Geldersch Landschap & Kastelen

Ontdek pittoreske kastelen en buitenplaatsen tijdens onze roadtrip door Nederland. Een historisch en culinair avontuur rondom de Veluwe.

Stedentrips vriendinnen banner

Kastelen en buitenplaatsen

Nederland telt meer dan 700 kastelen en buitenplaatsen. Nu zijn we in België wel het een en ’t ander gewoon als het op indrukwekkende kastelen aankomt. Zo ligt het kasteel van Alden Biesen op amper 5 minuten wandelen van mijn voordeur. En toch werden we in Nederland van onze sokken geblazen door de pracht en praal die we zagen tijdens onze kastelenroute. Zoveel indrukken dat we deze reportage opsplitsen in drie delen.

veluwezoom

Fietsen door de Veluwe

hotelspecials

Veluwezoom

De Veluwezoom is een van onze favoriete streken in Nederland. Het heuvelachtige landschap, bezaaid met paarse heide, heeft daar ongetwijfeld mee te maken. Bovendien vind je tal van landhuizen in de regio waar de adel plaats heeft gemaakt voor de horeca. En in een van die landgoederen checken we in voor een romantisch nachtje. De oprijlaan belooft veel goeds. Veel groen, metershoge rododendrons en een statig landgoed dat plots opduikt tussen de bomen.

landgoed Rhederoord

Landgoed Rhederoord

Landgoed Rhederoord dateert uit 1746. De hoge plafonds en en het rustieke interieur stralen de nodige luxe uit. Combineer deze setting met modern ingerichte kamers en je krijgt een uiterst origineel concept. Van op ons balkon opent zich een prachtig uitzicht op het domein. Een park van 12 ha. strekt zich uit rondom het landgoed. Hetzelfde genot ervaar je op het tuinterras, waar geregeld huwelijksfeesten plaatsvinden. Na een goede nachtrust kan je ontbijten in het souterrain, of gewoon een kop koffie drinken in de stijlvolle lounge.

Rhederoord

Een grote plus voor Landgoed Rhederoord is de prijs-kwaliteit. Een overnachting kan je al boeken vanaf 58 euro. Een uitstekende deal als je het ons vraagt. Je krijgt hier immers het gevoel op een zeer exclusieve locatie te zitten.

Kasteel Rosendael

Landgoed Rhederoord ligt vlak aan de rand van de Veluwezoom en sluit aan bij tal van fiets-en wandelroutes. We springen op onze huurfietsen en rijden richting Postbank, waar je een prachtig uitzicht hebt op de Veluwe. De beklimming is pittig en onze elektrische fietsen zijn absoluut geen luxe. De Veluwe ligt bezaaid met fietspaden zodat je overal kan genieten van de rust en de natuurpracht.

20180521 135232 01

De afdaling van de Veluwe eindigt bij Kasteel Rosendael. Je kan er het kasteel zelf bezoeken of genieten van de tuin op het terras van de Orangerie. Maar onze eindbestemming ligt nog een stukje verder dus na enkele foto’s fietsen we verder.

kasteel Rosendael

Kasteel Doorwerth

Het doel van onze fietstocht is kasteel Doorwerth. Een middeleeuws kasteel aan de oevers van de Rijn. Hier probeert men de bezoekers te laten ervaren hoe het kasteelleven er aan toe ging, 7 eeuwen lang. De beleving van het kasteel staat voorop. Het zijn kasteeldagen tijdens ons bezoek en acteurs in traditionele kledij brengen het kasteel tot leven. Kinderen kunnen zelf een ridder outfit uittesten, grote kinderen natuurlijk ook…

kasteel doorwerth

Een wandeling rond het kasteel en door de moestuin sluiten we af met een terrasje op de binnenkoer. Het kasteel is trouwens vanuit elke hoek even fotogeniek.

kasteel doorwerth

Koetshuis Rhederoord

Elk zichzelf respecterend kasteel of landgoed heeft een eigen koetshuis. En ook in Rhederoord heeft men hier een restaurant in ondergebracht. Na een romantische wandeling door het park nemen we plaats op het terras van ’t Koetshuis. De avondzon laat z’n laatste gloed schijnen door het bladerdak als de eerste hapjes op tafel verschijnen. Wat daarna volgt is pure verwennerij. De ideale afsluiter van een mooie dag.

20180521 201347 01

koetshuis

Kasteel Cannenburch

Na het ontbijt in Rhederoord rijden we richting Harderwijk. De parking van kasteel Cannenburch is nog verlaten en de waterburcht ligt nog te slapen in de ochtendzon. Het standbeeld van veldheer Martem van Rossem heet ons welkom.

kasteel cannenburch

Een rondleiding door het kasteel katapulteert je terug in de tijd. De kamers zijn gevuld met antieke meubelen en geven je een goed beeld van wat luxe betekende voor de middeleeuwse bewoners. Ook een wandeling langs de kasteelvijvers is een aanrader.

kasteel Cannenburgh

cannenburch

Praktische info en links

Heidi heeft besloten om niet langer deel uit te maken van het Travelchecker team en dit was onze laatste trip samen. Heidi, je was de ideale reispartner, bedankt voor je gezelschap en de mooie herinneringen. Happy travels… x

tuin

cannenburch

Deze trip werd ons aangeboden door Visit Holland. Daarom moet ik er #reclame bij zetten, al zouden we dit wel aan iedereen aanbevelen 😉

sunweb lastminute banner

2 commentaar

Reageer