De Berlijnse muur bezoeken

De beste plek om de Berlijnse muur te bezoeken ? Die vind je in de Bernauer Strasse. 

Stedentrips vriendinnen banner

De Berlijnse muur bezoeken

De Bernauer Strasse

Als je Berlijn zegt, denk je aan de muur. En volgens insiders vind je het origineelste stuk Berlijnse muur aan de Bernauer Stasse. Dit monument is gratis toegankelijk en het stuk muur hier is grotendeels in originele staat gebleven. Er komen veel minder toeristen dan bij het beroemde ‘checkpoint charlie’ of de ‘East Side Gallery’. Je krijgt hier dan ook een veel betere indruk van de impact van de muur op de stad. Het monument is enkele honderden meters lang en op verschillende plaatsen zie je opgravingen, gedenktekens en informatiestanden met geluids-en filmfragmenten. Een super tip voor liefhebbers van geschiedenis!

Berlijnse muur

hotelspecials

Goedkoop naar Berlijn

Begin dit jaar kwam Ryanair op de proppen met een promotie voor vluchten naar Berlijn voor slechts 19 euro pp. Op hetzelfde moment kon je op een Duitse boekingssite 25 euro korting pp krijgen. Op mijn factuur stond dan ook ‘min 6 euro’ vermeld. Gratis naar Berlijn dus! Ryanair is niet mijn favoriete airline maar voor deze prijs kan ik we wel een uurtje zonder beenruimte. Overnachten deden ik in het hoogste hotel van de stad, Park Inn by Radisson. Wegens het 40 jarige jubileum van het hotel kostte een kamer voor 2 slechts 40 euro per nacht, een goeie deal dus. Bovendien is het hotel ideaal gelegen, op wandelafstand van alle bezienswaardigheden en het openbaar vervoer.

berlin park inn

Boek zelf je kamer met een fantastisch uitzicht op Berlijn

Gezelligheid

Berlijn heeft niet direct mijn hart gestolen. De metropool is zeer uitgestrekt en heeft gelukkig een perfect openbaar vervoer. Ik denk niet dat ik op enig moment langer dan vijf minuten moesten wachten op een tram, bus of metro. Deze noemen ze trouwens gewoon U-bahn of S-bahn, naargelang je boven- of ondergronds spoort. Maar door de grootsheid van Berlijn mistte ik de typische Duitse gemütlichkeit wel een beetje. Het miezerige weer hielp natuurlijk ook niet maar het grijze sfeertje stond de stad eigenlijk wel. Al zie ik natuurlijk liever een strak blauwe hemel.

uitzicht hotel

Uitzicht vanuit onze kamer

Om een overzicht van een stad te krijgen ga ik steevast op zoek naar een uitzichtpunt. En toevallig heb je een waanzinnig uitzicht vanop het dakterras van het Park Inn hotel, komt dat even goed uit. Ware het niet dat vanwege de hevige wind je zowat van het dak werd geblazen. En dat je er als hotelgast ook nog eens 4 euro inkom voor moest betalen. Maar ach, een mailtje naar het hotel op voorhand leverde me een kamer op met jawel hoor, een waanzinnig uitzicht. Of je vraagt het gewoon even beleefd bij het inchecken, hoe hoger je kamer hoe mooier het uitzicht.

berlijn citygids compleet

Reistip: bereid je vakantie voor met deze handige online reisgids.

Burgers

Lekker eten en drinken, dat kan je ook in Berlijn. En het is nog betaalbaar ook. Als echte hamburgerliefhebber kond ik er dan ook niet weerstaan om een bezoekje te brengen aan burger-meister, volgens vele bezoekers de lekkerste hamburgertent van de stad. De rit met de metro naar de Oberbaumstrasse 8 voert je langs de East Side Gallery, en zo te zien vanuit de S-bahn was dit stuk muur veel minder interessant dan de Bernauer Strasse. Het doel van de middag lag pal onder de spoorlijn.

burgermeister

Burgermeister

Deze tent is gebouwd in de voormalige openbare toiletten naast het station. Dat klinkt inderdaad vies en zo ziet het er ook uit. Erg smakelijk en hygiënisch ziet het er allemaal niet uit. Langs boven rammelen de treinen oorverdovend verder en links en rechts van je worden uitlaatgassen richting terras gestuwd. Geen perfect plekje voor een smakelijke lunch dus. De omgeving doet je ook eerder aan Bagdad denken dan aan Berlijn. Maar dit alles vergeet je gewoon onmiddellijk als je de eerste vette hap van je BBQ burger neemt. Ik heb al vele burgers geprobeerd in ‘hamburgerland’, en durf mezelf een specialist noemen, maar deze komt meteen de top 5 binnen gestormd.

hamburger

Of ik nog terugkeer naar Berlijn weet ik nog niet, maar als ik terugkom stop ik zeker weer bij de Burgermeister!

burgermeister

Pin dit artikel voor later

Bewaren

Bewaren

Bewaren

Bewaren

Bewaren

Bewaren

Bewaren

Bewaren

Bewaren

Bewaren

Bewaren

Bewaren

Bewaren

Bewaren

sunweb lastminute banner

Reageer