Europa-Park in Duitsland

Europa-Park werd door de ANWB-leden verkozen tot ‘beste uitje over de grens’. Reden genoeg om nog eens richting het Zwarte Woud te rijden.

Stedentrips vriendinnen banner

Europa-Park en de familie Mack

De familie Mack runt al generaties lang een familiebedrijf, van in 1780 om precies te zijn. Van houten postkoetsen en circuswagens stapte men over naar achtbanen. Tegenwoordig is Mack Rides een wereldspeler op het vlak van pretparkattracties. En sinds 1975 heeft Mack Rides een eigen showroom waar de nieuwste prototypes tentoongesteld worden, Europa-Park. Van Walibi tot Universal Studios, pretparken uit de hele wereld spenderen hier miljoenen aan nieuwe achtbanen en thrillrides.

anwb award

Uitreiking van de ANWB aard

hotelspecials

Sfeer

Het oudste deel van het park, rond Schloss Balthazar, is een van de meest sfeervolle en ademt de Duitse gezelligheid uit. De Elz rivier kabbelt er doorheen het groen en langs kleurrijke bloementuinen. In de loop der jaren werd het park uitgebreid en werden en tal van gebieden bijgebouwd. Het thema? Landen van Europa uiteraard.

Europa-Park

Het ene moment slenter je door de steegjes van Mykonos, dan zit je weer op een Piazza in Italië. Europa-Park zuigt je letterlijk mee in de sfeer van een land. En dat trek men door tot in de kleinste details, van de vegetatie tot de architectuur.

Lokale keuken

Wie spreekt over pretparketen denkt meestal aan veel te dure smaakloze hamburgers en slappe frieten. Europa-Park is hierop een uitzondering. De theming wordt namelijk doorgetrokken tot in de keuken. In elk thema gebied vind je dan ook typische en traditionele gerechten uit dat land. Bovendien wordt alles smaakvol en betaalbaar aangeboden. Het is een van de stokpaardjes van de familie Mack. Foodies kunnen hun hart gerust ophalen tijdens een culinair rondje Europa-Park.

Hotel Colosseo

Heerlijk dineren op deze Piazza

Foodloop

Origineel is het Foodloop restaurant, waar je je maaltijd besteld op een touch screen aan je tafel. Vanuit de keuken wordt je gerecht op een rollercoaster, inclusief looping, gezet en komt zo op je tafel terecht.

Onze favoriet is het Italiaanse restaurant Medici in hotel Colosseo. Met een prachtig zicht op het binnenplein en de fonteinenshow geniet je van de verfijnde Italiaanse keuken. Iets budgetvriendelijker, maar met hetzelfde mooie zicht is pizzeria Romantica.

pizzeria romantica

pizzeria romantica

Adrenaline

Lekker eten en theming dragen absoluut bij tot de ervaring in een pretpark. Maar uiteindelijk moeten toch de G-krachten voor adrenaline zorgen. Gelukkig heeft Europa-Park een ruim aanbod aan spectaculaire achtbanen en waterattracties. Blue Fire lanceert je in 2.5 seconden van 0 naar 100 kilometer per uur. Na de lancering wordt je overgeleverd aan de zwaartekracht en ga je 4 keer over de kop.

Blue Fire

Silver Star was met zijn hoogte van 73 meter lange tijd de hoogste hypercoaster van Europa. Kriebels in je buik zijn gegarandeerd. De topsnelheid van Silver Star ligt op 130 kilometer per uur. Goed voor 4G, of 4 keer het gewicht van je eigen lichaam. Naast deze 2 toppers vind je nog 11 achtbanen in het park, keuze genoeg voor zowel jong als oud.

Wodan

Wodan

Supersplash

Tussen al dat staal ligt ook Wodan, een houten coaster die je meesleurt in de mythologie van de vikings. Voor deze ride werden er 2 miljoen spijkers gebruikt. Je raast er rakelings langs de splash van Atlantica, een waterride waarbij je aan 80 kilometer per uur naar beneden stort. Iets verderop staat Poseidon, een watercoaster in een Grieks thema. Deze uitvinding van Mack Rides combineert een achtbaan met een water attractie, een gouden combinatie.

