De meren van Finland

Op zoek naar een bestemming die nog puur natuur is en niet overspoeld is door toeristen? Laat je eens inspireren door Finland.

Stedentrips vriendinnen banner

De meren van Finland: waarom je die moet meemaken

Finland bestaat voor bijna de helft uit water. Het land met 5,5 miljoen inwoners heeft bijna 190.000 meren! Dat betekent maar een ding als je in je kano op een Fins meer zit: heel veel water en heel veel ruimte voor jou alleen. Vooral de meren van Fins Lapland zijn rustig en ongerept. Kano varen, zwemmen of vissen in een Fins meer is daarom een unieke ervaring op zich. In deze blog lees je wat de meren van Finland én Fins Lapland zo speciaal maken.

Even een snelle berekening: als er 190.000 meren zijn en 5,5 miljoen inwoners, kun je concluderen dat er één meer per 26 inwoners aanwezig is. Zie je het voor je? Een grote plas water, omringd door dichtbeboste wouden, waar maar 26 mensen gebruik van maken. De een duwt zijn peddels in het kraakheldere water en de ander gooit honderden meters verderop zijn hengel uit. Beiden genieten ze van de pure stilte in deze oeroude Europese wildernis.

hotelspecials

meren van finland

Fins zomerhuisje aan het meer

De meeste Finnen hebben een zomerhuisje aan het meer. Deze zomerhuisjes worden generatie op generatie overgedragen. In alle rust en ruimte ervaren zij het samenzijn met hun familie in hun thuisland. Tradities worden uitgevoerd, zoals urenlange saunasessies in de Finse rooksauna. Zelfs de jongste leden van de familie gaan er helemaal in op. Na een half uur zweten is het tijd om het koude water in te springen. Als reiziger kan dit ook. De meeste accommodaties liggen namelijk naast een meer. En de meeste accommodaties hebben een typische Finse sauna. Dus neem plaats in de houten sauna, ruik de gelukzalige dennengeur en pers al het zweet er uit. Want straks is het tijd om in het meer te springen. Naakt, zodat het frisse water je volledige lichaam koelt. En waarom ook niet: er is (bijna) geen mens die je ziet!

meren van finland

 

De schoonheid van de stilte in Finland

De meren van Finland voelen als een snoepje. Een snoepje waar je uren op kunt zuigen en van kan smullen zonder dat het opraakt. De beste manier om dit snoepje te nuttigen, is door te kanoën. Een boot die je nieuwe thuis op het water wordt. Een plek waar je in je eentje de stilte ervaart. Of een boot voor twee personen, waar je met je beste vriend, geliefde of familielid elkaar kunt horen ademen terwijl op de achtergrond de verfrissende wind door de bomen waait. Vaar langs ruige rotsen en wilde oevers, langs watervalletjes en rivierversnellingen. Geniet van de prachtige kleuren die de natuur in de zomer krijgt.

De herfst van Finland is bijzonder, vooral de herfst in Fins Lapland. Deze periode wordt de ruska genoemd. Kano varen in Fins Lapland tijdens de ruska is anders. Je gelooft je ogen niet als je tussen de felgeel met oranje gekleurde bomen door vaart, voorbij dieprode struiken langs de waterkant. Wedden dat je wegdroomt bij de intense tinten? Alsof je midden op een schilderij bent losgelaten.

meren van finland

Hoe kom je aan een kano?

Kano varen is onderdeel van de Finse levensstijl. Daarom vind je bij alle accommodaties waar je kunt verblijven kano’s die je gratis kunt pakken. Ook in dorpjes zijn altijd ergens kano’s te huur. Je kunt natuurlijk ook je eigen (opblaasbare) kano meenemen. Of packraft. Dit zijn stevige opblaasbare kajakken die maximaal 4 kg wegen. Deze boten zijn ideaal op momenten tijdens het hiken dat je een rivier of meer tegenkomt. En die kom je nogal vaak tegen in Finland.

De meren van Finland en Fins Lapland ontdekken? Boek je individuele rondreis via Voigt Travel en krijg de beste reistips en lokale plekken. Die kun je met je eigen huurauto ontdekken. Je vliegt rechtstreeks naar het noorden van het land. Op deze manier sta je binnen 12 uur aan de rand van een van de meest rustgevende plekken die er bestaan.

Heb je zelf nog tips voor een bezoek aan Finland, laat het ons zeker weten.

sunweb lastminute banner

Reageer