Top 10 uitkijktorens in Limburg
Limburg is rijk aan diverse landschappen. En die bekijk je het best vanuit de lucht. Maar daarvoor hoef je niet van de grond te gaan of zo’n irritante drone mee te nemen. Neen, beklim gewoon een van onze talrijke uitkijktorens. Elke streek heeft zijn eigen charme en het is haast onbegonnen werk om er een favoriete uitkijktoren uit te kiezen. Daarom gewoon een top 10 lijstje als inspiratie, geen rangschikking. Je kan er ook een mini road trip van maken en alle uitkijktorens bezoeken tijdens een weekendje Limburg. Zo krijg je een perfect overzicht van al het moois dat de provincie te bieden heeft.
Limburg is vakantie. Het tempo ligt hier wat lager, de stress is net wat minder. Waarom dus niet wat langer blijven? Boek nu een charmante B&B of een romantisch hotelletje. #Altijdwelkom
1. De Borretoren in Bilzen
Beginnen doen we in mijn thuisstad Bilzen. De Borreberg kijkt uit over de stad en er zou ooit een versterkte burcht hebben gestaan om de inwoners van Belisia te beschermen. De Borreberg was de perfecte locatie om als kind soldaatje te spelen of onze handjes voorzichtig te laten verdwalen tijdens een avondje stappen op de beruchte Brugstraat.
Maar er staat natuurlijk ook een uitkijktoren. Na het beklimmen van de wenteltrap krijg je een uitzicht van 360° over de omgeving. Deze uitkijktoren kan je het best combineren met een korte wandeling. Parkeer op de Markt en wandel de Brugstraat omhoog. Neem links de trappen naar de toren en wandel weer terug naar beneden via de brandweer en het oude Begijnhof. Afsluiten doe je zoals dat hoort in Bilzen op een van de gezellige terrasjes rondom de Markt.
Praktisch: gratis toegang, parkeren op de Markt – 3740 Bilzen, niet toegankelijk voor rolstoelen.
2. De uitkijktoren in Beringen
Het Koersels Kapelleke is al jarenlang een bedevaartsoord. Toch komen de meeste bezoekers om er te genieten van de natuur in het recreatieoord ’t Fonteintje. Centraal staat de 30 meter hoge uitkijktoren die je een zicht geeft op de bosrijke omgeving en het Kempenlandschap. Mooie toren met wellicht de minst originele naam uit dit lijstje.
Praktisch: gratis toegang tot de toren, Fonteintjestraat – 3582 Beringen.
3. Sky Lounge Bar in Hasselt
De Tweetorenwijk domineert de Hasseltse skyline. Beide torens zijn omgebouwd tot hotels van de Radisson keten. Op de bovenste verdieping van het Radisson Blu hotel vind je de Sky Lounge Bar. Een hippe hotspot waar je zowel binnen als buiten kan genieten van het uitzicht over Hasselt. Regelmatig worden er ook speciale party’s en evenementen georganiseerd. Zowel gasten van het hotel als gewone bezoekers zijn toegelaten. Wandel het Radisson Blu hotel binnen en neem de lift naar de 27ste verdieping. Welkom op het hoogste terras van Limburg.
Praktisch: Torenplein 8 – 3500 Hasselt, dagelijks open vanaf 17:00 uur, vrij toegankelijk.
4. Abdijtoren in Sint-Truiden
Duizend jaar oud, maar de restanten van de oude abdij zijn nog steeds zichtbaar in de fruitstad. De klim naar boven duurt 196 trappen. Gelukkig kan je onderweg even uitrusten en wat bijleren over de geschiedenis van de toren op een van de 5 ervaringsplatforms. Het uitzicht op de stad is alvast elke trede waard.
Praktisch: Diesterstraat 1 – 3800 Sint-Truiden, 4 euro inkom, dagelijks open van 9 tot 17 uur.