Poseidon

Poseidon, water coaster

Voletarium

De nieuwste aanwinst van het park is Voletarium. Altijd al eens willen vliegen over Europa? Hier ervaar je het echte vlieggevoel, inclusief wind-en geureffecten. Een topattractie die je zelf moet ervaren om het te geloven. En Europa Park blijft vernieuwen want binnenkort opent Rulantica. Een Scandinavische waterwereld met themahotels en een overdekt waterpark.

Europa-Park

Zicht op een stukje Ijsland

ANWB Award

Tijdens ons bezoek kreeg Europa-Park van de ANWB een award als ‘beste uitje over de grens’. Reden genoeg voor een feestje in het Nederlandse themagebied. Tussen de Delftse tegeltjes en de piraten van Batavia genoten we van frieten en poffertjes. Kort na ons bezoek werd dit gebied helaas getroffen door een felle brand en gingen enkele attracties verloren. Maar we twijfelen er niet aan dat de familie Mack hier een pracht van een ride gaat laten herrijzen. Misschien wel een opportuniteit om hier ook een stukje België te creëren, ons land is jammer genoeg nog niet terug te vinden in het park.

Europa-Park

Feestje in Holland

Overnachten

Europa-Park is gewoon te groot om in 1 dag te ontdekken. Van de 5.6 miljoen bezoekers per jaar blijft er dan ook 23% minimum 2 dagen. Overnachten kan in een van de thema hotels. Wij vielen voor de charme van het Italiaanse hotel Colosseo. Alle hotels zijn uitgerust met suites, luxe restaurants en een wellness complex. Wij houden er van om in de namiddag even de parkdrukte achter ons te laten en even te ontspannen op de kamer of in de wellness. Wil je het iets avontuurlijker of budgetvriendelijker kan je ook terecht in het Camp Resort, waar cowboys en indianen baas zijn. Je kan er blijven slapen in een blokhut of tipi.

Hotel Colosseo

Hotel Colosseo

De themahotels zijn immens populair en zijn dan ook snel volgeboekt. Als hotelgast mag je dan ook iets vroeger het park in, wat vanuit je kamer trouwens maar 5 minuten wandelen is. Ideaal om al enkele topattracties te bezoeken zonder wachtrij. Een ander voordeel is de gratis parking voor hotelgasten en de beleving die blijft duren na je bezoek aan het park.

Praktische tips

 • Europa-Park ligt in het Duitse Rust, op een boogscheut van het Zwarte Woud. Veel bezoekers combineren deze 2 bestemmingen dan ook. Rust ligt op 500 kilometer van Brussel, volg de A5 richting Bazel. Ook per trein is Rust snel en eenvoudig bereikbaar. Het dichtstbijzijnde treinstation is Ringsheim. Klik hier voor meer info over vervoer per trein.
 • In het zomerseizoen is het park geopend van 9 tot 18 uur. Bij grote drukte blijft het park langer open. In de winterperiode zijn er aangepaste openingstijden en zijn sommige attracties gesloten.
 • Meer info over evenementen, openingstijden en tickets vind je op de website van Europa-Park.
 • Je kan er ook de Europa-Park magazines en brochures gratis downloaden.
 • Geen zin om lang in de rij te wachten? Gebruik dan de single rider wachtrij. Deze wordt gebruikt om de lege plaatsen in een attractie op te vullen en bespaart je een hele hoop tijd.
 • Wil je je vakantie verlengen? Europa-Park ligt vlak naast het Zwarte Woud, beiden kan je perfect in 1 trip combineren.
Europa-Park

Airtime à volonté

Europa-Park in cijfers

 • Geopend in 1975
 • 100 attracties en shows
 • 90% ontworpen door Mack Rides
 • 13 achtbanen
 • 8.3 kilometer achtbaan in totaal
 • 23 uur shows per dag
 • 250 artiesten uit 15 landen
 • 17 themagebieden
 • 563000 kg friet per jaar
 • 74000 kg spaghetti
 • 250000 braadworsten
 • 2 Michelin sterren
 • Europa-Park werd al 4 keer verkozen tot beste thema park ter wereld.
Europa-Park

Bedankt Euromaus, tot de volgende!

sunweb lastminute banner

Reageer