Bilzen biesonder boeiend

Bilzen bruist. Combineer muziek, kastelen en mysterie tijdens een charmante city trip in het zuiden van Limburg.
Je hoeft niet altijd ver te reizen om mooie plekjes te ontdekken. Zeker niet als je in een mooie stad woont met een prachtig monument in je achtertuin. Bilzen is de plek waar al onze reizen starten en het is er ook steeds fijn om thuis te komen. Maar Bilzen zelf is ook wel een bezoekje waard. Ingesloten tussen Hasselt, Tongeren en Maastricht wordt onze demerstad wel eens over het hoofd gezien. Ten onrechte,want je vindt er originaliteit en toerisme op mensenmaat. Bilzen als city trip, waarom niet?

Stedentrips vriendinnen banner


Jazz Bilzen

De naam Bilzen doet bij velen een belletje rinkelen. Was daar vroeger geen muziekfestival? Jazeker, de moeder der festivals vond plaats in het toen nog slaperige Bilzen. Het centrum van de stad werd letterlijk overspoeld door hippies en muziekliefhebbers. De lokale bevolking had zulke taferelen nog nooit gezien. Wereldsterren zoals The Pretenders, ACDC en The Cure stonden er op het podium. The Police kwam om kosten te besparen zelfs per trein naar het kleine Bilzen om te kunnen spelen op het eerste grote festival van België.

hotelspecials
bilzen

Foto uit de oude doos

Muziekstad

Jazz Bilzen ging ten onder aan z’n eigen succes. De organisatie werd te groot voor de vrijwilligers die instonden voor het gebeuren en financiële problemen staken de kop op. Bovendien zorgden rellen tussen festivalgangers en de Rijkswacht voor negatieve reclame. Kwatongen in Bilzen beweren nog steeds dat Herman Schuremans het festival in een slecht daglicht stelde om zijn eigen Torhout/Werchter van de grond te krijgen. Maar ondanks het verdwijnen van het festival is Bilzen altijd een muziekstad gebleven, met tal van evenementen gevuld met live muziek. Muziekfestivals zoals Marktrock en Terras Bilzen waren jarenlang grote publiekstrekkers. Jazz Bilzen in een modern jasje dus, ook al klinkt Regi of Clouseau net iets minder exotisch dan ACDC.

bilzen

Marktrock

Zoek je naar nostalgie kan je de Demerwalk eens proberen, een toeristische wandeling vol verwijzingen en overblijfselen van het legendarische Jazz Bilzen. Beklim zeker ook eens de Borretoren tijdens je wandeling, die een prachtig uitzicht biedt over de stad. Hier zou ooit een versterkte burcht gestaan hebben, bewijzen ervan zijn echter nooit gevonden. Behalve in de fantasie van de lokale jeugd die op de Borreberg soldaatje speelt, voor hen is de burcht nooit weg geweest.


Alden Biesen

Enkele kilometers buiten het stadscentrum ligt de landcommanderij Alden Biesen. Ingesloten tussen het glooiende Haspengouwse landschap vind je de nalatenschap van de ridders van de Duitse orde. Uiteraard is de waterburcht en het domein overdag een bezoekje waard. Je kan er zelfs golfkarretjes huren om doorheen Bilzen te crossen. Wat ten zeerste aan te raden is in de lente, als duizenden bloesems de velden rondom Alden Biesen opfleuren. Maar wil je echt een originele ervaring, vol multimedia en lichteffecten? Bezoek dan zeker Bilzen Mysteries. Bij nacht wordt het hele domein terug gekatapulteerd naar het verleden. Met je ipad in de hand stap je doorheen de tijd en ervaar je hoe het leven er vroeger was. Jan Declair, alias de Biesengek, vertolkt de rol van de laatste kasteelheer en is je gids. Een unieke ervaring die al je zintuigen prikkelt. Meer info en filmpjes vind je op bilzenmysteries.be.

bilzen mysteries

Bilzen Mysteries

Alden Biesen biedt ook plaats aan tal van grote evenementen. Zo wordt in december het kasteel omgetoverd tot een levensecht Sintpaleis, in september overspoelen doedelzakken en highland games dan weer de weide tijdens het Schots weekend. Congressen, huwelijken, sportwedstrijden,… Alles is mogelijk in en rond het kasteel. Meer info vind je op Alden-Biesen.be. In de lente zorgen de bloesems dan weer voor een prachtig spektakel.

bilzen

Landcommanderij Alden Biesen

Charles Dickens

Het historische centrum van Bilzen baadt in gezelligheid, zeker rond de kerstperiode. Een alledaagse kerstmarkt, daar is in Bilzen geen plaats voor. De Dickens dagen transformeren de stad naar het Engeland van de 19de eeuw. Tientallen acteurs in victoriaanse kledij zorgen doorheen de stad voor straattheater. Diverse kraampjes versterken de innerlijke mens en een grote slotshow maakt het spektakel compleet. Dit jaar stonden de Dickens dagen in het teken van de liefde. Acteur Gijs, een vriend (en travelchecker fan!) vond het een ideaal moment om zijn Anja ten huwelijk te vragen. Proficiat allebei en veel geluk!

bilzen

Liefde is…

Bilzen café

Bilzen is een caféstad. Rondom het Marktplein liggen tal van gezellige cafés met verwarmde terrassen. Vele Bilzenaars brengen er dan ook hun halve zomer door. De oude spotnaam voor de Bilzenaren, de trottoirleepers (in 1900 waren de Bilzenaren fier om als eerste een trottoir te hebben in de streek), kan men vandaag dus beter vervangen door de terrashangers.

bilzen

De Markt

Wie nog wat langer wil doorzakken kan op de Brugstraat terecht. Deze beruchte uitgaansbuurt is niet meer wat het ooit geweest is, toen men van heinde en ver naar Bilzen afzakte voor een avondje stappen. De bijhorende overlast is verdwenen, onze favoriete kroeg gelukkig niet. Voor goede reistips kan je ons dan ook gerust aanspreken aan de toog van café paperclip…

Bloesems in bilzen

pin dit artikel voor later

Bron foto’s: Toerisme Bilzen


sunweb lastminute banner

Reageer