Een vakantie in eigen tuin

Vakanties in eigen land zijn hot! Maar ook helemaal niet op vakantie gaan is tegenwoordig de normaalste zaak van de wereld. Want waarom zou je ver van huis gaan als er dichtbij zoveel moois te zien en te doen is? In deze blog vind je tips voor een heerlijke staycation.

Stedentrips vriendinnen banner

Wat is een staycation?

Logischerwijs is een staycation een samenvoegstel van “stay” en “cation”. Deze term waaide over uit Amerika. Daar werd de staycation populair in 2008/2009. Dit gebeurde uit financiële nood, vanwege de grote financiële crisis waar Amerika toen in zat. Bij ons brak de staycation in 2020 pas echt door. Door Corona zaten we allemaal aan huis gekluisterd en kwamen we er ineens achter hoe leuk België, Nederland en onze eigen omgeving eigenlijk is!

Wat zijn de voordelen van een staycation?

  • Footprint: we zijn allemaal bezig met het milieu. We willen zo duurzaam mogelijk leven, eten minder vlees en kopen spullen tweedehands. Als je in eigen land vakantie viert hoef je niet in een vliegtuig, of kilometers in de auto. Waarmee je dus heel veel uitstoot tegengaat. Als je er dan ook nog voor kiest om zoveel mogelijk met het openbaar vervoer of de fiets te reizen wordt dit nog een stuk beter.
  • Rustgevend: wist je dat een vakantie in eigen tuin vaak rustgevender is dan een vakantie ergens anders? Veel mensen hebben veel stress als het over de vakantie gaat. Een lange reis met vervelende kinderen op de achterbank. Haasten op Schiphol om je vliegtuig niet te missen en de weg kwijtraken op weg naar je bestemming. En dan al die koffers die ingepakt moeten worden en bij thuiskomst alle was die weer weggewerkt moet worden. Dan is heerlijk thuisblijven en niets hoeven toch een zegen?

ontbijten in de achtertuin

hotelspecials

Vijf tips voor een heerlijke vakantie in eigen tuin

  1. Ontdek je omgeving: heb je wel eens goed gekeken wat er in je eigen omgeving allemaal te doen en te zien is? Waarschijnlijk is dat veel meer dan je denkt. Dat bos waar je vaak met de auto langs rijdt, ben je daar weleens geweest? Zonder dat je haast had omdat je ergens naartoe moest? Bekijk de omgeving eens met andere ogen en blijf er langer dan je normaal zou doen. Met behulp van lichte tuinmeubelen kun je overal vakantie vieren. Plof neer bij een meer of een beekje en geniet van de rust. Niets moet, alles mag.
  2. >Ga mediteren: er zijn heel veel apps die je kunnen helpen bij een ontspannen meditatie. Maak een fijn plekje in je tuin of balkon, sluit je ogen en laat alles los.
  3. Muziek: maak een zomerse playlist met al je favoriete vakantiehits. Met een draadloze speaker kun je ook buiten heerlijk genieten of zelfs een dansje wagen.
  4. Maak van je tuin je vakantiebestemming: in je eigen tuin kun je heerlijk vakantie vieren. Hang bloeiende planten op en zet boompjes in grote potten voor een mediterraans gevoel. Heb je een overkapping? Dan kun je zelfs buiten zijn als het even minder lekker weer is. Leg een gezellig vloerkleed neer en zorg voor een buitenkachel. Zo kun je zelfs tijdens de iets minder zwoele zomeravonden lang buiten zitten. Aan een lange tafel met moderne tuinstoelen kun je uren borrelen met al je vrienden.
  5. Huur een bootje: bijna overal is de mogelijkheid om te varen. En vanaf het water ziet niet alleen de omgeving er anders uit maar voelt het ook anders. De deining, het geluid van de golven, ultieme ontspanning.
  6. Maak een fietstocht: en dan niet omdat je even naar de winkel moet. Ga gewoon fietsen en zie waar je uitkomt. Picknickmand mee, of een lekker terrasje onderweg. Misschien zelfs een hotelovernachting? Go with the flow.

moderne aluminium tuinset

Een vakantie in eigen tuin en je eigen omgeving is echt niet saai, maar kan juist heel verfrissend en vernieuwend zijn. Ontdek nieuwe plekken en geniet van het feit dat je juist even helemaal niet hoeft. Pure ontspanning en de beste manier om te relaxen. Muziekje aan, een nieuw boek en languit in de hangmat. Wat wil een mens nog meer?

sunweb lastminute banner