Culinaire citytrip Brussel

Maak een culinaire citytrip naar Brussel, de smaakvolle hoofdstad van België en Europa. Bon appetit.
Door de drukke agenda’s van 3 zonen en een vader duurde het tot eind augustus om een vrije datum te vinden voor onze jaarlijkse vaderdag uitstap. Ettelijke maanden na de feestdag natuurlijk maar beter laat dan nooit. Onze bestemming dit jaar was Brussel. Onze hoofdstad staat regelmatig ingepland voor een uitstap of een weekendje en zal hier wel eens vaker passeren in een tripverslag. Brussel zit immers vol verrassingen en biedt telkens weer een compleet nieuwe ervaring.

Stedentrips vriendinnen banner


Oude Geuze

Onze eerste bestemming van de dag lag weliswaar buiten de grote ring van Brussel. Aan de poort van het Pajottenland ligt het kleine dorp Eizeringen. In de schaduw van de St-Ursulakerk ligt het authentieke dorpscafe “in de verzekering tegen de grote dorst”. Het café met de langste naam en de kortste openingsuren van België, het is namelijk enkel op zondagvoormiddag en op hoogdagen geopend. Niet dat het café de toestroom van kerkgangers op hoogdagen nodig heeft. Dankzij enkele TV opnames en een ‘award’ voor beste biercafé zit de herberg afgeladen vol met biertoeristen, waarvan sommigen vermomd zijn als wielrenner…

hotelspecials
dorst

bron: lennik.be

Om het authentieke (lees: oudbollige) interieur te bewonderen hoef je het niet te doen, ons land ligt immers nog bezaaid met vooroorlogse herbergen waar menig interieurarchitect een acute hartstilstand zou krijgen. Neen, hier kom je oude Geuze degusteren. Je zit immers in de Zennevallei waar het brouwen van bier tot een ware godsdienst is verheven. We genieten dan ook van verschillende soorten krieklambiek en oude Geuze. Aan het tafeltje naast ons zit een Engelse biersommelier. Hij noteert nauwkeurig elk detail dat door zijn smaakpapillen wordt doorgegeven. En zo te zien zit hij hier al een tijdje, zijn hoofd begint meer en meer de kleur van ons kriekenbier aan te nemen.

As ge Brussel wilt zien leive, moede nie vuil geld oeitgeive, in de Rue des Bouchers…


Er hangt een gezellige ambiance in het café en er worden tientallen oude flessen Geuze van onder het stof gehaald. Een ideaal aperitiefbier maar waarschijnlijk niet voor ieders smaak zo blijkt. Twee Amerikaanse toeristen die speciaal ’the best bar in Belgium’ wilden bezoeken bestellen er doodleuk een fruitsapje. Het leverde hen net geen zure blik op van de kastelein. Wie het zure bier trouwens toch wat zoeter wil maken mag daar gerust een klontje suiker voor vragen. Je krijgt er zelfs een ‘lambiekstoemper’ bij maar men rekent je eveneens een extra belasting aan voor dit ‘verfoeilijk gebruik’ , aldus de bierkaart. De opbrengst gaat naar het fonds ter vrijwaring van de zure bieren, het goede doel quoi…

reisgids Brussel

Handige reisgids voor je bezoek aan Brussel.

Rue des Bouchers

Na ons aperitief in Eizeringen volgen we de Zenne terug richting Brussel. Voor de lunch kiezen we voor de typische Belgische keuken en we wandelen door de Sint Hubertusgalerij richting de Beenhouwersstraat, waar geen enkel restaurant nog in Belgische handen is… De aanbiedingen voor pizza’s en zeevruchten vliegen je dan ook rond de oren. “Hello my friend, where’re you from? We have great food, we have everything,…” Elke reiziger met een beetje ervaring weet dat dit het teken is om snel verder te wandelen. Zeker als de foto’s van al die lekkernijen staan uitgestald op straat. De goedkope toeristenmenu’s gaan gepaard met veel te dure pintjes. De prijzen waarover Johan Verminnen zingt zijn al lang verleden tijd.

Brussels


Chez Vincent

We wandelen voorbij al deze ‘Belgische’ specialiteiten en slaan iets verderop rechtsaf. Chez Vincent worden we welkom geheten door een oude grijze ober in uniform, hij begeleidt ons naar de houten bankjes in het midden van de zaal. Onder de glazen koepel genieten van de grandeur van weleer en het uitzicht op de open keuken. Het correct serveren van een maaltijd is hier nog steeds een erezaak en de showcooking in het midden van de zaal doet het water in je mond lopen.

Vincent Brussel

Chez Vincent

Vincent Brussel

Show cooking

Jeanneke pis

Na onze garnaalkroketjes, steak au poivre en dame blanche wandelen we verder door Brussel. Een blik op het mooiste marktplein ter wereld gaat nooit vervelen. Een grote groep Chinese toeristen is op zoek naar het straatje dat je naar de kleinste bezienswaardigheid van het land brengt, manneke pis. Het blijft een raadsel vanwaar de grote aantrek voor dit standbeeldje komt. Wil je eens iets anders zien? Loop dan even door de Getrouwheidsgang iets verderop. Daar ligt in een doodlopend straatje Jeanneke verstopt, de veel minder druk bezochte en vrouwelijke tegenhanger van manneke pis.

jeanneke-pis

Voor onze namiddagactiviteit nemen we de wagen naar de Heizel. Parkeren in Brussel doen we steevast in parking 58, centraal gelegen aan het Brouckèreplein. Op het dak van deze parking heb je een prachtig 360° zicht op de binnenstad. In de zomer wordt het dak zelfs omgebouwd tot een groot rooftop terras, deze staat zeker nog op onze to do lijst.


Rooftop

Rooftop parking 58

Na het kleinste monument van België bezoeken we het grootste. En het grootste is in feite een uitvergroting van het allerkleinste, een kristalstructuur van het element ijzer. Maar dan 165 miljard keer uitvergroot. De negen stalen bollen van het atomium zien er niet alleen indrukwekkend uit, je kan het atomium ook van binnen bezoeken. De lift brengt je in een rechte lijn naar de bovenste bol waar je een prachtig panorama krijgt over Brussel. Je kan er zelfs dineren aan prijzen uit de hogere regionen van Brussel. Al zigzaggend gaan we naar beneden met verschillende roltrappen, waarbij je in elke bol exposities kan bewonderen met foto’s van oa. EXPO 58. Als je met de kinderen op stap bent zullen ze ongetwijfeld het uitzicht op mini Europa gezien hebben. Geen probleem want er zijn ook combi tickets te krijgen voor beide attracties. Een ideale mix voor een ontspannen en leerrijke namiddag.

atomium

Zicht vanuit Mini Europa

Hard Rock Cafe

De parel van Brussel blijft natuurlijk de Grote Markt. En een van onze favoriete plekjes om te dineren met zicht op al die prachtige gebouwen is het Hard Rock Cafe. Vraag zeker een tafeltje aan het raam op de tweede of derde verdieping en geniet van het mooiste uitzicht van Brussel. Bovendien heerst er die typische ambiance die je in elke Hard Rock vindt. The ‘Legendary burger’, 80 oz beef afgewerkt met smoked bacon en een crispy onion ring, is de perfecte afsluiter van de dag.

Hard Rock Cafe Brussls

The Legendary Burger

Brussel, je was weer top, tot de volgende keer!


sunweb lastminute banner

7 commentaar