Bad Kreuznach is een van de bekendste kuuroorden in Duitsland. De Romeinen gingen er 2000 jaar geleden al kuren, nu is het onze beurt. Welkom in het Bäderhaus.
Bäderhaus Bad Kreuznach
De naam zegt het al, in dit statige Romaanse huis kom je om te baden, net zoals de Romeinen dat voordien al deden. Ze ontdekten al vroeg de heilzame kracht van het thermale water in Bad Kreuznach. De thermen van Bad Kreuznach zelf worden nog steeds bezocht door patiënten met huid-en gewrichtsklachten. Het Bäderhaus gaat een stapje verder. In dit wellness paradijs kan je kiezen uit maar liefst 12 sauna’s, in totaal wacht er 4000 vierkante meter wellness cultuur op je.
Vanuit het Sympathie Hotel Fuerstenhof heb je rechtstreeks toegang tot de thermen van de stad. Maar je kan ook binnenwandelen in de statige Romeinse villa aan de overkant van het plein. En de wellness faciliteiten daar willen we zeker eens uittesten. De goudkleurige zuilen en de spierwitte muren stralen klasse en rust uit. Het Bäderhaus werkt al ontspannend, en we zijn nog niet eens binnen.
Sauna
Bäderhaus is een naakt sauna. Zweten in je badkledij is niet hygiënisch en proper als we zijn laten we onze zwemkledij achter in de kleedkastjes. Gehuld in onze badjas, je moet immers niet de hele tijd in je blootje rondlopen, wandelen we door de lange gangen van het complex. Aan de muren hangen nog wit-zwart foto’s van het oude kuuroord. De grandeur van toen is bewaard gebleven. De modernisering heeft wel gezorgd voor het neusje van de zalm op sauna gebied.
We krijgen eerst een rondleiding en een woordje uitleg bij de verschillende faciliteiten. Carlo Weisskopf van het Bäderhaus vertelt trots over het rijke verleden van de thermen en de stad en heeft bewust gekozen om de Romeinse elementen te bewaren.
Finse sauna’s
Je vindt in het Bäderhaus maar liefst 4 Finse sauna’s. De mooiste is zonder twijfel de meditatie sauna, waar licht en geluid je in een aangename warmte van 60 graden doen ontspannen. Iets heter gaat het er aan toe in de trocken- en edelsteensauna. Met 80 en 90 graden beide hete en droge sauna’s, ideaal om eens door te zweten. Afkoelen doe je achteraf in de ijsgrot, waar verse ijsblokjes zomaar uit te muur vallen.
Aufguss
Wat is er nog heter dan een sauna van 90 graden? Een Duitser die met een natte handdoek de hete lucht naar je toe wappert. Een aufguss of opgietsessie noemen ze dat. Tijdens zo’n sessie wordt er etherische olie op de hete lavastenen gegoten. Hans is de opgietmeester van dienst en verwent onze neus met de aangename geur van dennen, citroen en munt. Hij wappert er lustig op los en telkens een golf hete lucht je raakt ontstaat een vreemd fenomeen. Na de eerste hitte voel je plots, heel eventjes maar, een koude rilling over je huid, een vreemde maar deugddoende ervaring. Na de derde ronde biedt Hans ons een sapje aan om het verloren vocht te compenseren. Bäderhaus biedt hier zelfs een bier sessie aan op sommige tijdstippen. Kwestie van de kater uit te zweten vooraleer hij kan toeslaan zeker…
Romeins relaxen
Eer aan de Romeinen dan. Statige standbeelden van schaars geklede dames sieren de wandelgangen. De ingebouwde jacuzzi is de ideale plek om de sfeer op te snuiven. Aan weerszijden vind je enkele stoombaden en een laconium, een kamer met opgewarmde stenen banken. Zoek je liever de Oosterse sferen op, dan kan dat in het Moors badhuis of de hamam. Keuze genoeg om een hele dag mee te vullen.
Tirol op het dakterras
De strakblauwe lucht lokt ons naar buiten. Het winterzonnetje doet deugd en de ijskoude lucht zorgt voor de nodige afkoeling na de opgietsessie. Achter het verwarmde buitenbad vinden nog een charmante skihut, met enkele unieke sauna’s. In het ‘brechelbad’ zorgt een oude kachel voor de hitte en de coniferentakken voor een speciale geur. In het ‘steinbad’ krijg je een automatische opgietsessie, om de 5 minuten laat men gloeiende mineraalhoudende stenen in het water zakken die een gezonde damp verspreiden in de sauna. Afkoelen doe je hier onder een ijskoude douche, rechtstreeks uit de watermolen.
Praktisch
- Bäderhaus is elke dag geopend van 10:00 tot 22:30 uur. Enkel op zondag sluit men al om 20:00 uur.
- Op maandag is de sauna enkel toegankelijk voor vrouwen.
- Net zoals de meeste sauna’s in Duitsland is in Bäderhaus geen badkledij toegestaan.
- Voor 3 uur wellness betaal je 22 euro per persoon, een dagticket kost 26.5 euro.
- Het avondtarief bedraagt 20 euro, je mag dan binnen vanaf 18:00 uur.
- Bad Kreuznach ligt op 350 kilometer van Brussel. Je maakt er dus best een lang weekend van om ook de rest van deze charmante stad te ontdekken.
Meer info vind je op de website van Bäderhaus. Ook de toeristische dienst van Bad Kreuznach geeft je nog tal van tips voor een dagje uit in het mooie Rheinland-Pfalz.
Oeh! Wat een leuke tip! Ziet er goed uit, Die ga ik onthouden.