Alleen reizen in Amerika

Solo op roadtrip door Amerika

Voor je allereerste solo reiservaring is Amerika een uitstekende bestemming. Natuurlijk kan je eerst dichter bij huis al eens een weekendje boeken om wat ervaring op te doen. Maar een verre reis is toch nog even iets anders. De USA biedt je een haalbaar alternatief moest je nog niet toe zijn aan een avontuurlijke backpack trip op je eentje.

Stedentrips vriendinnen banner

alleen reizen door amerika

Waarom is Amerika dan juist zo geschikt? Wel, de cultuurschok zal hier veel kleiner zijn dan een reis naar pakweg Brazilië of Mozambique. Je rijdt er weliswaar rond in een filmset, maar alles voelt op de een of andere manier ook wel vertrouwd aan.

hotelspecials
  • Engels is de voertaal, je kan je overal zonder gebarentaal of google translate verstaanbaar maken.
  • Roadtrippen is er dankzij het uitgebreide wegennet en de goede infrastructuur kinderspel.
  • Amerikanen zijn misschien oppervlakkig maar ook gastvrij, sociaal en vriendelijk.


De 5 voordelen van alleen reizen

1. Tijd voor jezelf

Me-time deluxe! Alleen met jezelf op pad geeft je een zee van tijd om jezelf te ontdekken. Veel reisverslagen maken melding van ‘jezelf tegenkomen’. Hoe cool dat ook klinkt voor sommigen, ik hoef niet de halve wereld rond te reizen om mezelf tegen te komen. Een identiteitscrisis los je niet op door een berg te beklimmen in de woestijn of te cruisen over Route 66.

alleen reizen door amerika

Jezelf tegenkomen? Nee, ik wist al op voorhand dat ik zou afzien…

Waar je wel ruim de tijd voor hebt, is om na te denken over de dingen des levens. En dat gaat gemakkelijker op reis zonder al de verplichtingen die je thuis bezig houden. Met stoorzenders zoals sociale media of een job, die veel van je kostbare vrije tijd inpikken.

2. Totale vrijheid

Kijk, dit is wel een perfect voorbeeld van een voordeel van alleen reizen. En die vrijheid slaat vooral op de keuzes die je zelf kan maken. Dat begint al bij de bestemming. En een USA roadtrip is perfect voor dat ultieme gevoel van vrijheid. Bovendien kan je zelf kiezen welk type muscle car je wilt huren en welke hits er door de boxen knallen. You can go your own way!

alleen reizen door de usa

Natuurlijk rij je af en toe eens verkeerd omdat je weigert de weg te vragen…

3. Jezelf ontdekken en vertrouwen

Weer zo een cliché dat in elk lijstje voorkomt. Ja, het kan gebeuren dat er tijdens je solo reis onverwachte dingen gebeuren. En dat je dan gepast moet reageren en je zelfvertrouwen een boost kan krijgen. Zulke dingen gebeuren vaker in het dagelijkse leven dan op reis. Maar op reis moet je het zelf oplossen natuurlijk en dan is assertiviteit een handige eigenschap.

Ik heb eerder door het observeren van andere reizigers dingen over mezelf geleerd. Zoals het contrast tussen de rust van de Navajo indianen en de selfie-verslaafde toeristen in Monument Valley. Mijn gsm en camera blijven nu vaker gewoon op zak waardoor ik intenser geniet van mooie momenten.

monument valley usa

Another perfect shot i didn’t take…

4. Nieuwe mensen leren kennen

Als je reist als koppel of in groep zou je minder snel in contact komen met andere reizigers of locals. Je hebt immers al gezelschap bij. Nochtans hebben we met enkele vrienden tijdens onze Chicago roadtrip genoeg sociale contacten gelegd (ook al was de helft gewoon hooters personeel…).

hooters

Of die keer in Pahrump, waar ik met een steakmes in de hand ben gaan slapen omdat een zatte Mexicaan mij ’s nachts kwam opzoeken op de camping. Dat zijn nu ook niet direct de sociale contacten waar je op zit te wachten.

Maar Amerikanen zijn sociaal en zullen dus snel een praatje met je slaan. Zeker als ze horen dat je in hun land op bezoek bent. Hun gastvrijheid mocht ik ook ervaren tijdens mijn verblijven in airbnb’s. En dat kan zeker voor solo reizigers soms de ‘eenzaamheid’ doorbreken. Zo heb ik nog steeds contact met Alexa uit Amazon…


5. Uit je comfort zone treden

De laatste dooddoener gaat over je comfort zone. Elke situatie of bestemming die vreemd is ligt buiten je comfort zone. Dat is in het dagelijks leven ook zo. Ik probeer net van mijn reisbestemming een nieuwe comfort zone te maken. Zodat ik me er op m’n gemak voel en kan genieten van mijn vakantie. Een goede voorbereiding helpt daarbij. Adventure is just bad planning. Tenzij je natuurlijk net je grenzen gaat opzoeken. Maar Expeditie Robinson toestanden staan voorlopig niet op mijn programma. En voor Temptation Island ben ik te oud.

alleen reizen in amerika

Soms ligt je comfort zone gewoon op een strand onderweg.

