Fietsen door het water in Limburg

Limburg heeft een enorm gevarieerd aanbod aan landschappen. Van de eindeloze bossen en duinen in de Limburgse Kempen tot de glooiende heuvels vol bloesems in Haspengouw. En die prachtige natuur ervaar je het best op ons fietsroutenetwerk. Je rijdt van knooppunt naar knooppunt en stopt onderweg op een van de gezellige terrasjes of picknick plaatsen.

Stedentrips vriendinnen banner

De Wijers

In natuurgebied de Wijers vind je een bijzondere fietservaring. De Wijers is een uniek natuurgebied met de boomkikker en de roerdomp als beroemdste inwoners. Je fietst er tussen meer dan 1000 vijvers, goed voor 700 hectare waterlandschap. In 2017 werd fietsen door het water verkozen tot populairste fietspad. Je fietst dwars door de vijvers over een pad van 3 meter breed met aan weerszijden het water op ooghoogte. Terwijl geniet je van het uitzicht over de vijver en ruik en voel je het water. Witte zwanen en watervogels staan op de uitkijk voor een stukje brood en zwemmen langs het fietspad. Een unieke ervaring midden in de natuur.

fietsen door het water

hotelspecials

Ook voor wandelaars is het fietspad een attractie. Het is een schouwspel om de hoofden van de fietsers door het water te zien glijden. Of wandel zelf zoals Mozes doorheen het water, de Egyptenaren moet je er wel zelf bij verzinnen. Enkele maanden geleden was er een lek in een van de wanden en stond het fietspad een tijdje blank, ook toen kwamen er mensen speciaal kijken naar het spektakel. Het fietspad is zelfs een instagram hit geworden. Post je eigen fietsen door het water foto met #FDHW. Knap staaltje marketing van Toerisme Limburg.

fietsen door het water

Fietsen door het water kan je door naar knooppunt 91 te rijden, deze route leidt je dwars door de vijvers. Wandelaars kunnen de wagen best parkeren aan het domein van Bokrijk. Van daar is het nog 750 meter wandelen tot aan de vijver.

fietsen door het water

Fietsen door de bomen

Toerisme Limburg blijft intussen verbazen op het vlak van unieke fietservaringen. Naast fietsen door het water biedt 2018 enkele nieuwigheden. Zo kan je door de kruinen van de bomen fietsen in Hechtel-Eksel. Aan knooppunt 272 timmert men aan een 700 meter lange fietslus die je op 10 meter hoogte door het bladerdek laat fietsen. Ook wandelaars zullen van dit unieke fietslandmark kunnen genieten. De brug bestaat uit een dubbele lus met eenrichtingsverkeer. Een duurzaam project met respect voor de omgeving. Gelegen in Bosland, het grootste bos en natuurproject van Vlaanderen.

fietsen door de bomen

Fietsen door de heide

En dat is nog niet alles, tegen eind 2020 moet een 275 meter lange brug de knooppunten 550 en 551 in het Nationaal Park Hoge Kempen verbinden. De monumentale brug wordt bijna 7 meter hoog en biedt een prachtig uitzicht op het enige nationale park van België. Deze route leidt je dwars door en over het heidelandschap, dat elk jaar in augustus 50 tinten paars kleur. Ook voor wandelaars is dit een absolute aanrader.

fietsen door de heide

Fietsen onder de grond

Kan het allemaal nog origineler of spectaculairder? Toch wel, want in Riemst fiets je binnenkort zomaar even 30 meter onder de grond. Via de ingang aan het Avergat in Kanne loopt het fietsroutenetwerk dwars door de mergelgrotten. In een constante temperatuur van 11 graden fietst je door de eindeloze gangen langs houtskooltekeningen en champignonplantages. Men werkt nog hard aan de inrichting om deze fietservaring 100% veilig te maken, maar het wordt een prachtige aanvulling op het 2000 kilometer lange fietsnetwerk.

fietsen onder de grond

Combineer deze unieke ervaringen met de typische Limburgse gastvrijheid en je vakantie kan niet meer stuk. Je bent altijd welkom in Limburg.

Lees ook deze Limburg artikels:

Praktisch

Enkele nuttige linkjes voor je volgende trip naar Limburg:

Foto’s: copyright @toerisme Limburg

sunweb lastminute banner

10 commentaar

Reageer