De mooiste wandeling van Luik

Stadswandeling Luik

Ja dit is een stadswandeling, je hebt immers halverwege de kans om een gezellig terrasje te doen op de Place du Marché waar je kan smullen van een verse Luikse wafel. Maar het grootste stuk van de tocht zal je tussen het groen wandelen, ver weg van de drukte van de stad. Kortom “de mooiste wandeling van Luik“!

Stedentrips vriendinnen banner

wandelingen luik kaart

Je kan de wandeltocht zelf combineren met enkele lussen.

Verblijf je in het centrum? Dan kan je instappen ter hoogte van Montagne de Bueren. Dagtrippers kunnen beter parkeren bovenop de citadel, er is een betaalparking aan het ziekenhuis. Maar vroege vogels vinden zeker en vast een gratis plekje Au Péri of in Rue des Glacis.

hotelspecials


La Citadelle de Liège

Je dag kan niet beter beginnen met het magnifique uitzicht bovenop de Citadelle de Liège. Mijn startpunt wordt het oorlogsmonument vanwaar ik met de klok mee over de Boulevard wandel. Links van mij de oude citadelmuren, rechts piept tussen het groen hier en daar het verre uitzicht over de stad.

Luik citadelle uitzicht

Point de Vue

Wanneer je de Boulevard rond de citadel verlaat en verder de blauwe route volgt ontplooit er zich een weids uitzicht over velden en heuvels. De drukte van de stad is nergens te bespeuren, picknickmanden en zonnekloppers hebben een plekje in het frisgroene gras gevonden. Je voelt je alsof je zonet van Luik de Ardennen bent binnen gestapt. Dit is ook een heerlijke plek om met je huisdier te wandelen, zeker ook voor een weekendje weg met je hond.

uitzicht luik citadelle

Les Impasses de Liège

Tijdens de afdaling van de mooiste wandeling van Luik, die zich al zigzaggend richting de Maas kronkelt, passeer je verschillende tentjes. Blijkbaar hebben ook de Luikse daklozen het mooiste plekje van de stad gevonden. Maar last ga je er niet van hebben. Al zou ik er zelf niet gaan wildkamperen. Houten loopbruggen en nog meer uitzichtplatformen begeleiden je naar beneden tot aan Place Saint Léonard.

Point de Vue Luik

Hier sla je best rechtsaf via Rue Delfosse richting Rue Hors-Chateau. Kijk in deze straat niet enkel naar de mooie gevels, maar sla ook eens rechtsaf naar een van de doodlopende Impasses. Dit zijn kleine steegjes waar je onder de houten vloeren van de vakwerkhuisjes wandelt, verborgen pleintjes ontdekt en je zelfs even in het buitenland waant.


Montagne de Bueren

En dan plots duikt hij op tussen de gevels, even onverwacht als indrukwekkend. De Montagne de Bueren is een trap die je in 374 treden terug naar de Citadel brengt. Een pittige klim, maar ik zou er nog niet aan beginnen. Want net voor de trap begint kun je linksaf l’Impasse des Ursulines inslaan.

montage de bueren

Terrasses des Minimes

Eenmaal de trappen van l’Impasse des Ursulines gepasseerd kom je uit in de verborgen tuin van het oude klooster. Vanop de terrassen van de tuin heb je alweer een prachtig uitzicht over Luik. En neen, dat wordt niet eentonig maar blijft telkens verbazen.

Super Sun Deals Banner

De uitgang van dit stukje wandeling bevindt zich op de Rue Pierreuse 38. Hier sla je rechtsaf om iets verderop rechts Au Péri te nemen. Een korte maar stevige klim brengt je terug naar je vertrekpunt. En geen nood, je komt uit aan de bovenkant van de Montagne de Bueren, zodat je toch die indrukwekkende selfie kan nemen.

mooiste stadswandeling luik


sunweb lastminute banner

Reageer