Fietsen in Limburg

Waarom fietsen in Limburg geweldig is!

Op zoek naar de beste tips voor je fietsvakantie in Limburg? Als rasechte Limburger en fietsliefhebber ben ik je ideale gids. Ik deel hier mijn persoonlijke tips die je verblijf in het mooie Limburg onvergetelijk zullen maken. En natuurlijk zijn er nog meer leuke activiteiten in Limburg mogelijk. Niet alleen in Limburg België maar ook activiteiten in Limburg Nederland.

Stedentrips vriendinnen banner

En dat de nummer 1 activiteit in Limburg fietsen is, dat lijkt nogal logisch. Het fietsroutenetwerk is uniek en is op maat gemaakt van de natuur. Dat zorgt voor een optimale fietsbeleving. Deze tips maken je fietstocht nog beter. Tijd dus om een tandje bij te steken.

fietsen door het water

hotelspecials

Het fietsroutenetwerk

Fietsen in Limburg, ruim 2000 kilometer aan fietsnetwerk

Moet ik dit concept nog uitleggen? Uitgevonden in Limburg en wereldwijd overgenomen om fietstoeristen te lokken. Het concept is even simpel als geniaal. Het hele netwerk is verbonden door knooppunten waardoor je zelf je route kan bepalen. De meeste fietspaden zijn verkeersvrij en gemakkelijk te vinden dankzij de blauwe bordjes met routepunten. Omdat de meeste routes dwars door de natuur lopen kom je echt tot rust. Ruim 2000 kilometer pure ontspanning, al zijn er op drukke feestdagen soms ook fietsfiles. Een tip die je best kan meenemen in je planning.

Fietsbelevingen

Fietsen door het water

Fietsen in Limburg is op zich al een belevenis. Urenlang genieten van de rust en de natuur werkt in op je gemoed. Burn-outs maken hier geen schijn van kans. Helemaal mooi wordt het als je helemaal in die natuur kan opgaan, en dat is precies wat men bereikt met de fietsbelevenissen.

In de achtertuin van Bokrijk ligt immers het meest bijzondere fietspad van België. Je fiets er dwars door het water in een van de duizenden vijvers van natuurgebied ‘de Wijers’. Meer dan 200 meter lang fiets je door een vijver met aan weerszijden het water op ooghoogte. Steek gerust je hand (best niet allebei tegelijk) in het water terwijl je door de vijver zoeft. Pas wel even op voor hongerige zwanen of moordzuchtige eendjes. Al zijn meestal ook de Limburgse beestjes wel chill…

Waar ligt fietsen door het water?

Als je het fietsroutenetwerk volgt tot aan knooppunt 91 kan je fietsen door het water. Op de onderstaande kaart zie je de tientallen vijvers van natuurgebied ‘De Wijers’. Fietsen door het water loopt er dwars doorheen. Maar ook wandelaars kunnen genieten van het spektakel. Parkeren doe je best op de parking aan de hoofdingang van domein Bokrijk (betalend). Volg je GPS naar de Bokrijklaan 1 , 3600 Genk.

fietsen door het water

Combineer een bezoekje aan Bokrijk met fietsen door het water.

Fietsen door de bomen

Fietsen door Bosland is ontspannend, veel hoogtemeters ga je er niet maken. Tot er plots tussen het groen een speciale constructie opduikt. Een fietspad van 700 meter lang neemt je mee tot in de kruinen van de bomen. Zeg hallo tegen vogels en eekhoorns tijdens de beklimming en zoef weer terug naar beneden met de wind in je haren. De palen van de constructie lijken wel tien meter hoge boomstronken en gaan perfect op in de omgeving. Een uniek stukje fietsroutenetwerk.

Waar kan je fietsen door de bomen?

Bosland is het grootste aaneengesloten bosgebied van Vlaanderen. De perfecte plek dus voor deze attractie. Met de fiets volg je fietsknooppunt 272. Je kan ook te voet genieten van een wandeling tussen de bomen. Parkeren is mogelijk op de Geef Kiefhoekstraat 16 in 3940 Hechtel-Eksel.

waar fiets je door de bomen

Ook wandelen door de bomen is een belevenis.

