De rechten van reizigers

Ontdek welke rechten je als reiziger hebt tijdens je vakantie.

Stedentrips vriendinnen banner

De rechten van reizigers

In de EU wonen 512 miljoen mensen verspreid over 28 landen. Maar wat draagt de EU nu eigenlijk bij aan ons dagelijkse leven? Om dat duidelijk te maken aan de Europese jeugd lanceert de Europese Commissie de #EUandME campagne. De tastbare bijdragen van de EU worden benadrukt op de website van #EUandME. Je krijgt er een indrukwekkend overzicht van de mogelijkheden die de EU ons biedt. Ik ben natuurlijk vooral geïnteresseerd in de rechten van reizigers.

Rechten

Dat de EU vecht voor onze grondrechten en voor onze democratie weten de meeste mensen wel. Zo was de EU de eerste internationale organisatie die discriminatie verbood op grond van seksuele voorkeur of genderidentiteit. Ook als je het slachtoffer bent van discriminatie op basis van je huidskleur of je geslacht helpt de EU je met het indienen van een klacht. Couleur Café, het kleurrijkste festival van België met bezoekers en artiesten uit alle hoeken van de wereld, is dan ook de ideale plek om de #EUandMe campagne te promoten.

hotelspecials
euandme

De EUandME campagne vind jeoveral op Couleur Café

Couleur Café

Couleur Café begon 29 jaar geleden in de hallen van Schaarbeek. Na een tussenstop in Tour & Taxis verhuisde het festival naar het park aan de voet van het Atomium. De basisingrediënten zijn zomerse beats, exotische ritmes en smaken en kleuren uit heel de wereld. De setting in het park maakt het uiterst gezellig, zo is ’the green stage’ een natuurlijk amfitheater en bieden de hoge bomen voldoende schaduw op hete dagen. In het park vind je verscholen cocktailsbars, straatmuzikanten en performers op elke hoek.

Samba bands marcheren door het bos en rijdende discobars in bakfietsen zorgen voor de beats. Iets meer rust vind je in de Namasté zone, waar je je kan laten masseren, een henna tattoo plaatsen of gewoon wat kan boomknuffelen. Ben je gek van street art, dan was de #EUandME graffiti wall de perfecte plek om je creativiteit op los te laten.

Mijn reis. Mijn leven.

De #EUandME campagne konden we op 3 plekken terugvinden. De blue stage stond helemaal in het teken van het #EUandME logo. Op de red stage werden de jongeren met filmpjes op de hoogte gebracht van de rechten die ze genieten dankzij de EU. Zo staan we er nog zelden bij stil dat we dankzij de EU vrij mogen reizen door de 28 lidstaten. Of dat we in bijna heel Europa gewoon met euro’s kunnen betalen. Allemaal dingen die het reizen zoveel makkelijker maken. Op de graffiti wall werd de campagne letterlijk in de verf gezet.

eu

Onderweg naar the blue stage…

Rechten van passagiers

Dit blijft natuurlijk een reisblog dus gaan we wat dieper in op je rechten als passagier.

Of je nu reist per vliegtuig, boot, bus of trein, de EU-regels beschermen je in geval van vertraging of afgelasting. Een eerlijke behandeling wil ook zeggen dat je in bepaalde gevallen recht hebt op een schadevergoeding, omboeking of terugbetaling.

  • Pech in het buitenland? Je reisdocumenten gestolen en geen Belgische ambassade in de buurt? Als EU-burger heb je recht op hulp van iedere andere EU ambassade.
  • Is je vlucht geannuleerd? De EU kan de luchtvaartmaatschappij verplichten je ticket terug te betalen of je zonder extra kosten een andere vlucht aan te bieden.
  • Als je reis wordt uitgesteld tot de volgende dag heb je recht op een hotel, eten en drinken aangeboden door het vervoerbedrijf. Gedaan met overnachten op een harde bank in de luchthaven dus.
  • Is je vlucht vertraagd met meer dan 3 uur heb je in sommige gevallen recht op een schadevergoeding.
  • De bus is een langzame maar aangename manier om een land te verkennen. Vervoersbedrijven in de EU mogen je geen hogere prijzen aanrekenen omdat je een andere nationaliteit hebt of je kaartje in het buitenland koopt.
20180629 190850

Zen zone, de EU laat je ook relax op vakantie vertrekken.

Rechten van consumenten

Elke consument in een EU-land heeft recht op een eerlijke behandeling. De EU wil dat winkelen, of dat nu online of in de winkel zelf gebeurt, eerlijk en duidelijk is voor de consument. Zo kan je je tot 14 dagen na een online aankoop bedenken, en het product terugsturen. Of werkt je nieuwe reiscamera niet naar behoren? Dan kan je hem binnen de 2 jaar na aankoop laten herstellen of vervangen.

  • De EU-wetgeving bepaalt dat een online bestelling binnen de 30 dagen moet geleverd worden. Dan kan je de leverancier nog 1 week verlenging geven, anders mag je de bestelling annuleren en kan je het hele bedrag terugkrijgen.
  • Als je problemen hebt met een verkoper in een ander EU-land biedt de EU je gratis advies en ondersteuning via het online geschillenbeslechtingsplatform.
  • Nieuwe bagage gekocht? Of een moderne action cam om je volgende reis mee vast te leggen? Elke aankoop in een EU-land geeft je minimum 2 jaar garantie. Is je product beschadigd of werkt het niet kan je het kostenloos laten vervangen of herstellen.
  • Let op de kleine lettertjes bij het tekenen van een contract, of het aanschaffen van een credit card. De EU-wetgeving verbiedt het gebruik van oneerlijke voorwaarden in je contract.
  • Waterdichte wandelschoenen die zo lek zijn als een zeef? Of een reistas van 100% echt (kamelen)leer? Bedrijven in de EU mogen geen misleidende reclame maken. Klopt de geleverde dienst niet met de reclame heb je het recht om je geld terug te krijgen.
buddha

Creatief zijn, daar geeft de EU je alle kansen toe!

Wist je dat?

  • 7 miljoen EU-burgers wonen of reizen in een land zonder ambassade van hun thuisland.
  • een vergoeding niet automatisch gebeurt? Je moet deze zelf aanvragen.
  • 0.15 vliegtuigen per 1 miljoen vluchten raakten onherstelbaar beschadigd.
  • 1220 euro is de maximale vergoeding bij beschadigde bagage.
  • 71% van de internetgebruikers tussen 17 en 24 shopt online.
  • 42% van de Europeanen boekt reizen of tickets online.
  • elk huishouden in de EU 500 euro per jaar kan besparen door minder voedsel te verspillen, extra budget voor die lang geplande city trip dus…
  • er elk jaar 1.25 miljard reizen gebeuren in het Schengengebied zonder dat er een paspoort moet getoond worden.
  • vliegticketprijzen met 41% gedaald zijn dankzij de deregulering binnen de EU.
20180629 233848 01

Food market onder het atomium

Nuttige links

  • Leer hier meer over je rechten als vliegtuigpassagier.
  • Ook als je reist per trein of per bus heb je rechten.
  • De EU maakt ook een verschil voor haar inwoners op andere vlakken. Ontdek op de website van #EUandME wat de EU voor je betekent in de rubrieken mobiliteit, duurzaamheid, digitaal, vaardigheden en rechten.
  • Je rechten op reis bij de hand? Tuurlijk, met de EU app ben je bij de pinken.
sunweb lastminute banner

Reageer