Een ESTA aanvragen voor de USA

Om zonder visum naar de USA te reizen moet je verplicht een ESTA aanvragen. Lees hier  hoe dat snel en eenvoudig kan.

Stedentrips vriendinnen banner

Een ESTA aanvragen voor de USA

Elk jaar probeer ik minstens 1 keertje naar de Verenigde Staten te reizen. Het is en blijft nu eenmaal mijn favoriete vakantieland dankzij de grote variëteit aan landschappen en bezienswaardigheden. Eenmaal voorbij de douane is het eerste dat je ziet een groot bord met “Welcome in the United States”. Het officiële begin van je vakantie. Maar om daar geraken moet je administratie wel in orde zijn.

esta aanvragen usa

hotelspecials

De grenscontrole van de USA gebeurt grondig en dat veroorzaakt vaak lange wachtrijen. Bovendien mag je zonder een visum slechts 3 maanden het land bezoeken. Om dat een beetje te vereenvoudigen heeft men de ESTA in het leven geroepen.

Wat is een ESTA?

Een ESTA (Electronic Systel for Travel Authorization) is geen fysiek document. Het is een digitale reistoestemming dat je toestemming verleent om de Verenigde Staten te betreden. Het is een veiligheidsmaatregel en geeft de US Customs and border protection de kans om iedereen die het land wil binnenreizen te screenen. De procedure is eenvoudiger en goedkoper dan een visum aanvragen. Een goedgekeurde ESTA wordt gekoppeld aan je paspoortnummer en is twee jaar geldig.

miami beach

Eenmaal voorbij de grenscontrole wacht het paradijs op je…

Er bestaat weliswaar een spoedprocedure voor last-minute reizen, maar je vraagt je ESTA best tijdig aan. Doe het ook weer niet te vroeg en hou rekening met eventuele latere reizen naar de USA. Mijn huidige ESTA termijn bv. loopt af tijdens mijn volgende trip. Maar omdat hij nog geldig is op het moment van binnenkomst hoef ik er geen nieuwe aan te vragen. Een beetje timing kan je dus geld uitsparen.

Heb ik echt een ESTA nodig om naar de USA te gaan?

Als je van plan bent om langer dan 90 dagen te blijven, of je gaat bv. werken of studeren in de USA, dan zul je sowieso een visum moeten aanvragen. Voor toeristische en zakelijke reizen voldoet een ESTA. Maar het is wel verplicht, zonder kom je er niet in. Veiligheid neemt men in de Verenigde Staten zeer serieus en deze reistoestemming maakt daar deel van uit.

Ook al heb je waarschijnlijk een lange en zware vlucht achter de rug, blijf vooral kalm en vriendelijk tijdens je controle. Ook als die soms wat grondiger gebeurt, men voert immers geregeld steekproeven uit met extra veiligheidsvragen of bagagecontrole. Als je zelf kalm blijft zal de controle sneller achter de rug zijn.

esta aanvragen

Hoe kan ik een ESTA aanvragen?

Een ESTA aanvragen kan simpel en online. Je kan 24 uur per dag het online ESTA formulier invullen voor jezelf en je medereizigers. Het neemt niet langer dan 5 minuten per reiziger in beslag en de vragenlijst bestaat uit enkele persoonlijke en veiligheidsvragen.

De kosten voor het aanvragen van een online ESTA bedragen 29.95 euro per persoon. Betalen kan veilig en online via Paypal, creditcard, ideal of Bancontact. Meestal duurt het niet lang eer je de goedkeuring via mail en SMS krijgt opgestuurd. Omdat je ESTA gekoppeld is aan je reispas (zorg uiteraard wel dat die nog geldig is voor je verblijf in het buitenland) moet je verder niets doen. Al printen veel reizigers de goedkeuring nog wel af als extra zekerheid moesten er toch problemen opduiken aan de grenscontrole.

Bekijk dit filmpje kijk hoe simpel het werkt:

Andere vragen en tips over een ESTA

Om in aanmerking te komen voor een ESTA moet je ook aan bepaalde voorwaarden voldoen. Zo mag je bv. na 2011 niet zijn afgereisd naar risico gebieden zoals Jemen, Syrië of Irak. En waarschijnlijk zijn er nog wel praktische vragen die door je hoofd schieten. Voor alle veelgestelde vragen over het ESTA vind je bij Visumbuitenland.be een pasklaar antwoord. Deze handige website biedt bovendien de mogelijkheid om visa voor bestemmingen wereldwijd aan te vragen. Naast gebruiksvriendelijk is ze dus ook nog een bron van inspiratie voor je volgende vakantie.

Nog meer USA inspiratie

Genoeg administratie nu. De USA is een prachtig vakantieland en biedt bij elk bezoek weer iets helemaal anders. Hier alvast enkele reisverhalen met mijn persoonlijke tips.

Happy Travels!

 

 

sunweb lastminute banner

Reageer