Fietsen door de heide

Limburg staat niet stil. Deze nieuwe projecten beloven ook weer een schot in de roos te worden. Fietsen door de heide in Maasmechelen leidt je dwars door de purperen heide van ons Nationaal Park Hoge Kempen. In het uiterste zuiden kan je binnenkort dan weer fietsen door de donkere gangen van de mergelgrotten.

fietsen door de heide

Fietsen door de heide

Waar kan je een fiets huren?

Heb je zelf geen fiets bij? Geen probleem, je kan bij Fietsparadijs Limburg een fiets huren. Het verhuurseizoen loopt van 14 maart tot oktober. Je kan op 15 plekken verspreid over Limburg fietsen huren. Je reserveert best op voorhand als je in de vakanties zeker wil zijn van een fiets.

Tarieven fietsverhuur 2020

  • Groene stadsfiets: 15 euro
  • Stadsfiets met kinderzitje: 13 euro
  • E-bike om de Limburgse heuvels te trotseren: 25 euro
  • Picknickfiets: 35 euro
  • Tandem: 25 euro
  • Kinderfiets: 5 euro

Fietskaart Limburg en infoboekje

Zelfs als local rij ik soms nog verloren in de Limburgse bossen. Een eigen fietskaart kopen is dus zeker geen overbodige luxe. Bovendien kan je zo op voorhand de intensiteit van je route uitstippelen, want ook de hellingen en afstanden tussen de knooppunten staat op de kaart. Bij de kaart krijg je nog een infoboekje met 18 fietsroutes en meer dan 300 leuke adresjes. Dit is gewoon de Limburgse fietsbijbel. Een must als je komt fietsen en een koopje voor slechts 9.50 euro.

Routeplanner

Tokkel je liever op je GSM dan een kaart te gebruiken? Met de online fietsrouteplanner is het poepsimpel om je eigen route uit te stippelen. Even klikken op de knooppunten die je wilt passeren en je ziet direct hoeveel kilometer je zal moeten trappen. Zelfs je haltes kan je op voorhand aanduiden, al hou ik zelf meer van een spontane pitstop.

fietsen in Limburg

Voorbeeldje van de routeplanner

Limburg fietsparadijs app

Natuurlijk is er ook een app beschikbaar, handig als je een telefoonhouder op je fiets installeert. In de app staan meer dan 40 routes voor je uitgestippeld. Je hebt dus geen wifi nodig onderweg. En het zou best kunnen dat je op de meest afgelegen plekjes geen GSM signaal hebt. Waarom denk je dat wij Limburgers zo relax zijn? Je kan de fietsparadijs app gratis downloaden via Google Play of de App Store.

De mooiste themaroutes

Geen idee waar je moet beginnen met die mooie fietskaart? Dat kan, de keuze is immers ook niet zo simpel met al die mooie plekjes. Geen nood, de vriendelijke mensen van Toerisme Limburg hebben themaroutes voor je uitgestippeld die je kan downloaden in een gpx of pdf bestand. Uiteraard inclusief haltes voor een verfrissing.

De beste fietscafe’s

Net zoals wielertoeristen van het ene naar het andere terras koersen, zo verdien jij ook af en toe een pauze. En dat maakt Limburg net zo gezellig, alles gebeurt hier op’t gemakske. Er wordt nog altijd meer tijd gespendeerd aan de toog dan in het zadel. Niet verder vertellen… maar dat fietsroutenetwerk hebben we gewoon uitgevonden om snel en veilig aan onze stamkroegen te geraken. Soit, een overzicht van de beste fietscafés kan je hier vinden. Santé!

Mijn favoriete terrasjes vind je in Dilsen-Stokken (De Wissen), Hoeselt (’t Siebelke) en Voeren (Het Rode Bos). En in de zomer kan je in een van deze hippe zomerbars terecht.

Waar blijf je best overnachten?

Limburg is een ideale dagtrip. Maar waarom niet nog wat langer blijven? Er is immers nog zoveel meer te beleven en in een van onze gezellige B&B’s leer je pas echt de typische Limburgse gastvrijheid kennen.

De keuze is uitgebreid, van charmante bed & breakfasts tot luxueuze hotels. Check de reviews van hotels waar ik zelf al verbleef of vergelijk zelf op Trivago of Booking om de beste prijs te vinden.

Vergeet onderweg niet je foto’s te taggen met #travelchecker en #altijdwelkom. Veel fietsplezier en welkom in Limburg.

sunweb lastminute banner

Reageer