Bad Kreuznach – wellness en wijn

Bad Kreuznach is een begrip in Duitsland als het over wellness en gezondheid gaat. Het is de ideale plek voor een wellness vakantie Duitsland
Ontdek de heilzame kracht van het romantische Salinental. 

Stedentrips vriendinnen banner

Bad Kreuznach

De Nahe stroomt door het hart van Bad Kreuznach. Het kleine broertje van de Moezel kronkelt doorheen Rheinland-Pfalz richting het noorden om uit te monden in de Rijn. De vulkanische rotsen die hoog boven de rivier uitsteken zijn beplant met wijnranken. De vakwerkhuizen in het historische centrum zorgen voor een dosis gemütlichkeit. Hier komt men genieten van Riesling wijn…en wellness.


hotelspecials

Nahe rivier

Bad Kreuznach is geen doorsnee toeristische bestemming. Heel de stad staat in het teken van wellness en gezondheid. Tijdens een wandeling van het Kurpark naar het centrum passeren we het ene hospitaal na het andere. Patiënten uit heel de wereld komen naar Bad Kreuznach om behandeld te worden voor reuma, huidproblemen en pijnbehandeling. Wellness maakt deel uit van de Duitse cultuur, zo wordt een bezoek aan de thermen zelfs terugbetaald door de ziekteverzekering. Bad Kreuznach is een kuuroord in Duitsland van ongeëvenaarde klasse.


Historische stad

We beginnen de dag met een wandeling door de Altstadt, gescheiden door de Nahe van het nieuwe gedeelte van Bad Kreuznach. Door het gebrek aan land  bouwde men vroeger de huizen gewoon op een brug. De brückenhäuser staan er al van 1480 en zijn de landmarks van de stad geworden.

Altstadt Bad Kreuznach

Altstadt Bad Kreuznach

Bad Kreuznach, Crucenia genoemd tijdens de Romeinse bezetting, was in de derde eeuw al een kuuroord. De Romeinse villa die er stond beschikte over meer dan 50 kamers. Daar blijft jammer genoeg enkel een muur van over. Gelukkig werden er wel nog enkele unieke mozaïk vloeren ontdekt onder het asfalt van de nieuwe stad. Deze kan je in de Römerhalle bewonderen.

Römervilla

Mozaïkvloer in de Romeinse villa

De Pauluskerk

De Pauluskerk

Wijn proeven

Van wandelen krijg je dorst, en we duiken de kelder in van de Nahe Vinothek. Onder de gewelfde plafonds degusteren we verschillende soorten Riesling wijn. Deskundig gepresenteerd door de wijnkoningin in hoogsteigen persoon. Best lekker, die Riesling. Jammer dat de Romeinen niet zoveel druiven in Tongeren geplant hebben destijds.

Riesling tasting

Onze favoriet van de avond

Crucenia Thermen

Dag 2, tijd om de Riesling en de Duitse keuken (hartig en smaakvol, maar niet echt verfijnd) uit te zweten. Vanuit hotel Fürstenhof is er een rechtstreekse verbinding met de Crucenia thermen. Naast verschillende fitness en beauty faciliteiten zijn de thermen natuurlijk de hoofdattractie. Vanop 500 meter diepte wordt er mineraal zoutwater naar de oppervlakte gepompt. Het heilzame water wordt door artsen gebruikt in behandelingen tegen reuma en huidproblemen.

De thermale baden hebben zicht op de natuur en zijn een oase van relaxatie. Naast drie indoor en outdoor zwembaden met warm (33°) water, rijk aan zout en mineralen, is er ook een relaxruimte en een solarium.

Crucenia thermen

Groot aanbod aan wellness faciliteiten

Maar helemaal relax worden we pas in de zoutgrot. De grot is volledig opgebouwd uit 12000 bakstenen gevormd uit 100% zeezout uit de Dode Zee. We leunen comfortabel achterover in onze ligstoel, de sfeerlichtjes branden en een loungemuziekje speelt op de achtergrond. De zilte lucht zou goed zijn voor onze luchtwegen en onze huid. We worden er vooral heel rustig van.


Radon therapie

In combinatie met het heilzame water en de thermen, en steeds in overleg met een arts, kan je in Bad Kreuznach ook radon therapie volgen. Radon is een natuurlijk edelgas dat in zeer kleine hoeveelheden pijnverlichtend kan werken. Krijg je er teveel van binnen, kan je de kerncentrale van Doel nog enkele jaren open houden. Maar de geneeskrachtige eigenschap van radon werd al bewezen bij reuma, artrose, fybromyalgie en ziekten aan de luchtwegen. In een stolle, een soort verlaten mijngang, wordt het verdunde gas verspreid en ingeademd, maar de therapie kan ook uit baden of injecties met radon bestaan.

