinale. Dit hippe hamburger restaurant ligt in de schaduw van de Sint- Rombouts kathedraal. We nemen dan ook plaats op het zomerterras van de zaak met zicht op de imposante toren. De naam verraadt al dat het restaurant gethematiseerd is in een kerkelijk thema. Wat dacht je van een lamsburger met de naam ‘Mary had a little lamb‘? Of een ‘holy guacomole‘? De open keuken en het strakke interieur geven een toffe sfeer aan het restaurant. Helaas viel ons bezoek tijdens maanrock, en was er slechts een beperkte kaart beschikbaar. Het werd dus een standaard bacon burger met frietjes. Geen culinaire hoogvlieger maar best een genietbare burger. Ideaal voor een lunch à la Ellis, maar dan met een religieus sausje.

Aperitieven

Mooi weer in Mechelen? Rep je dan zo snel mogelijk naar de Vismarkt. Dit grote openlucht café barst van de sfeer en gezelligheid. Langs de Dijle staat het grootste terras van Mechelen, badend in een zee van lichtjes. De bomen op het plein zorgen voor schaduw en verkoeling. De meeste ambiance vonden we in Bar Popular. Zwoele reggae beats en de beste mojito’s van de stad zorgen ervoor dat je direct in een vakantiestemming raakt.  Tot diep in de nacht kan je hier terecht voor plezier in je glas en op de dansvloer.

Mechelen

Smullen in Mechelen


Beleven

Ons bezoek aan Mechelen valt samen met een van Vlaanderens grootste stadsfestivals, Maanrock. Drie dagen lang wordt de stad ondergedompeld in muziek en straattheater. Het hoofdpodium op de Grote Markt trekt als eerste onze aandacht. Onder het genot van een pintje, en de heerlijke geur van foodtrucks, zien we verschillende artiesten optreden. Tv sensatie Nathalie Meskens bestookt het plein met haar ‘Meskens goes motown’ covers. Voor ons is het eerder een ‘Meskens goes karaoke’ en we gaan een kijkje nemen aan het feestpodium, waar zware beats uit de boxen knallen. De eerste benen wiegelen al wat geforceerd mee op de maat, ook hier moet het echte feest nog losbarsten. Na  zonsondergang barst het pas allemaal echt los en gaat Mechelen dansend de nacht in. Maanrock vindt elk laatste weekend van augustus plaats en is helemaal gratis.

Maanrock

Maanrock mainstage

Bewonderen

Wie ons al even volgt weet dat geen enkele uitkijktoren veilig is voor ons en kost wat kost beklommen moet worden. Jammer genoeg ligt de ‘skywalk’ bovenop de Sint-Romboutskathedraal, en om daarop te geraken beginnen we vol goede moed aan de 538 treden. Na ruim 100 treden op de smalle wenteltrap is de glimlach op ons gezicht al verdwenen. Gelukkig kan je aan de binnenkant van de toren even uitblazen. In de kraankamer wordt duidelijk hoe immens dit bouwwerk eigenlijk is. De doorkijk in de vloer gunt je een blik op het pijporgel. Na nog een tussenstop tussen de klokken van de bijaard komen we uitgeput aan bovenop de toren. Onze beloning? Een 360° uitzicht op Mechelen. Dankzij het goede weer kunnen we zelfs Brussel en Antwerpen spotten, de 2 voorsteden van Mechelen volgens de lokale burgemeester. Geen zin om ruim 1000 smalle trappen te maken? Ook het terras bovenop de Dossin kazerne (met de lift!) geeft je een prachtig zicht op de stad.

Dossin kazerne

Uitzicht vanop de Dossin kazerne

Voor meer info over de stad surf je best eens naar toerisme Mechelen.


sunweb lastminute banner