5. Connecterra in Maasmechelen
Connecterra is een van de toegangspoorten van Nationaal Park Hoge Kempen. Waar vroeger de mijnbouw zorgde voor drukte en lawaai heerst nu absolute rust. Dit is een van de mooiste plekjes in Vlaanderen. Je beklimt er de oude mijnschacht die ook dienst doet als open lucht expositie met zwart-wit foto’s uit de rijke mijngeschiedenis. Maar deze toren is slechts een opwarmertje. Volg de gele wandelroute tot helemaal bovenaan de mijnterril en je ontdekt het mooiste panorama van Vlaanderen.
Praktisch: Zetellaan – 3630 Maasmechelen, gratis parking, inkom 3 euro, dagelijks geopend vanaf 10:00 uur.
6. C-Mine in Genk
Ook in Genk vind je nog restanten terug van de mijnperiode. C-Mine is uitgegroeid tot een culturele hotspot in Limburg. Via de C-Mine Expeditie, een interactieve beleving die je meeneemt tot diep in de kolenmijn, bereik je de trappen van de mijnschacht. De beklimming is pittig maar het uitzicht maakt weer alles goed.
Praktisch: Evence Coppeelaan 91 – 3600 Genk, gratis parking, inkom 8 euro, open van 10 tot 17 uur uitgezonderd maandag.
7. Uitkijktoren Sahara Lommel
Wist je dat er in Limburg ook een Sahara ligt? In Lommel biedt de nieuwe uitkijktoren een mooi zicht op de zandduinen van de Lommelse Sahara. De toren is dertig meter hoog en is geïnspireerd op de glooiende lijnen van de zandduinen. Een prachtig stukje architectuur en een landmark voor de stad Lommel. De uitkijktoren ligt midden in een natuurgebied en kan enkel te voet of per fiets bereikt worden. Het snelst ben je via de blauwe wandelroute als je start aan de Souverein.
Praktisch: Sportveldenstraat 10 – 3920 Lommel, gratis parking, 2.5 kilometer via de blauwe route.
8. Uitkijktoren De Wijers
De Wijers is een uitgestrekt vijvergebied en een paradijs voor planten en dieren. Je kent dit gebied waarschijnlijk van het bekende fietsen door het water project. Vanop de nieuwe uitkijktoren kan je op 15 meter hoogte genieten van de natuur en het zicht op honderden vijvers. Wie weet spot je er wel een boomkikker of woudaap.
Praktisch: Zwanenstraat 105 – 3520 Zonhoven, gratis parking en inkom, rolstoelvriendelijk.
9. Boortoren in As
In 1901 haalde André Dumont voor het eerst steenkool uit de Limburgse bodem. Deze 31 meter hoge uitkijktoren is een replica van de originele boortoren van Dumont. Op het panoramaplatform kan je de horizon afspeuren met een zicht op de Limburgse mijnterrils en het Nationaal Park Hoge Kempen. Het oude stationnetje aan de voet van de toren is nu een brasserie. Het perron waar vroeger de mijnwerkers naar hun werk vertrokken is nu een gezellig terras.
Praktisch: Stationsstraat 124 – 3665 As, gratis toegang, doorlopend geopend.
10. Blotevoetenpad Zutendaal
Om deze uitkijktoren te bereiken ga je iets meer moeite moeten doen. Halverwege het 3 kilometer lange blotevoetenpad ligt een houten uitkijkpost. De wandeling start aan het bezoekerscentrum Lieteberg, een van de toegangspoorten van ons Nationaal Park. De wandeling over zand, hout en stenen zorgt voor een prikkelende voetmassage. Je ploetert door de modder en na het afspoelen van je voeten in een waterval loop je weer op wolkjes.
Praktisch: Stalkerweg – 3690 Zutendaal, open vanaf 14 maart, inkom 8 euro (tip: krijg 50% korting via social deal).
Heb je zelf nog mooie foto’s van deze uitkijktorens? Tag me dan op Instagram met #travelchecker voor een repost en deel je tips met anderen.