De wilde keuken van de Veluwe

De herfst is de ideale periode om kleurrijke wandelingen te maken over de Veluwe, wild te spotten en te proeven.

Stedentrips vriendinnen banner

Wild proeven op de Veluwe

Mijn wild weekend begint rustig in Harderwijk. Op de charmante Vismarkt ontmoet ik meesterkok Wim Zwaart in zijn restaurant Ratatouille. Samen met z’n vrouw Tina, die ons als aperitief een appelcider serveert vergezeld van chips van wintergroenten, vormt hij de stuwende kracht achter Ratatouille. Daarvoor werkte Wim al in het eerste Michelin restaurant van Harderwijk, Tina ontpopte zich intussen tot vinologe. Een topteam dat nu al 14 jaar samen aan hun eigen project werkt.

Untitled TurboCollage Exported kroket

hotelspecials

Het team van Wim werkt vooral graag met verse groenten. Na een kroket van schorseneer en kruidnagel proef ik een heerlijke tarte tatin met appel, tijm en coppa van wild zwijn. De wilde gans met biet, bataat en champignons tovert helemaal de Veluwe op ons bord.

Untitled TurboCollage Exported 2

Wilde gans en scholfilet met bloemkool – aardpeer – chantarel

20181104 133109 01

In Ratatouille kan je trouwens ook terecht voor kookworkshops of vind je streekproducten in de culiwinkel. Boven het kooklokaal ligt bovendien nog een uiterst charmante B&B, ideaal om de rest van Harderwijk te verkennen.

20181104 122432 01

Uddelaer, altijd goed gezelschap

Het kasteel van Staverden beschikt over een prachtige tuin en een imposant koetshuis. Als je weet dat in het koetshuis een brouwerij en een brewpub liggen kan je niet anders dan er een bezoekje aan brengen.

20181104 153356 01

In Brouwerij de Uddelaer worden 7 bieren gebrouwen en gebotteld. Mijn favoriet is de Tripel, maar ook IPA liefhebbers vinden er een uitstekend biertje. Om je wildmenu te vergezellen is de dubbel bock dan weer uiterst geschikt.

uddelaer

Boutique hotel de Zwarte Boer

Ik ben nog niet helemaal klaar met aperitieven, want een volgende stop in Leuvenum brengt me naar een van de kleinste vier sterren hotels in Nederland. Het gebouw dateert van 1600 maar werd grondig gerenoveerd en de 8 kamers werden oa. voorzien van een eigen wellness, auping bedden en een B&O soundsystem. Ook een ontbijtbuffet vind uitbater Kees te onpersoonlijk. “Ik verkies de persoonlijke aanpak en laat mijn gasten à la carte beslissen waar ze zin in hebben”.

Screenshot 20181104 144628

Gastronomie in een huiselijke sfeer

In het fine dining restaurant van de Zwarte Boer krijg je een verrassingsmenu van de chef voorgeschoteld, uiteraard afgestemd op de seizoenen. Elke maand wisselt het menu. Maar ook in de bistro kan je proeven van wat de Veluwe aanbiedt. Verschillende wildgerechten sieren de kaart. Remco van het keukenteam toont me in de tuin hoe hij zalm rookt met beukenschilfers. De marinade van de zalm bestaat uit suiker, anijs, peper, zout en koriander.

zwarteboer

Vis moet zwemmen, en Kees vertelt vol trots hoe zijn huiswijn perfect past bij de zalm. De Hamersveld wijn kaapte mooie prijzen weg in Hong Kong en vele gasten nemen voor nog geen 7 euro een flesje mee naar huis.

