Alligators spotten in de Everglades

Florida zit boordevol wildlife. Wij gingen alligators spotten in de Everglades en vertellen waar je het beste deze machtige dieren kan bezoeken.

Stedentrips vriendinnen banner

Alligators spotten in de Everglades

We gebruiken Homestead als uitvalsbasis voor ons bezoek aan de Everglades. Vanuit onze fantastische airbnb is het immers maar een kwartiertje rijden naar de ingang van het Nationale Park. De meeste toeristen bezoeken de Everglades vanuit Miami, waar ze de Tamiami trail (US41) volgen en een tochtje maken in een airboat. Aanbieders genoeg langs de highway 41. Sportievelingen en natuurliefhebbers wandelen of fietsen er bij Shark Valley de Everglades in. Heb je iets meer tijd bezoek je beter het park via de zuidkant.

Everglades sign

hotelspecials

Airboat tour

Al de aanbieders van airboat tours situeren zich aan de rand van het Everglades National Park. De boten produceren een hels lawaai en mogen het park niet binnen. De officiële ingang van de Everglades vind je net buiten Homestead, ten zuiden van Miami. We betalen 25 dollar om het park binnen te rijden. Een eerste halte is het bezoekerscentrum genaamd naar Ernest F. Coe. Een waar museum met films, maquettes en infoborden over de fauna en flora in de Everglades.

Anhinga trail

Anhinga trail

Wildlife

Allemaal zeer interessant, en de natuurpracht maakt dadelijk indruk op de bezoekers. Maar zoals de meesten zijn we hier om wildlife te spotten, en het liefst alligators natuurlijk.

We zijn in een perfecte periode op bezoek, het is droog en we rijden helemaal alleen op de US naar het uiterste zuiden. Om de tien minuten kruisen we eens een andere auto. En ook de muggen zijn gelukkig afwezig, want tijdens de zomermaanden wordt je hier helemaal lek gestoken.

alligators spotten in de everglades

Flamingo Marina

De Everglades kan je zien als een reusachtige, traag stromende moerasrivier die uitmondt in de baai bij Flamingo marina. Het bezoekerscentrum ligt er wat troosteloos en verloederd bij. Het restaurant is dicht, de grote schade van orkaan Irma wordt nog volop hersteld. Dan doen we maar een wandeling langs een van de hikes doorheen de natuur. De houten boardwalks geven ons de kans over het water te wandelen. En het duurt niet lang vooraleer we het eerste wildlife zien. Gieren, eenden en andere vreemde vogels vliegen ons rond de oren.

alligators spotten in de everglades

Mahogany Hammock

Terwijl ik bezig ben met het spotten van vliegende beesten is mijn blik afgewend van de grond. Een gillende vrouw waarschuwt me voor een groot zwart beest aan de rand van het wandelpad. “Watch out mister”, ik kijk verrast in de ogen van een eerste alligator. En na de eerste volgen er nog velen, precies waarvoor we kwamen. Dieren in het wild zien is toch altijd iets speciaals.

alligators spotten in de everglades

Wildlife Anhinga trail

Alligator farm

De Everglades zijn een oase van rust en ruimte. Maar we willen ook wel wat actie. Net buiten de ingang bezoeken we de Alligator farm. We stappen aan boord van een propellerboot. Het helse lawaai van de boot verjaagt natuurlijk veel dieren, toch kunnen we een eagle en enkele gators spotten.

Airboat ride

Alligators spotten in de everglades

airboat ride everglades

Op de snelle stukken draaien we enkele 360’s, waarbij de boot tegen hoge snelheid rond z’n as draait en de inzittenden het uitschreeuwen van de pret. Disney world in de Everglades. Vergeet trouwens je gehoorbeschermers niet, die zijn absoluut noodzakelijk.

airboat ride

Elke alligator farm heeft ook enkele werknemers zonder doodsangst die graag een potje worstelen met gators. Uiteraard kan je er zelf ook met eentje op de foto, een baby gator weliswaar. De gators hebben de laatste jaren terug hun plekje veroverd in Florida en zijn niet langer een bedreigde diersoort. Er zou zelfs terug een overtal aan gators in de moerassen van Florida zitten.

Alligator farm

Gator worstelen

In de Alligator farm, die eigenlijk meer een reptielenzoo is, kun je ook nog schildpadden, slangen en andere reptielen bewonderen. Een hoogtepuntje is het voederen van de gators, ze hebben er hier trouwens meer dan 2000. Of wat dacht je van en slangenshow? Het blijft Amerika natuurlijk…

Alligator farm

We volgen nog even het voederen van de dieren. Honderden alligators troepen samen aan de rand van de poel, wachtend op een stukje vlees. Het dichtklappen van de alligator bek maakt een hels lawaai. Indrukwekkende dieren toch.

Alligator farm Florida

Gator Grill

We sluiten ons bezoek aan de Everglades af met een lokale specialiteit. Onder het rieten dak van de Gator Grill, met zicht op het moeras, genieten we van een portie gator bites. Kleine stukjes gegrilde alligator met een pikant sausje. Neen, het proeft niet naar kip. Gator is wat pittiger en vleziger maar best lekker. Ik vraag me af of zo’n gator dat ook van mij zou denken…

gator grill

Gator grill

Gator bites & french fries

Nuttige links

  • Op zoek naar een romantisch en origineel verblijf, ideaal gelegen om de Everglades te bezoeken? Lees dan ons verslag van Villa Toscana in Homestead.
  • De mooiste hikes, en de meeste kans om alligators te spotten, zijn Anhinga trail, Mahogany Hammock trail en Pa-hay-okee trail.
  • Ook al zijn alligators ruim in de meerderheid in de Everglades, er zijn ook wel enkele krokodillen. Het verschil kan je zien aan de tanden. Bij een gesloten bek zie je bij een krokodil nog steeds enkele tanden uitsteken.
  • Op zoek naar meer info? Neem eens een kijkje op de website van Everglades National Park.
  • Een tochtjemaken op een airboat, en honderden alligators en reptielen bewonder kan je bij de Alligator Farm.
  • Gator Grill vind je op SW 192nd AV, Homestead.
alligator farm

Alligator farm Homestead

florida rondreis pdf

Reistip: bereid je vakantie voor met deze handige online reisgids.

sunweb lastminute banner

6 commentaar

  1. Ann

Reageer