België Bestemmingen Limburg

Bloesems in Bilzen4 min read

3 maart 2020 4 min read

author:

Bloesems in Bilzen4 min read

Leestijd: 4 minuten

Op zoek naar bloesems in Haspengouw? Lees dan deze tips om de mooiste bloesems in Bilzen te ontdekken.

Bloesems in Bilzen in 2020

Natuurliefhebbers die op zoek zijn naar bloesems laten Bilzen vaak onterecht links liggen. Geografisch ligt Bilzen inderdaad niet volledig in Haspengouw. Maar de heuvels van vochtig Haspengouw vind je wel degelijk terug in de streek rond Alden Biesen. Vanaf april wordt de regio dan ook getooid in een witte bloesempracht. Laat dus de grote massa naar Sint-Truiden en omstreken trekken, en geniet zelf in alle rust van de bloesems in Bilzen.

bloesems in bilzen

Nieuw in 2020 !

 • Sunrise concert met Scala: op zondag 26 april is Alden Biesen het magische decor van een dauwconcert van Scala. Het dameskoor laat je tijdens zonsopgang wegdromen tussen de bloesems. Reserveren is aangeraden en tickets kosten 30 euro, inclusief ontbijt.
 • In de Franse tuin van Alden Biesen vertrekt op 17 en 18 april vanaf 21 uur een feeërieke avondwandeling door de verlichte boomgaarden rondom het kasteel.
bloesems in bilzen

Overnachten in Bilzen? Er is een ruime keuze van hotels en B&B’s waar je kan genieten van de Limburgse gastvrijheid. Voor de beste prijzen kan je vergelijken op Trivago of Booking. TIP: check out het gloednieuwe Martin’s hotel in de gerenoveerde rentmeesterij van Alden Biesen.

Bloesemterras

Het gloednieuwe vlonderpad in Alden Biesen nodigt uit om te relaxen, te picknicken en mooie foto’s te maken. Elke zondag wordt de hoogstamboomgaard omgetoverd tot een bloesemterras waar je streekproducten en lokale wijnen of bieren kan proeven. Probeer zeker de Heer van Biesen hoogstam eens. Een blond bier met gisten van oude appel- en perenrassen.

 • In april elke dag open (onder voorbehoud van weersomstandigheden).
 • Locatie: achterkant van Alden Biesen, Kasteelstraat 6  3740 Bilzen.bloesems in bilzen

Bloesemwandeling

Elke zondag in april start vanuit Alden Biesen een bloesemwandeling met gids. Je wandelt 4 km door de boomgaarden en krijgt deskundige uitleg over de fruitteelt. Voor 3.5 euro geniet je van de wandeling, een vers glaasje appelsap en de zoete geur van de bloesems. Kinderen van 6 tot 12 jaar betalen 1.75 euro. Reserveren wordt aangeraden. Tickets kan je hier boeken.
bloesems in bilzen

Alden Biesen is een greenspot en je vindt er prachtige wandelingen rondom het domein. Maar wandel ook eens door de Demervallei richting het historische centrum van Bilzen. De Markt is de perfecte plek om te genieten van een lekker streekbiertje.

Nieuw in 2020 is de hondenwandeling door de bloesems op 13 april. De inschrijving kost 3 euro en je kan kiezen tussen 4 of 10 kilometer. Vertrekken doe je op de bezoekersparking van Alden Biesen.

Fiets door een bloesemzee

Limburg is de fietsprovincie bij uitstek. Unieke projecten zoals fietsen door het water zijn intussen wereldberoemd. Maar in Haspengouw kun je ook een uniek fietsspektakel ervaren. In de bloesemperiode fiets je door een ware bloesemzee. Vanuit Bilzen kan je een fruitlus volgen die je langs boomgaarden en fruitbedrijven brengt. De thematische fietskaart is bij toerisme Bilzen te verkrijgen voor 3 euro. De heerlijke geur van de bloesems krijg je er gratis bij.

