Wat is een minicamper?
Een camper kent iedereen, we noemen ze ook wel eens mobile homes. Zo’n huis op wielen, groot en log. En bovendien nog duur ook, zelfs om te huren. Een campervan is de kleine versie, een bestelbusje dat geheel in hippie stijl is uitgerust om op reis te vertrekken. En dan heb je nog de minicamper, dat zijn de kleine bestelwagens type Berlingo, Caddy, Partner,…
Zo’n kleine bestelwagen kun je ook ombouwen tot minicamper. En dat is precies wat ik gedaan heb. Al m’n vluchten worden toch geannuleerd en ik heb wat extra vrije tijd nu heel de wereld stil staat. Maar ik ben wel klaar voor m’n eerste road trip van zodra we ons kot weer uit mogen.
Voordelen van een minicamper
- Je ben snel en mobiel, parkeren en manoeuvreren kan dus even makkelijk als met een gewone wagen.
- Een minicamper verbruikt minder dan een mobile home.
- Minder ferry kosten.
- Ideaal als je alleen reist, met 2 kan ook maar dan moet je mekaar al echt graag zien om zo kort bij elkaar te liggen.
- De lage kostprijs maakt dit voor iedereen mogelijk.
- Je hoeft geen tent meer op te zetten of af te breken, meer tijd om te genieten dus.
- Je ligt warmer en droger dan in een tent.
- Zin in een excursie vanop de camping? Je hebt altijd je wagen bij en bent heel flexibel.
- De perfecte kampeerspot of een mooi uitzicht gevonden? Een minicamper is ideaal voor een nachtje wildkamperen.
- Parkeer je bed waar je wil.
Bouw je eigen minicamper stappenplan
1. Koop een bestelwagen
Een minicamper bouw je in een bestelwagen type Berlingo, Partner, Caddy,… Ik kocht voor 8000 euro een tweedehands Citroën Berlingo. De laadruimte is lang genoeg om een bed in te bouwen. Bovendien betaal je voor een lichte vrachtauto minder belastingen en heb je extra laadruimte als je niet gaat kamperen. Onmisbare opties voor een comfortabele roadtrip zijn airco, bluetooth (voor je spotify lijstjes), GPS en cruise control.
Pinterest staat vol met kunstwerkjes van vans waar je zo in zou willen wonen. Mijn minicamper is ook geschikt om enkele weken door Europa te trekken, maar is toch wel wat kleiner dan een grote bestelwagen en heeft minder opties (denk aan een toilet of douche). Ik gebruik hem voor korte road trips in België en de buurlanden. Sanitaire faciliteiten zijn er voldoende op campings onderweg.
2. Bouw je eigen camperbox
Voor minder dan 50 euro ben je in een doe-het-zelf zaak al gesteld met houten planken en wat verf. De basis is een houten plank met daaronder enkele poten (van zo’n 45 cm hoog). Zo lig je niet op de bodem van je laadbak en zorg je voor extra laadruimte onder je bed.
Home is where you park it.
Nu stelt zich natuurlijk het probleem dat ik 2 linker handen heb. Als ik naar een plank kijk heb ik al een splinter en iets op maat zagen scheelt toch altijd enkele centimeters aan elke kant. Bovendien ben ik nog single en heb dus geen zaag in huis.
Voor luie onhandige kampeerders zoals ik bestaan er kant-en-klare oplossingen. Camperboxen zijn speciaal ontwikkeld om in je kofferbak te plaatsen en in een handomdraai een minicamper tevoorschijn te toveren. De bekendste fabricanten zijn Mac Box, Ququc en Mica Box. Deze camperboxen zijn mooi afgewerkt, duurzaam en hebben meestal nog lades met ruimte voor een frigobox, gasfornuis of watertank.
Een camperbox kan je gewoon in-en uitladen in je koffer. Hij is niet bevestigd aan de wagen. Niet op reis? Dan plooi je het bed in elkaar en je laat de camperbox in de koffer staan of je zet hem in het tuinhuis.
Er is maar 1 nadeel aan zo’n camperbox en dat is de kostprijs. Je krijgt dan wel kwaliteit maar een aankoopprijs van 3000 euro ligt toch aan de hoge kant voor een low budget road trip. Voor dat budget kan ik ook een maand in een Hilton gaan wonen. Gelukkig heb ik ook daar weer een oplossing voor gevonden.