De 5 nadelen van alleen reizen

1. Je reis is duurder

Over de nadelen kan ik wel wat vaker akkoord gaan met de online lijstjes. Want alleen reizen betekent ook dat je de kosten alleen moet dragen. Je hotelkamer, een huurwagen, benzine,… Die bedragen kan je niet delen door 2 of meer. Daarom is het handig een beetje uit te kijken naar speciale promoties om de prijs te drukken. Met mijn handleiding Travel hacking voor dummies zet ik je alvast op de juiste weg om enkele euro’s te besparen.

TIP! Koop in de supermarkt een koelbox die je vult met water en snacks voor onderweg. In elk tankstation kun je ijsblokjes kopen zodat alles lekker koel blijft. Voor je terugvlucht vul je hem opnieuw en laat hem achter bij een van de 45.000 daklozen in LA. Het is niet omdat we alleen reizen dat we ook alleen zijn op de wereld.

2. Single toeslag

De grootste schande in de toeristische sector is toch wel de single toeslag. Voor een weekje zon in Turkije of Spanje kan dat gemakkelijk oplopen tot 300 euro per week. Sommige touroperators rekenen de single toeslag ook aan voor pakketreizen naar de USA. Terwijl je net daar een kamer boekt aan een vaste prijs, of je er nu alleen of met 4 op een kamer ligt.

Voor een USA vakantie boek ik dan ook altijd zelf mijn hotels. En wat Europa betreft zijn er gelukkig ook meer en meer hotels die vakantiedeals zonder single toeslag aanbieden.


3. Onveilig?

Er zijn in veel Amerikaanse steden wijken waar je als toerist beter wegblijft. Maar ik zou bij ons Amerikanen ook afraden om ’s nachts in Molenbeek te gaan wandelen. Een beetje voorbereiding is wellicht noodzakelijk om je te behoeden voor criminaliteit. En verder je gezond verstand gebruiken. En haal af en toe je voet van het gaspedaal, hoe verleidelijk het ook is om volle gas over die highways te scheuren. Hou tijdens je roadtrip in de USA rekening met overstekend wild. Jaarlijks worden er duizenden dieren aangereden, en daar zijn de ezels op route 66 echt wel veel te schattig voor.

alleen reizen door de usa

Bizons, herten en beren steken vaak zomaar de weg over.

Op reis kan er veel mislopen op het gebied van veiligheid, maar ik denk niet dat dit ligt aan alleen reizen of niet. Dit leeft eerder bij de vrouwelijke solo reizigers. Onthou gewoon dat je berenspray ook werkt op mensen.

Zorg ook voor wat extra water en benzine in je wagen. Soms zijn er gedurende honderden miles geen tankstations te bespeuren. Je wil in Death Valley immers niet zonder benzine vallen. En neem voor de zekerheid toch maar wat minder lifters mee dan ik, ook al mis je dan weer een stuk sociaal contact.

Daytona beach

Wie zich vastrijdt op het strand kan ook een goede verzekering gebruiken…

4. Eenzaamheid

Ruim 4 weken heb ik alleen rondgereden door zuid-west USA. Eenzaam heb ik me nooit gevoeld, alleen soms wel natuurlijk. En dat is niet zo negatief als het klinkt. De enorme rust die je ervaart tijdens een hike in Yosemity NP is bijna spiritueel. Het gevoel om even alleen op de wereld te zijn werkt bevrijdend en je keert als herboren terug naar je wagen. Tot je oog in oog staat met 2 beren, en je de enige mogelijke prooi in de buurt bent moesten ze de aanval inzetten.

Wat is dan het nadeel? Wel, al die natuurpracht, mooie herinneringen en upgrades naar honeymoon suites kun je met niemand delen. De mooiste zonsondergang ter wereld wordt nog intenser als de juiste persoon naast je zit. Geen enkele app zal dat ooit kunnen compenseren. Sorry Tinder.

Ook een transatlantische vlucht kan soms lang duren als je niemand naast je hebt om mee te praten. Of als je gekneld zit tussen zweetgeurtjes en huilbaby’s. Maar dan komen die noise cancelling headphones van Lufthansa weer van pas.

lufthansa first class

Gelukkig ben ik het gewend om alleen te slapen…

5. Selfies

Wie reist als koppel of in groep heeft altijd een privé fotograaf ter beschikking. De eerste echt geslaagde selfie moet nog gemaakt worden, dus voor een deftige foto moet je altijd iemand lastig vallen. Gelukkig zijn veel reizigers bereid je te helpen en leg je zo ook weer contact met anderen.

Ook je self-drive mag je letterlijk nemen. De vaak lange autoritten in de USA zijn vermoeiend en je kan niet even wisselen van chauffeur. Tenzij je die lifters nog meer dan ik vertrouwt…

alleen reizen en selfies maken

Selfie poging 27

Conclusie over alleen reizen

Alleen reizen heeft als grootste voordeel dat je volledig je eigen ding kan doen. En je hoeft enkel met jezelf rekening te houden. En zeker tijdens een road trip is dat handig. Al is de kostprijs voor die vrijheid dan wel wat hoger omdat je alles zelf moet betalen. Ik denk dat de meeste solo reizigers vooral genieten van de bestemming en de reis op zich. En dat alle clichés uit vele lijstjes vooral dienen als bladvulling of clickbait. Laat je zeker niet tegen houden door hetgeen iemand anders over je solo reis denkt.

Dus moest je voor de eerste keer alleen op road trip vertrekken. De USA is de perfecte bestemming. Het is niet voor niets dat elke staat wel een loneliest highway op de kaart heeft staan.

road trip usa


sunweb lastminute banner

9 commentaar