Hotel de Sterrenberg

Luxe kamers, ideaal gelegen midden op de Veluwe, een gloednieuwe wellness en een BIB Gourmand restaurant. Mijn slaapplek voor vannacht, hotel de Sterrenberg kon niet beter gekozen zijn. De kamers zijn ruim en luxueus ingericht. De houttinten en decoraties geven je de indruk dat je gewoon buiten op de Veluwe slaapt, maar dan wat comfortabeler…

20181104 195002 01

Ook de wellness is een pareltje. Naast een tepidarium, een Finse sauna en een Turks stoombad zijn er 2 zwembaden. De toegang tot de wellness is inbegrepen in je verblijf, slippers en badjassen vind je op je kamer. Ook is er een thee-en waterservice beschikbaar voor de gasten. Smoothies en salades kan je extra bestellen. Perfect dus om even uit te blazen na je herfstwandeling door de Veluwse bossen.

20181104 222658 01

Restaurant Cèpes

In het Cèpes restaurant van hotel de Sterrenberg proef je vooral producten van het seizoen. Chef Robert Hartelman en zijn team werden door Michelin bekroond met een BIB Gourmand en werken vooral met biologische producten uit de streek.

sterre

De Echoput

Ik ben nog onder de indruk van de Sterrenberg als ik een eerste indruk krijg van designhotel de Echoput. Het domein ligt pal in het Kroondomein, het jachtgebied van de Koninklijke familie. En dat wild kan je hier het hele jaar door proeven. We starten met enkele proevertjes in de hotelbar ‘echoput goes wild’.

Untitled TurboCollage Exported Image 1

Restaurant de Echoput is gespecialiseerd in wild en wijn-spijs combinaties. De familie Klosse is al ruim 60 jaar gefascineerd door smaak en probeert de Veluwe door te trekken tot op je bord. Bezoek ook zeker eens de echoput naast het hotel, waar het domein naar vernoemd is.

deal

Stroese dame

Magda, Harry en hun 90 geitjes zorgen voor de lekkerste geitenkaas van Nederland. Op de bioboerderij wordt elke week zo’n 150 kg Stroese dame geproduceerd. Pure ambacht met liefde voor de dieren. Al 18 jaar wordt hier geitenkaas gemaakt en verkocht bij lokale restaurants en op de vrijdagmarkt.

20181105 102517 01

Naast de jonge en belegen kaas zijn er ook varianten met rozemarijn, truffel, knoflook, basilicum en moster-peper. Magda en Harry testen zelf steeds nieuwe varianten, Rik en Roel zijn de 2 bokken die de geitjes uitproberen.

kaas2

Geitenkaas blijft het belangrijkste product op boerderij de groote stroe. Maar je kan er ook geitenmelk en zelfs geitenhamburgers kopen. De romige smaak verkrijgt men dankzij de vrije uitloop van de dieren, de kruidige gras-klaver weilanden, en de liefde van Magda & Harry natuurlijk.

kaas

Smaakpark

Een pretpark voor mensen die graag lekker en gezond willen eten. Vol passie voor biologische producten en liefde voor voeding stelt Christian Weij zijn project voor. Hier in Ede moet straks zijn smaakpark verrijzen, een plek voor en door foodies.

smaakpark

Ook al staat de foodhal er nu nog niet, de oude turnzaal van de legerkazerne wordt binnenkort omgetoverd tot hotspot, Christian bewijst ons tijdens een kookworkshop zijn liefde voor voeding. In zijn boek verrotlekker leert hij je de kunst van het fermenteren. Deze oude techniek van voedsel duurzaam conserveren is weer helemaal in.

Wandelen op de Veluwe

De Veluwe is een van de bekendste en meest bezochte bestemmingen in Nederland. En niet onterecht want naast een prachtige natuur vind je er tal van culinaire hotspots, prachtige landgoederen en uitstekende hotels. Vanuit hotel Sterrenberg volg ik de Otterloroute om de ‘big 5’ van de Veluwe te spotten. Wil je wildlife zien, ga dan vroeg op pad. En geniet anders van de rust en stilte in het natuurpark. En het wild op je bord natuurlijk.

20181105 164103 01

Nog enkele tips op en rond de Veluwe:

veluwe

sunweb lastminute banner

3 commentaar

Reageer