Hadden Anuna en Greta gelijk?

Is het Corona virus een straf van de natuur? Hadden Anuna en Greta gelijk? Enkele hersenspinsels over het hoe en waarom van Corona en de impact op de mens en de samenleving.

Stedentrips vriendinnen banner

Is Corona een straf van de natuur?

Bij elke crisis staan er wereldwijd wel fanatici te brullen dat heel de situatie een straf is van hun opperwezen van dienst. Laten we hopen dat al die goden ook een bijdrage leveren aan de medische kosten achteraf. Want de ziekenhuizen liggen vol, de straten en winkels zijn leeg. Maar ook al stopt onze economie met draaien, de planeet spint rustig verder door het universum. Meer nog, de natuur ontluikt weer in een nieuwe lente alsof er niets aan de hand is.

Dolfijnen zwemmen weer door de kanalen van Venetië, eenden broeden op het San Marco plein. Kleuters in Chinese grootsteden kijken voor het eerst verbaasd naar de blauwe kleur van de lucht. Wolven en vossen slenteren door onze straten en je ziet meer vogels dan vliegtuigen in de lucht. Het valt niet te ontkennen dat de natuur profiteert en opfleurt wanneer de mens een stapje terug zet.

hotelspecials
venetië

Geen vis die zich normaal hiertussen waagt.

Anders gaan leven

Is moeder natuur dan zo boos op ons? Zou het virus COVID-19 een straf zijn voor ons overmatig consumptie gedrag? Dat de mens een negatieve impact heeft op de natuur valt niet te ontkennen. Een echte meerwaarde voor de planeet kan je ons niet noemen. Alles wat boven en beneden ons staat in de voedselketen wordt uitgemoord en het enige dat de mens produceert is afval en gebakken lucht (of CO2).

Logisch dus dat moeder natuur probeert een beetje balans te brengen in haar huishouden. Maar een wereldwijde pandemie met voorlopig 20.000 doden heeft geen enkele impact op het echte probleem van deze wereld. En dat is de overbevolking. De mensheid groeit niet per miljoen maar per miljard. Miljarden magen die gevuld moeten worden en die allemaal hun bijdrage leveren aan de vuilnisbelt waarop we leven.

Screenshot 20200314 154618

Wie is het echte virus?

Het is niet verwonderlijk dat een longvirus zoals Corona ontstaat in een streek waar kinderen geboren worden met een mondmasker op. Als kind kweek je daar geen sterke longen, net zoals de Turkse corona patiënten die volgens minister Somers wellicht allemaal mijnwerker zijn geweest. Een andere theorie zegt dat het virus ontstaan is op Chinese dierenmarkten. Waar er in het wild geslacht wordt en mensen gemalen walvispenis eten en die wegspoelen met vleermuizenbloed. Gezond klinkt het in elk geval niet en als ik een bacterie of virus was zou ik me daar ook thuis voelen. In elk van de 2 scenario’s kunnen we God en de natuur dus uitsluiten, en is dit virus gewoon onze eigen stomme fout.

Anuna en Greta

In een vorig opiniestukje was ik nogal cynisch ten opzichte van de meisjes Anuna en Greta. Hadden ze dan toch gelijk? Wacht nog even vooraleer je een ‘zie je wel’ vreugdedansje doet in je kot. Ik ben nooit een ontkenner geweest van het aspect milieuvervuiling. En ik draag ook mijn steentje bij waar ik kan. Ik reis veel te graag over deze aardkloot om hem te zien afsterven. Maar met de hele klimaathysterie doe ik niet mee. Om de klimaatverandering mijn grootste zorg te maken zijn er teveel politieke belangen en tegenstrijdige studies die meespelen.

Screenshot 2020 03 26 you stole my childhood meme Google Zoeken

How dare you!

Ik vind het wel jammer voor de meisjes dat ze hun zendtijd hebben moeten afstaan aan de extreem linkse, doch politiek onafhankelijke, Professor Van Ranst. Het spijbelen heeft niet echt gewerkt. Wat er echt nodig was om het milieu te redden was gewoon de scholen volledig sluiten. Had ik dat 30 jaar geleden maar geweten. Het valt natuurlijk wel te vrezen dat het gebrek aan media aandacht niet veel langer vol te houden is voor de dames. Maar psychiaters werken ook via skype, misschien een tip.

Politiek en toerisme

Verspil nooit een goede crisis. Een politieke wijsheid die men in de Wetstraat snel en efficiënt heeft toegepast. Sneller alvast dan de aanpak van de pandemie. Mondmaskers en lockdowns kwamen op de tweede plaats. Eerst moesten er snel snel zonder enig democratisch draagvlak ministerpostjes verdeeld worden.

En het heropstarten van de economie lijkt een van de prioriteiten. Extra budgetten voor bedrijven en werkgevers volgen mekaar op. Maar de economische verliezen zullen betaald moeten worden door de loontrekkenden. Noodlijdende luchtvaartmaatschappijen zullen hun tarieven wellicht aanpassen aan de economische realiteit om terug winst te maken. En dan loeren natuurlijk de groenen en de rest van het Greta legioen om de hoek om eco-belastingen en CO2-taxen in te voeren. Extra belasting voor de werkman en inkomsten voor de directeur, dan krijg je dit…

Screenshot 20200322 124532

Feest tijdens de crisis

Kom uit uw kot

Wat heeft mijn gepalaver nu eigenlijk met reizen te maken? Wel, de toeristische sector ligt op z’n gat. Reizen worden massaal geannuleerd, vluchten geschrapt en niemand weet wanneer het einde in zicht is. Gelukkig is er veel begrip en gaat men flexibel om met herboekingen en terugbetalingen, ook waar restitutie niet mogelijk was.

Na de ludieke maar falende ‘blijf in uw kot’ campagne van Maggie de Block werd het stilaan duidelijk dat onze beleidsmakers deze crisis veel te licht hebben opgepakt. Binnen blijven was uiteindelijk het advies. Wat wel nog mag is in je eigen buurt gaan wandelen of fietsen. En dankzij het beginnend lentezonnetje doen we dat massaal. Dat is misschien de goede kant van de crisis. Mensen ontmoeten opnieuw hun buren, en ontdekken mooie stukjes natuur in hun achtertuin. Vrienden die zweren bij het westerse all-in buffet van hun favoriete hotel in Sharm-el-schijt posten plots natuurfoto’s uit eigen streek op instagram.

En zo kunnen we misschien het toerisme, en heel de economie, weer op gang krijgen. Door na de crisis wat meer ons eigen landje te ontdekken. Boek een weekendje aan de Belgische kust, of in Limburg natuurlijk. Steun onze lokale horeca en zoek het even wat minder ver weg.

Tot slot

Is er ook een conclusie aan mijn betoog? Het hielp me in elk geval een tijdje de lockdown te doden. En helaas ook het besef dat er weer vele goede voornemens gemaakt zullen worden om anders te gaan leven. Maar de files, burn-outs, klimaatspijbelaars en sluikstorten loeren alweer om de hoek.

Ik zal in elk geval mijn reisgedrag wat aanpassen. De kleinste hoekjes van mijn eigen Limburg verder ontdekken en misschien sneller kiezen voor een roadtrip dan een verre vlucht. Minder vliegtuigen in de lucht, dan zijn mijn 2 vriendinnen van hierboven ook content en moeder aarde wat minder boos. Want zij zal dit alles overleven, de mensheid is een ander verhaal.

Sterkte aan iedereen die te maken krijgt met het virus, dank aan ieder die zijn steentje bijdraagt. Be safe!

sunweb lastminute banner

Reageer