3. Budget camperbox
Ik wou bijna mijn plannen opbergen om een eigen camper te maken toen ik ontdekte dat hier om de hoek een jonge ondernemer hetzelfde idee als ik had. Als ingenieur ging Niels aan de slag met de idee om zelf een camperbox voor zijn Berlingo te ontwerpen. Gelukkig zijn er wel handige mensen op de wereld en Niels bood me een budgetvriendelijk alternatief voor.
Na een korte demonstratie en het opmeten van mijn laadruimte moest ik dan ook niet lang nadenken om te bestellen. Een betonplex plaat op een vurenhout onderstel zorgt voor een bed van 2 op 1.4 meter, met daaronder massa’s laadruimte. Niels heeft intussen een eigen bedrijfje opgericht dat zich richt op het inrichten van minicampers. Op Budgetcamper vind je alle informatie die je nodig hebt.
Hoeveel kost zo’n camperbox van Budgetcamper nu? Wel,voor 295 euro koop je al een camperbox op maat. Een uitvouwbaar bed aan 1/10 van de prijs van de grote leveranciers. Dat geeft je budget al een voorsprong voor je volgende road trip. Vraag hier je offerte aan.
4. Inrichting van een minicamper
Slapen op een houten plank is nu ook niet comfortabel, dus noodgedwongen trotseerde ik nog eens de hel die Ikea heet. Voor 50 euro vind je er een Jömna matras van 1.4 op 2 meter. Het was even wringen om hem in de Berlingo te krijgen, maar de mousse in de matras kan je makkelijk op maat snijden. Het bijhorend beddengoed was ook in de aanbieding en zo kwam ik toch weer met een volle kar buiten. Elke keer opnieuw…
Ook al heb ik licht in de laadbak van de Berlingo, een lichtsnoer van 1.99 euro uit de Action maakt het nog wat gezelliger. Dat werkt gewoon op AA batterijen, er zijn ook led modellen.
Wat betreft de verduistering van mijn minicamper ben ik nog wat marktonderzoek aan het doen. Je kan een tante met een stikmachine aan het werk zetten voor een mooi bloemetjesgordijn. Of je snijdt een thermomat deken op maat dat je met bijhorende zuignapjes aan de venster hangt, dan heb je ook nog wat extra isolatie.
Onder mijn bed staan enkele Ikea opbergboxen, ideaal voor voeding, kleding of kampeermateriaal. Kampeerstoelen en een vouwtafel passen er ook gerust onder. Omdat de camperbox uitklapbaar is, en de matras oprolbaar kun je er zelfs nog een fiets in kwijt. En niet te vergeten mijn Cobb tafel barbecue. Met slechts 1 lucifer is hij direct klaar om te grillen. Ideaal voor elke kampeertrip.
Het resultaat, mijn eigen minicamper
Dit is het voorlopige resultaat van mijn minicamper. Ik zeg voorlopig, want tijdens elke roadtrip zullen er nog wel nieuwe ideeën bijkomen voor de inrichting van m’n bed op wielen. Mooie plaatjes kan je dan weer op mijn Instagram vinden.
Het is een mini versie geworden van The A-Team van. Geheel toepasselijk stel ik jullie dan ook Murdock voor, mijn nieuwe reisgezel. Ik kies bewust voor een mannelijke naam, de bedoeling is om ermee te verdwalen en weigeren om de weg te vragen. Hit the road Captain Murdock!
Is Murdock te huur ?
als ik in het buitenland zit wel ja.
Opendeurdagen in september hoorde ik 😉
I would like to come along !!!!!
Zoek nog ne nuchtere chauffeur 😉
Die gaat ge in uwe vriendenkring moeilijk vinden 😉
Benieuwd wat jouw marktonderzoek ivm verduistering heeft opgeleverd…
Dit weekend heb ik een camperbox bij Niels gekocht 😃.
En ben ik nu aan het uitzoeken hoe ik mijn Berlingo best kan verduisteren. Dus alle tips zijn meer dan welkom!
Neem ruitenfolie 85 % zwart,niet naar binnen kijken WEL naar buiten.alleen met binnenverlichting aan ben je zichtbaar.