Radontherapie Bad Kreuznach

Radontherapie in de grotten

Gradeerwerken

Tijd dan voor een wandeling door het Salinental. Wanneer we richting Bad Münster wandelen door deze wellness vallei botsen we op vreemde constructies. Deze 9 meter hoge gradeerwerken strekken zich uit over meer dan 1.1 kilometer. Ze werden vroeger gebruikt voor de zoutwinning, vandaag staan ze symbool voor de gezonde lucht in de vallei. Vanaf april wordt het water uit de zoutbronnen van de Nahe vallei naar de bovenkant van deze gradeerwerken gepompt. Het water sijpelt zachtjes naar beneden langs de sleedoorn takken aan de zijkant. De zon en de wind zorgen voor de verdamping van het water. Het gevolg is een zilte en gezonde lucht die zich doorheen de vallei verspreidt.

Gradierwerken

Bad Kreuznach ligt op meer dan 400 kilometer van de kust. Maar een wandeling langs de gradeerwerken heeft hetzelfde effect als een wandeling langs het strand. Adem de zeelucht in en profiteer van de heilzame werking ervan. De 8000 vierkante meter zout verstuiving creërt een micro klimaat in de vallei. Van de Riesling van gisterenavond voel je gegarandeerd niets meer na je wandeling.

Bad Kreuznach

Salinental

De vallei van de Nahe wordt getekend door rode vulkanische rotsen. Het geeft de streek een wild en romantisch uitzicht. De Rotenfels is de steilste rotswand van Centraal Europa. Meer dan 100 kilometer aan fiets-en wandelpaden laten je de mooiste hoekjes van dit natuurgebied verkennen.

Salinental

Salinental wandeling

Van het naturpark van Bad Kreuznach volgen we de Nahe, die soms best wild kan zijn, richting Bad Münster. We passeren verschillende bronnen, zoutverstuivers en rozentuinen. Het park is in de zomer een trekpleister voor wandelaars en verliefde koppeltjes.

Bad Münster

Wandelpad naar Bad Münster

Panoramaweg

Dag 3 van onze wellness trip, en koning winter laat zich even opmerken. Hij bedekt de heuvels rond de stad met een laagje sneeuw. We volgen de panoramaweg langs de wijngaarden naar het uitzichtpunt boven de stad. Het levert mooie plaatjes op van een mooie en gezonde stad.

Panoramaweg Bad Kreuznach

Wandeling over de panoramaweg

Opwarmen na je buitenactiviteiten kan je in Duitsland nergens beter doen dan op een weihnachtsmarkt. En eigenlijk is het in Duitsland altijd wel een beetje kerstmarkt. Wil je jezelf opwarmen met lokale specialiteiten? Proef dan een pretzel en een feuerzangenbowle. Het moet ook niet altijd gezond zijn…

Bad Kreuznach

Kerstmarkt op de Eiermarkt in Bad Kreuznach

Praktisch

  • Bad Kreuznach ligt in de deelstaat Rheinland-Pfalz. Het ligt op 350 kilometer van Brussel en is vlot bereikbaar met de wagen. Een city tripje naar Bad Kreuznach is perfect te combineren met een vakantie aan de Moezel of de Rijn. Of de ideale tussenstop tijdens je road trip naar het Zwarte Woud of de Alpen.
  • De regionale trein stopt ook in Bad Kreuznach. Meer info vind je op Bahn.com
  • Meer info, foto’s en filmpjes vind je ook op de website van de dienst toerisme van Bad Kreuznach.
  • Rheinland Pfalz heeft ook een Nederlandstalige website boordevol nuttige info.
  • Van het mooie wellness complex Bäderhaus schreven we een volledige review.
  • We verbleven in het Sympathie Hotel Fürstenhof, een ideaal gelegen viersterrenhotel voorzien van alle comfort en rechtstreekse toegang tot de Crucenia thermen.
  • Zin in een wijnproeverij of een lekkere hap? Spring eens binnen bij de Nahe Vinothek.
  • De Romeinen zijn al lang weg uit Kreuznach, maar de lekkere Italiaanse keuken proef je nog steeds bij Bella Italia in de Altstadt.
kreuznach panoramaweg

Auf Wiedersehen Kreuznach…


sunweb lastminute banner

8 commentaar

  1. Anja

Reageer