Bilzen Mysteries in Alden Biesen

In het sprookjesachtige decor van Alden Biesen neemt Bilzen Mysteries je mee op een spektakel vol speciale effecten. Een unieke reis door de geschiedenis.

Stedentrips vriendinnen banner

Bilzen Mysteries

In dit artikel kon je al lezen waarom we onze thuisstad zo’n boeiende plek vinden. Met de nieuwe attractie Bilzen Mysteries is Bilzen nog wat aantrekkelijker geworden. Als kind trokken we vroeger elk jaar op schoolreis naar het kasteel van Alden Biesen. Niet dat er veel te beleven was want na de grote brand trok het domein meer op een ruïne dan op een indrukwekkende waterburcht. Gelukkig heeft de Vlaamse overheid het domein gekocht en volledig gerenoveerd. Naast talrijke populaire evenementen, denk maar aan het Sintpaleis of het Schots weekend, vind je er nu ook een uniek avondspektakel.

Bilzen Mysteries

Het begin van de rondleiding

hotelspecials

Multimedia

Met een tablet en een koptelefoon vertrekken we vanuit de Orangerie. Onze gids is Armand Roelants du Vivier, ofwel de Heer van Biesen, meesterlijk vertolkt door Jan Declair. Hij was de laatste bewoner van het kasteel en een ietwat zonderling figuur. Het systeem zit meesterlijk in mekaar. We volgen het verhaal op onze tablet terwijl we zelf door het decor lopen. Intussen vertelt de Heer van Biesen ons over de rijke geschiedenis van het kasteel. Fictie en realiteit lopen zo naadloos over in elkaar.

Bilzen Mysteries

Met een tablet op stap

Kruistocht

Een eerste hoogtepunt is ons bezoek aan de kerk, waar de paus de ridders van de Duitse orde komt vragen om mee ten strijde te trekken naar het beloofde land. Een tussenkomst van de duivel zet de kerk in lichterlaaie. Bliksemschichten en vlammen schieten over het plafond, donderslagen weergalmen door de kerk en het oog van de duivel staart ons dreigend aan.

Bilzen Mysteries

Lichteffecten zetten de kerk in vuur en vlam

Op de binnenkoer wordt met speciale effecten de kruistocht naar Egypte in beeld gebracht. Dan neemt de Heer van Biesen ons verder mee richting de waterburcht.

Bilzen Mysteries

Waterburcht

De naam Alden Biesen is afkomstig van een plantje dat groeit in de moerassen rond het kasteel. Uit dat moeras stijgen soms giftige dampen op en wie er vaak vertoeft zou er gek van kunnen worden. Kwatongen noemden de Heer van Biesen dan ook wel eens smalend ‘de Biesengek’.

De laser-en rookeffecten op de gracht roepen een mysterieuze sfeer op en schimmige figuren met pestmaskers dwalen rond de grachten. Iets verderop zijn we dan weer getuige van een felle strijd met Poolse ridders, vooraleer we het Engels park intrekken.

Bilzen Mysteries

De grachten rond het kasteel

De mythische sfeer wordt versterkt door de nymfen die zingen en dansen in het licht van de volle maan. De romantische tempel van Minerva licht fel op in het donkere park. Het is vandaag nog altijd een favoriete fotoplek voor pas getrouwde koppeltjes.

Bilzen Mysteries

Sfeervol verlicht kasteel

Brand!

Wanneer de Heer van Biesen ons rondleidt in de Franse tuin merkt hij de rook op die onder het dak vandaan komt. Brand! Een schoorsteenbrand legt het kasteel in as. We zien de brandweerlieden van destijds in actie en zien een levensechte vlammenzee op het kasteel. We leren ook hoe het hele dorp hielp bij het redden van de talrijke antieke kunstwerken in het kasteel.

Bilzen Mysteries

Het slotspektakel begint…

Gelukkig wordt het domein terug in ere hersteld, en wanneer een tevreden Heer van Biesen de fonteinen in werking stelt ontplooit er zich een lichtspektakel in de tuin. Een indrukwekkende apotheose met lasers en muziek. Eentje dat je met eigen ogen moet aanschouwen. Vanaf de Paasvakantie 2018 komt er ook een aanvullende dagattractie, zodat je ook bij daglicht van het mysterie kan genieten.

Bilzen Mysteries

Lichtshow in de Franse tuinen

Afsluiten doen we met een lekkere Heer van Biesen, het stadsbier van Bilzen. Bedankt Armand voor de rondleiding!

Heer van Biesen

de Heren van Biesen

Praktisch

Bilzen Mysteries is elke dag open tijdens de Belgische vakantieperiodes. Daarbuiten kan je op avontuur van vrijdag tot en met maandag. Tickets kan je online bestellen of ter plaatse kopen (online krijg je 3 euro pp korting op de prijs van 18 euro). Voor jongeren, studenten, senioren en groepen zijn er reductietarieven. Bilzen Mysteries is een buitenactiviteit, voorzie dus makkelijk schoeisel en regenkledij bij slecht weer.

Voor verdere info neem je best een kijkje op de website van Bilzen Mysteries.

Ook op de site van toerisme Bilzen en Alden Biesen ontdek je meer over andere activiteiten in de buurt.

BIlzen Mysteries

Lees ook deze Limburg artikels:

Bewaren

sunweb lastminute banner

Reageer