Op zoek naar een fietskaart of wil je een fiets huren in Haspengouw? Op fietsparadijslimburg.be vind je alle info.

bloesems in bilzen

Groene wagentjes

Wil je de streek op een milieuvriendelijke manier verkennen? Dan kan je vanuit het toeristisch centrum in Alden Biesen een elektrisch golfkarretje huren. Met 4 personen in je groene wagentje zoef je geruisloos door glooiende landschappen en langs kastelen of holle wegen. Onderweg picknick je in het Munsterbos of degusteer je wijn in het kasteel van Genoelselderen. Een unieke manier om Bilzen te ontdekken. Info en prijzen vind je op de bloesempagina van de dienst toerisme.

groene wagentjes

Bloesemtrein

Geen zin om zelf te wandelen of te fietsen? Maar wel zin in een stukje Limburgse vlaai en een glas bubbels. Neem dan de bloesemtrein en geniet 2.5 uur lang van het uitzicht rondom de hoogstamboomgaarden van Alden Biesen. De bloesemtrein vertrekt iedere zondag in april om 11 en om 14:30 uur. Een ritje kost 16 euro voor volwassenen en 10 euro voor de kids.

bloesems in bilzen

Bloesemmeter

April is traditioneel de bloesemmaand. Maar de bloesems laten zich niet plannen, en vaak lijkt het alsof ze met opzet wachten tot de paasvakantie voorbij is. Het bloeien van de bloesems is nu eenmaal afhankelijk van het weer, en soms kan een weekje zon voldoende zijn om een ware bloesemexplosie te veroorzaken. Het is een kwestie van timing, en daarom kan je nu online de bloesemmeter raadplegen. Zo kan je live de stand van de bloesems volgen.

alden biesen

Bilzen biesonder boeiend…

Wil je nog meer tips voor een boeiend weekend in mijn thuisstad, lees dan hier mijn tips. En uiteraard mag je me altijd mailen als je meer wil weten over mijn streek en de rest van Limburg. #altijdwelkom

pin dit artikel voor later

27 Comments
 1. Lotte

  Heerlijke foto's hoor! Kan je de bloesemwandeling ook zonder gids afleggen?

  • travelchecker

   Tuurlijk, gewoon naar het startbord van de 'greenspot' gaan op de parking. Daar vertrekken verschillende wandelingen en de bloesems vind je zowat overal rond het kasteel.

 2. Eva

  In een woord P R A C H T I G!

 3. Wat een gave foto's! En zo dichtbij huis.

 4. Julie

  Ik ben zelf vrij allergisch aan allerlei bomen en bloesems maar vind de foto's natuurlijk wel prachtig om te kijken! :-)

 5. marjolein westerbaan

  een prachtig aangezicht en de wandeling van 4km moet ook helemaal aanspreken met zo'n uitzicht, nice!

 6. Kaylee

  Zo!! Hele gave foto's!!!!

 7. Davina van Latcho Drom

  Heerlijk idee om de lente op te snuiven! Hier in Amerika ben ik aan het wachten tot de bloesems in Washington DC bloeien om er heen te trekken. Al lijkt dit me eigenlijk nog stukken zaliger, volledig in het groen!

 8. Nicole Orriëns

  Oh schitterend, alleen al die foto's! Ik krijg meteen zin om hier ook allemaal bloesems te zien!

 9. Lizzie | Globalizious

  Ohh wat heeeerlijkkk! Niks zomerser dan dit! Zalig!

 10. Felice Veenman

  ik ben dol op bloesemroutes, maar moet bekennen dat ik Bilsen even op moest zoeken

 11. Sylvia

  Leuke foto's. En weten dat wij daar helemaal voor naar Japan reizen terwijl we door slechts een uurtje te rijden dit ook kunnen zien. Houd ik zeker in gedachten voor volgend jaar.

 12. Luc van de Wiel

  Wat een prachtige foto's... :)

 13. Luc van de Wiel

  Bijzonder!

 14. Cristina

  Prachtig! Een goed excuus om in ons eigen landje op reis te gaan. :)

 15. tamara

  Wauw dit lijkt mij wel heel mooi om daar te wandelen en mooie foto's te maken

 16. Suzanna

  Wauw wat een prachtige foto's van een hele mooie natuur. Ik krijg spontaan zin om de rondleiding tussen de bloesems te volgen!

 17. Me over ME Travel

  Wat een prachtig gebied en hele mooie foto's! Jammer dat er geen geur over het internet mijn kant opkomt. ;-)

 18. Robin

  Wel mooi om te wandelen zeker het uiteicht doet veel

 19. Robin

  Wel mooi om te wandelen zeker het uiteicht doet veel

 20. Alex

  Wat een prachtige foto’s! Het lijkt mij echt heel leuk om een keer een bezoekje te brengen aan Bilsen! 😊 Thnx for the tip!

 21. Wat een leuke en unieke foto's!! Alsof ik door een instagram tijdlijn scroll.

 22. Kimberley

  Wat mooi zeg, hier wil ik ook een keer naartoe!

 23. Kalina

  Staat er al wat in de bloei zo rond alden biesen? Of zijn we nog te vroeg? 😊

 24. Jinthe van Bilzen

  Prachtige foto's!

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *