De Vlooybergtoren in Tielt-Winge

Stel, je hebt de keuze. Lunchen in het cafetaria van het werk, met de drukte van een Lunch Garden op zondagmiddag en de gezelligheid van een ziekenhuis kantine. Of helemaal alleen je broodje opeten op een van de mooiste uitzichtpunten van Vlaams Brabant? De keuze is inderdaad snel gemaakt en ik parkeer me in de Oudepastoriestraat in Tielt-Winge. Achter Huize Hageland sla ik rechtsaf en volg de groene wandelroute naar de Vlooybergtoren.

Stedentrips vriendinnen banner

huize Hageland parking Vlooybergtoren

Landschapswandeling

Vanaf de Vlooybergtoren parking kan je verschillende wandeltochten maken door het Hageland. De routes passeren allemaal langs de toren en variëren van 3 tot 10 kilometer.

hotelspecials

landschapswandeling Noord Hageland

De Vlooyberg

De wandeling gaat direct bergopwaarts. De Vlooybergtoren staat immers bovenop jawel…de Vlooyberg, die 80 meter boven de waterspiegel uitsteekt. Een eerste blik achterom geeft al een beetje van het Haaglandse landschap prijs.

vlooybergtoren wandeling

Ik wandel nog enkele minuten verder en in de verste doemt de Vlooybergtoren op. Het wordt meteen duidelijk wat een vreemde constructie men hier gebouwd heeft in 2013.

vlooybergtoren wandeling uitzicht

Weetjes over de toren

  • De Vlooybergtoren is 11 meter hoog en 20 meter lang
  • Deze zwevende trap weegt 13 ton
  • Je kan hem bereiken via de coördinaten 0°55’36.2″N, 4°54’59.9″E
  • De bekleding van cortenstaal zorgt voor de roestbruine kleur
  • Dit is een verwijzing naar de ijzerhoudende zandsteengrond in de omgeving
  • De Vlooybergtoren viel al in de prijzen in een prestigieuze staalbouwwedstrijd

vlooybergtoren

Toren van Tielt<

De perfecte plek voor mijn picknick staat vlak onder de toren. De picknickplaats is is gedecoreerd met een gedicht in roestvrij staal, een ode aan de toren van Tielt. Mijn broodje martino kan toch mijn nieuwsgierigheid niet lang bedwingen en al kauwend beklim ik de 55 treden naar boven.

toren van tielt

Stairway to heaven

Bij elke trede die ik neem voel ik de toren iets meer bewegen. Ook al is het maar enkele millimeters, mensen met een evenwichtsprobleem of een zwakke maag zullen toch even slikken. Helemaal bovenaan lijkt het zelfs alsof de toren hele centimeters op en neer wipt als je beweegt. Ik slik ook mijn laatste hap martino door om met open mond te kunnen genieten van het uitzicht.

vlooybergtoren trappen

Getuigenheuvel

De Vlooyberg is een getuigenheuvel, net zoals bv. de Kemmelberg. Een hoop ijzerhoudend zand uit een of andere oertijd. Omdat de omgeving rondom deze heuvel door erosie is weggevaagd staan we nu dus op de Vlooyberg. Maar genoeg aardrijkskunde, wat je hier doet is gewoon genieten van het uitzicht. En van de stilte. Het lawaai van de kantine is ineens ver weg…

vlooybergtoren uitzicht

Meer info over de streek vind je op de website van toerisme Vlaams-Brabant.

Op zoek naar meer tips voor uitjes in België? Die vind je in deze rubriek.

sunweb lastminute banner

16 commentaar

  1. An

Reageer