Bloesems in Haspengouw

Haspengouw is een van de grootste fruitstreken van Europa. En elk jaar verandert het zuiden van Limburg enkele weken in een grote bloesemzee. Een kleurrijk fenomeen dat uitgebreid gevierd wordt met evenementen en speciale activiteiten, van bloesem tot oogst. Maar waar vind je nu de mooiste bloesems?

Stedentrips vriendinnen banner

Waar en wanneer kan je bloesems zien in 2020?

April is traditioneel de bloesemmaand. Maar het valt moeilijk te voorspellen wanneer juist de bloesems te voorschijn komen. Het weer is bepalend voor de juiste bloeiperiode, en ook niet elke fruitsoort bloeit op hetzelfde tijdstip. Dit jaar loopt de bloei enkele dagen achter vanwege de late vorst. Hou vanaf eind maart de bloesemmeter in de gaten voor de juiste informatie. Voor 2020 verwacht men de eerste bloesems in april. De bloesemmeter geeft de bloesemevolutie weer per fruitsoort.

bloesems in bilzen

hotelspecials

Haspengouw ligt bezaaid met fruitplantages en boomgaarden. Bloesems vind je eigenlijk overal, van Sint-Truiden tot in Bilzen en van Kuttekoven tot Genoelselderen. Gewoon het fietsroutenetwerk volgen is eigenlijk al genoeg om de geur van de bloesems op te kunnen snuiven. Mooie wandelingen en fietsroutes vind je in de bloesem-en oogstbrochure. En natuurlijk in de volgende tips:

Alden Biesen bloesems

De landcommanderij van Alden Biesen is omgeven door fruitbomen en in april worden er tal van bloesemactiviteiten georganiseerd. Rij met de bloesemtrein door de streek of neem de benenwagen langs een van de greenspot wandelingen. Uitblazen kan je achteraf op het bloesemterras. Sluit de dag af vol mysterie en beleving tijdens Bilzen mysteries. (Kasteelstraat 6, 3740 Bilzen)

bloesems in haspengouw

Vlonderpad Alden Biesen

Origineel overnachten

Haspengouw telt veel B&B’s in gerestaureerde vierkantshoeves waar je ’s morgens geniet van een ontbijt met vers fruit, zelfgemaakte stroop en versgeperst appelsap. Maar het kan ook nog wat origineler. Wat dacht je van kamperen tussen de bloesems op een echte fruitplantage? Of overnachten in een van de traanvormige boomtenten in Borgloon? Veel dichter bij de natuur ga je niet meer geraken.

bloesems in haspengouw

Tranendreef in Borgloon

Vind de beste prijzen voor een charmante B&B’s of een boetiek hotel in Haspengouw.  Trivago vergelijkt verschillende boekingssites en geeft je de goedkoopste optie.

 Hou je net als wij niet echt van kamperen mag het ook wat luxueuzer in de glamping tenten van Le Bon Vivant, inclusief boxspring, badkamer en plezier rond het kampvuur. Ontbijten doe je ’s morgens met zicht op de velden. De luxe camping ligt tussen de bloesems, en biedt plaats aan 10 personen. Ideaal voor een familie uitstap of een avondje uit met vrienden. Reserveren kan je op de site van Le Bon Vivant (nog niet online voor 2020).  Een volledige review van glamping Haspengouw lees je op blog vivant.

bloesems in haspengouw

Glamping tussen de bloesems

Bloesembar

Puur genieten van Haspengouw, dat is de leuze van de bloesembar. En dat is even plezant als het klinkt, want na een wandeling tussen de bloesems kan je genieten op het terras van een frisse Kanunnik. Een fruitige tripel uit de brouwerij van Wilderen en wat mij betreft het beste streekproduct uit de regio. De bloesembar ligt midden in de natuur, parkeren kan op het gemeenteplein van Velm, van daaruit wandel je in 1.5 km naar de lounge. Met de fiets kan je er natuurlijk ook naartoe. Het terras is populair maar geen nood, er zijn nog andere bloesembars in de omgeving.

bloesembar

Bron foto: bloesembar.com

Borgloon

Vanuit het historisch centrum kan je de bloesemwandeling volgen door de heuvels rond de stad. Start op het Marktplein en volg de blauwe route. Stop zeker even aan het beroemde kunstwerk Reading between the lines. Je instagram account zal je dankbaar zijn voor de mooie foto’s, zeker bij zonsondergang.

20171014 161548 01

Vallei van Colen

Dit voormalige kruisherenklooster is een verborgen parel. Op het oude fruitspoor rijden geen treinen meer maar fietsers, en ze komen graag genieten op het prachtige terras met uitzicht op de bloesems. Proef zeker de verse wafels met fruit, de specialiteit van het huis. In de shop vind je nog tal van andere streekproducten. De calorieën verbrandt je tijdens een van de mooie wandelingen door de vallei. (Colenstraat 1, 3840 Borgloon)

vallei van Colen

Vespa Fun

Limburg is de fietsprovincie bij uitstek, en routes zoals fietsen door het water zijn absoluut de moeite waard. Maar fietsen langs de bloesems in Haspengouw is zeker zo leuk, met de wind in je haren en de bloesemgeur in je neus. Onderschat de hellingen van Haspengouw echter niet. Fietsen kan er best vermoeiend zijn. En daar heb je geen last van als je de streek met een vespa of een e-bike verkent. Bovendien kan je meer kilometers maken dan met de fiets, wel even opletten met de Kanunnik op het bloesemterras. Vespafun in Hoeselt is de ideale vertrekplaats, ze bieden verschillende themaroutes aan die je dwars door het mooie Haspengouw laten rijden. Een onvergetelijke ervaring!

vespa fun

Vespafun

Nocturnes

Tijdens een feeërieke wandeling tussen de vuurpotten luister je naar boeiende verhalen, een unieke ervaring om de fruitstreek te ontdekken. Tijdens de wandeling proef je van streekgerechtjes en een lekker drankje. Reserveren doe je best op voorhand, zowel voor de nocturnes in Bilzen als Sint-Truiden.

bloesems in haspengouw

Kluis van Vrijhern

Onze laatste tip is misschien wel de beste. De kluis van Vrijhern is een van onze favoriete plekjes. Het glooiende landschap is rijkelijk voorzien van bloesems, holle wegen en vergezichten. Op deze greenspot vertrekken verschillende wandelingen. Bovendien is de kluis voorzien van een zalig terras. Zeker een van de hidden gems in Haspengouw en nog niet overrompeld door bezoekers. (Kluisstraat 1, 3730 Hoeselt)

kluis van Vrijhern

Sprookjesachtige omgeving in Vrijhern

Ken je zelf nog een romantisch plekje in Limburg? Of weet jij waar de bloesems in Haspengouw het mooist zijn? Deel het gerust in de comments of laat het ons weten via facebook.

Bron foto’s: vakantiegids Limburg (Toerisme Limburg)

bloesems in Haspengouw

Pin dit artikel voor later

sunweb lastminute banner

17 commentaar

Reageer