België Bestemmingen Dagtrips Inspiratie

De Vlooybergtoren in Tielt-Winge2 min read

11 maart 2020 3 min read

author:

De Vlooybergtoren in Tielt-Winge2 min read

Leestijd: 3 minuten

In Tielt-Winge vind je een unieke constructie. Klim mee naar boven op de Vlooybergtoren en geniet van een weids uitzicht over het Hageland.

Vlooybergtoren

Stel, je hebt de keuze. Lunchen in het cafetaria van het werk, met de drukte van een Lunch Garden op zondagmiddag en de gezelligheid van een ziekenhuis kantine. Of helemaal alleen je broodje opeten op een van de mooiste uitzichtpunten van Vlaams Brabant? De keuze is inderdaad snel gemaakt en ik parkeer me in de Oudepastoriestraat in Tielt-Winge. Achter Huize Hageland sla ik rechtsaf en volg de groene wandelroute.

huize hageland

Landschapswandeling

Vanaf de parking kan je verschillende wandeltochten maken door het Hageland. De routes passeren allemaal langs de Vlooybergtoren en variëren van 3 tot 10 kilometer.

landschapswandeling

De Vlooyberg

De wandeling gaat direct bergopwaarts. De Vlooybergtoren staat immers bovenop jawel…de Vlooyberg, die 80 meter boven de waterspiegel uitsteekt. Een eerste blik achterom geeft al een beetje van het Haaglandse landschap prijs.

vlooybergtoren wandeling

Ik wandel nog enkele minuten verder en in de verste doemt de Vlooybergtoren op. Het wordt meteen duidelijk wat een vreemde constructie men hier gebouwd heeft in 2013.

vlooybergtoren wandeling

Weetjes over de toren

 • De Vlooybergtoren is 11 meter hoog en 20 meter lang
 • Deze zwevende trap weegt 13 ton
 • Je kan hem bereiken via de coördinaten 0°55’36.2″N, 4°54’59.9″E
 • De bekleding van cortenstaal zorgt voor de roestbruine kleur
 • Dit is een verwijzing naar de ijzerhoudende zandsteengrond in de omgeving
 • De Vlooybergtoren viel al in de prijzen in een prestigieuze staalbouwwedstrijd
vlooybergtoren

Toren van Tielt

De perfecte plek voor mijn picknick staat vlak onder de toren. De picknickplaats is is gedecoreerd met een gedicht in roestvrij staal, een ode aan de toren van Tielt. Mijn broodje martino kan toch mijn nieuwsgierigheid niet lang bedwingen en al kauwend beklim ik de 55 treden naar boven.

toren van tielt

Stairway to heaven

Bij elke trede die ik neem voel ik de toren iets meer bewegen. Ook al is het maar enkele millimeters, mensen met een evenwichtsprobleem of een zwakke maag zullen toch even slikken. Helemaal bovenaan lijkt het zelfs alsof de toren hele centimeters op en neer wipt als je beweegt. Ik slik ook mijn laatste hap martino door om met open mond te kunnen genieten van het uitzicht.

vlooybergtoren trappen

Getuigenheuvel

De Vlooyberg is een getuigenheuvel, net zoals bv. de Kemmelberg. Een hoop ijzerhoudend zand uit een of andere oertijd. Omdat de omgeving rondom deze heuvel door erosie is weggevaagd staan we nu dus op de Vlooyberg. Maar genoeg aardrijkskunde, wat je hier doet is gewoon genieten van het uitzicht. En van de stilte. Het lawaai van de kantine is ineens ver weg…

vlooybergtoren uitzicht

Meer info over de streek vind je op de website van toerisme Vlaams-Brabant.

Op zoek naar meer tips voor uitjes in België? Die vind je in deze rubriek.

16 Comments
 1. Stefaan BlogVivant

  Die toren zou ik ook wel is willen bezoeken na de callboys op tv :) maar ook gewoon omdat ik hem zo leuk vindt

 2. Danielle

  Nog nooit van gehoord om eerlijk te zijn. Maar ziet er indrukwekkend uit, al blijf ik met mijn evenwichtsproblemen misschien idd liever met beide benen op de grond ;)

 3. Ondertussen kent heel Vlaanderen dit monument :D . Ik wil er ook wel eens naartoe!

 4. Nicole Orriëns

  Ik zou deze wandeling zo wel willen maken. En wat bijzonder die toren zeg. Hoe is het mogelijk dat dat ding in de lucht blijft!

 5. Luc van de Wiel

  Apart, die toren. Maar de wandeling alleen al is de moeite waard...

 6. Sylvahna.nl

  Oh wat grappig! Mooie omgeving ook zeg!

 7. An

  Die toren was toch t zien in de Call Boys, niet?

 8. dresses and daisies

  Geen centje gevonden onderaan de toren? ;)

 9. Wanda

  Ik had er eerlijk gezegd nog nooit van gehoord maar zou absoluut iets zijn wat ik met eigen ogen wil zien als ik in de buurt ben. Alleen dat uitzicht al maakt het eventuele schommelen van zo'n trap goed!

 10. Sofie

  Ik kende het niet! Ziet er umpressionant uit!

 11. Sofie

  Ik kende het niet! Ziet er wel impressionant uit!

 12. Janneke

  Wat een bijzondere toren en mooi uitzicht. Zou het wel spannend vinden om de top te beklimmen (hoogtevrees) maar het is dan ook wel de moeite waard om te doen.

 13. Debby Barcelonamom.com

  Ik denk dat ik met mijn hoogtevrees dit niet ga beklimmen, goed dat je waarschuwt dat de trap iets beweest als je omhoog gaat. Ziet er wel indrukwekkend uit.

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *