Altermezzo Tongeren

Je wordt maar 1 keer 40. En dat ging ik vieren op culinair topniveau in restaurant Altermezzo in Tongeren. 

Stedentrips vriendinnen banner

Restaurant Altermezzo

Een Michelin ster en een mooie 15.5/20 in de Gault & Millau gids, dat moet volstaan om m’n veertigste verjaardag in stijl te vieren. Daarvoor trek ik naar Tongeren. De oudste stad van België telt intussen al 3 Michelin restaurants en tal van andere culinaire hotspots. Mijn keuze valt op Altermezzo, een gerenoveerd pand dat vroeger dienst deed als gemeenteschool van Riksingen.

altermezzo

hotelspecials

Sfeer

Strak, gezellig en modern. Zo kan je eenvoudig het interieur omschrijven. Niet te stijf maar toch klassevol. Het is wel even wennen om te kunnen stilzitten op de draaistoelen, maar dat verdwijnt als je focus op de eerste aperitiefhapjes wordt gericht.

Waar vroeger de kinderen de speelplaats onveilig maakten, ligt nu een zalig zomerterras. De ideale plek om te lunchen lijkt me.

altermezzo

Menu

Altermezzo profileert zichzelf als een trendy fijnproeversrestaurant. Topgastronomie beleef je hier in een ongedwongen sfeer. Achter de potten staat chef Jo Grootaers, een jonge en ambitieuze kok. Op de website lees ik dat hij een creatieve en pure keuken wil brengen, maar zijn klassiekers niet uit het oog verliest.

altermezzo

Het altermezzo menu bevat inderdaad enkele klassiekers zoals langoustines en tarbot. Maar ik ben toch vooral benieuwd naar de signatuur van deze jonge chef, en kies voor het 5-gangenmenu ‘young chef’.

  • Wilde zeebaars – codium – citrus – oester
  • Escalivada – feta – peterselie – citroen
  • Verse Noordzeevis – frisse kruiden – kokkels – verjus
  • Jonge Anjou duif – bbq – specerijen – abrikoos – eendenlever
  • Groene kruiden – verveine – zuring – advocado

altermezzo

Smaak

Bij een bezoek aan een Michelin restaurant verwacht ik een waaier aan nieuwe en intense smaaksensaties. En een blik op de menukaart doet zeker geen afbreuk aan die verwachting. De vegetarische escalivada was de verrassing van de avond voor me. Voor de vegetariërs is er trouwens ook een volledig 5-gangen menu voorzien. Klinkt verleidelijk, al mis je dan wel de boterzachte Anjou duif.

altermezzo

Als zoetekauw was het dessert met frisse kruiden wel lekker, maar verlangde ik stiekem toch nog naar de klassieke dame blanche op de kaart. En alsof chef Jo kon gedachten lezen werd er plots een taart, inclusief vuurwerk, voor mijn neus geplaatst. En onder de fake taart, jawel…de beste dame blanche van Limburg. Het maakte mijn nieuwe voordeur een heel stuk draaglijker…

Praktisch

  • Altermezzo is gelegen te 3700 Tongeren, Bilzersteenweg 366.
  • Reserveren kan online of op 012/741674.
  • Ik heb gereserveerd via facebook en kreeg vrijwel onmiddellijk antwoord.
  • Altermezzo is geopend van donderdag tot en met zondag (exclusief zaterdagmiddag).

altermezzo

Nuttige links

Altijd Limburgcheque

Het 5-gangen menu kost 80 euro, met aangepaste wijnen betaal je 40 euro extra. Samen met een aperitief, water, thee van ijzerkruid en een extra dessertwijn bedroeg de rekening 268 euro. Aan een culinaire topavond hangt nu eenmaal een prijskaartje. Gelukkig had ik nog een Altijd Limburgcheque in mijn lade liggen. Toerisme Limburg biedt deze cheques online aan en je kan ze inruilen voor een etentje in een gastronomisch restaurant of een romantisch verblijf in gans de provincie. Limburg blijft de meest gastvrije regio van het land, ook in je portemonnee. De altijd Limburgcheque is het perfecte cadeau om iemand te plezieren met een weekendje Limburg.

altermezzo

Ik weet dat veel chefs het zonde vinden dat er slechte foto’s verschijnen van hun kunstwerkjes. Daarom gebruik ik de professionele foto’s voorzien door Altermezzo. Op die manier kon ik ook rustig genieten van de sfeer, culinaire verwennerij en het gezelschap.

sunweb lastminute banner

Reageer