Bloesems in Bilzen

Natuurliefhebbers die op zoek zijn naar bloesems laten Bilzen vaak onterecht links liggen. Geografisch ligt Bilzen inderdaad niet volledig in Haspengouw. Maar de heuvels van vochtig Haspengouw vind je wel degelijk terug in de streek rond Alden Biesen. Vanaf april wordt de regio dan ook getooid in een witte bloesempracht. Laat dus de grote massa naar Sint-Truiden en omstreken trekken, en geniet zelf in alle rust van de bloesems in Bilzen.

Stedentrips vriendinnen banner

bloesems in bilzen

Nieuw in 2020 !

  • Sunrise concert met Scala: op zondag 26 april is Alden Biesen het magische decor van een dauwconcert van Scala. Het dameskoor laat je tijdens zonsopgang wegdromen tussen de bloesems. Reserveren is aangeraden en tickets kosten 30 euro, inclusief ontbijt.
  • In de Franse tuin van Alden Biesen vertrekt op 17 en 18 april vanaf 21 uur een feeërieke avondwandeling door de verlichte boomgaarden rondom het kasteel.

bloesems in bilzen

hotelspecials

Overnachten in Bilzen? Er is een ruime keuze van hotels en B&B’s waar je kan genieten van de Limburgse gastvrijheid. Voor de beste prijzen kan je vergelijken op Trivago of Booking. TIP: check out het gloednieuwe Martin’s hotel in de gerenoveerde rentmeesterij van Alden Biesen.

Bloesemterras

Het gloednieuwe vlonderpad in Alden Biesen nodigt uit om te relaxen, te picknicken en mooie foto’s te maken. Elke zondag wordt de hoogstamboomgaard omgetoverd tot een bloesemterras waar je streekproducten en lokale wijnen of bieren kan proeven. Probeer zeker de Heer van Biesen hoogstam eens. Een blond bier met gisten van oude appel- en perenrassen.

  • In april elke dag open (onder voorbehoud van weersomstandigheden).
  • Locatie: achterkant van Alden Biesen, Kasteelstraat 6  3740 Bilzen.bloesems in bilzen

Bloesemwandeling

Elke zondag in april start vanuit Alden Biesen een bloesemwandeling met gids. Je wandelt 4 km door de boomgaarden en krijgt deskundige uitleg over de fruitteelt. Voor 3.5 euro geniet je van de wandeling, een vers glaasje appelsap en de zoete geur van de bloesems. Kinderen van 6 tot 12 jaar betalen 1.75 euro. Reserveren wordt aangeraden. Tickets kan je hier boeken.
bloesems in bilzen

Alden Biesen is een greenspot en je vindt er prachtige wandelingen rondom het domein. Maar wandel ook eens door de Demervallei richting het historische centrum van Bilzen. De Markt is de perfecte plek om te genieten van een lekker streekbiertje.

Nieuw in 2020 is de hondenwandeling door de bloesems op 13 april. De inschrijving kost 3 euro en je kan kiezen tussen 4 of 10 kilometer. Vertrekken doe je op de bezoekersparking van Alden Biesen.

Fiets door een bloesemzee

Limburg is de fietsprovincie bij uitstek. Unieke projecten zoals fietsen door het water zijn intussen wereldberoemd. Maar in Haspengouw kun je ook een uniek fietsspektakel ervaren. In de bloesemperiode fiets je door een ware bloesemzee. Vanuit Bilzen kan je een fruitlus volgen die je langs boomgaarden en fruitbedrijven brengt. De thematische fietskaart is bij toerisme Bilzen te verkrijgen voor 3 euro. De heerlijke geur van de bloesems krijg je er gratis bij.

Op zoek naar een fietskaart of wil je een fiets huren in Haspengouw? Op fietsparadijslimburg.be vind je alle info.

bloesems in bilzen

Groene wagentjes

Wil je de streek op een milieuvriendelijke manier verkennen? Dan kan je vanuit het toeristisch centrum in Alden Biesen een elektrisch golfkarretje huren. Met 4 personen in je groene wagentje zoef je geruisloos door glooiende landschappen en langs kastelen of holle wegen. Onderweg picknick je in het Munsterbos of degusteer je wijn in het kasteel van Genoelselderen. Een unieke manier om Bilzen te ontdekken. Info en prijzen vind je op de bloesempagina van de dienst toerisme.

groene wagentjes

Bloesemtrein

Geen zin om zelf te wandelen of te fietsen? Maar wel zin in een stukje Limburgse vlaai en een glas bubbels. Neem dan de bloesemtrein en geniet 2.5 uur lang van het uitzicht rondom de hoogstamboomgaarden van Alden Biesen. De bloesemtrein vertrekt iedere zondag in april om 11 en om 14:30 uur. Een ritje kost 16 euro voor volwassenen en 10 euro voor de kids.

bloesems in bilzen

Bloesemmeter

April is traditioneel de bloesemmaand. Maar de bloesems laten zich niet plannen, en vaak lijkt het alsof ze met opzet wachten tot de paasvakantie voorbij is. Het bloeien van de bloesems is nu eenmaal afhankelijk van het weer, en soms kan een weekje zon voldoende zijn om een ware bloesemexplosie te veroorzaken. Het is een kwestie van timing, en daarom kan je nu online de bloesemmeter raadplegen. Zo kan je live de stand van de bloesems volgen.

alden biesen

Bilzen biesonder boeiend…

Wil je nog meer tips voor een boeiend weekend in mijn thuisstad, lees dan hier mijn tips. En uiteraard mag je me altijd mailen als je meer wil weten over mijn streek en de rest van Limburg. #altijdwelkom

Bloesems in bilzen

pin dit artikel voor later

sunweb lastminute banner

27 commentaar

  1. Eva
  2. Cristina
  3. Robin
  4. Robin
  5. Kalina

Reageer