Heerlijk Harderwijk

Historisch Harderwijk

Hans Geerlings is voorzitter van de Harderwijkse stadsgidsen. Als geen ander kent hij de geschiedenis van de stad. En net zoals Elburg behoorde Harderwijk tot de Hanzesteden. De stad heeft gouden tijden gekend dankzij haar goede ligging langs de handelsroute naar het noorden. De sporen van de middeleeuwse bloei zijn nog steeds zichtbaar in de binnenstad.

Stedentrips vriendinnen banner
Grote Kerk

Grote Kerk van Harderwijk

Hans wacht ons op in de mooie orangerie van het hotel Baars, in de schaduw van de Grote Kerk. Hij neemt ons mee op een stadswandeling door het centrum. De Grote kerk dateert uit de veertiende eeuw en het strakke, witte interieur is indrukwekkend. Iets verderop ligt het stadsmuseum, dat naast de handelsgeschiedenis ook een permanente tentoonstelling van Huszàr in de aanbieding heeft. Uiterst interessant en origineel is de interactieve maquette van het Belgenkamp. Na WO I verbleven hier ruim 40.000 gevluchte Belgische soldaten. Het kamp werd een stad op zich, vandaag is er niets meer van te zien. De 100 jaar oude maquette wordt met project mapping terug tot leven gebracht en geeft je een goed beeld van hoe het leven er toen uitzag.

hotelspecials


Belgenkamp maquette

Het Belgenkamp

De benedenverdieping van het museum is vrij toegankelijk. Het cultuurcafé met z’n kunstzinnige binnentuin is een oase van rust en de ideale plek voor een kop koffie. Ideaal voor wie de drukte even wil ontvluchten.

Kerk Harderwijk

De kerk aan de binnenkant

Stad aan het water

Hoeveel er ook te vertellen valt over het centrum van Harderwijk, je komt uiteindelijk toch altijd op 1 plek uit. En dat is aan de waterkant. Waar vroeger de Zuiderzee de poort was naar de rest van de wereld ligt nu het Wolderwijd en het Veluwemeer. Handel heeft plaats gemaakt voor recreatie. Jetski’s en plezierboten varen langs het strand en het waterfront, een groot project vol woningen en recreatie. Ook het beroemde dolfinarium krijgt er z’n eigen eiland.

Wolderwijd

Varen op het Wolderwijd

Sloep varen

Met een boot het water op, dat lijkt ons wel wat. Alleen is zo’n rondvaart vaak een trage en saaie belevenis. Geen probleem volgens b&b bootverhuur. Ze verhuren er sloepen waar je zonder vaarbewijs mee het water op kan. We krijgen een kort woordje uitleg en voor we het goed beseffen varen we al de haven uit. Het is even wennen aan de besturing van de sloep, maar al snel zetten we koers naar het strand van Harderwijk. Via het aquaduct bereiken we de haven. Aanmeren gaat gemakkelijk en het terras van beachbar Walhalla lijkt ons de perfecte plek voor een lunchpauze. Met onze voeten in het zand en het zicht op het water wanen we ons aan de kust. Wil je liever geen zand tussen je tenen, dan kan je gerust op de dijk blijven, waar café Monopole het mooiste zicht op het meer biedt.

Walhalla terras

Strand van Harderwijk

Na de lunch varen we verder richting De Biezen. Dit eilandje in het Wolderwijd trekt veel dagjesmensen aan die er de rust opzoeken voor een picknick of om te genieten van zon en water. We relaxen er even in de windstille baai vooraleer we terugkeren naar de haven.  Er zijn verschillende arrangementen beschikbaar, en je kan je op het water rondom Harderwijk gerust een hele dag bezig houden. Wat dacht je van een tochtje naar Elburg over het Veluwemeer? Of een borrelarrangement met hapjes en drankjes op je eigen sloep?

Sloep varen

Genieten van Harderwijk

Culinair Harderwijk

Van varen krijg je honger. En gelukkig zitten we in Harderwijk op de juiste plek. De lekkerbekken verzamelen in deze culinaire stad op de pittoreske Vischmarkt. Rondom het plein vind je een verzameling van uitstekende restaurants. De ambiance en romantiek druipt er van de middeleeuwse muren. Op het terras van bistro Vischmarkt 49 vinden we nog een tafeltje. Gastvrouw Cindy ontvangt ons met open armen en beveelt de 7 gangen beleving aan. Een aanbod waar we graag op ingaan en geen seconde spijt van krijgen. Chef Bart werkt in zijn keuken met verse streekproducten, en maakt van elk bord een smaakbommetje. Klanten zijn hier gasten en het motto is dan ook “waar je uit en toch thuis bent”. Wel, wij voelen ons er thuis zijn meer dan ooit overtuigd dat Nederland ook voor Belgen een culinaire bestemming kan zijn.

Vischmarkt 49

Bistro Vischmarkt 49

Harderwijk is meer dan alleen de Vischmarkt. Ook in het centrum bruist de stad. De Markt is omgetoverd tot een grote dansvloer en salsa beats knallen door de boxen. Wij duiken nog even de kroeg in, maar de Hollandse pils heeft in tegenstelling tot de Hollandse keuken wel nog een hele weg af te leggen…


Veluwe

Een klein katertje weerhoudt ons er niet van om ’s morgens de fiets op te springen en richting de Veluwe te fietsen. Dit immense natuurgebied laat zich ideaal per fiets verkennen. Je kan er eindeloos fietsen door de Veluwse bossen. Licht heuvelachtig langs heide en zandverstuivingen passeer je de mooiste landschappen.

Fietsen

Fietsen door Harderwijk en de Veluwe

Op de toekantoren van het Vandervalk hotel heb je een prachtig panoramisch zicht over de stad en de Veluwe. De toegang is helemaal gratis, om de 50 meter hoge toren te beklimmen is er wel wat inspanning nodig, dan laat die kater zich toch weer eventjes voelen…

Wellness

Harderwijk is ook de thuisbasis van een van de grootste sauna complexen van het land. Tijdens ons tweedaags bezoekje aan de stad was er geen tijd meer over voor wellness. Tijdens een eerder bezoekje maakten we toch een review van deze sauna. Zeker de moeite als je in de buurt bent.


Praktisch

Om je bezoek aan Harderwijk te plannen geven we je nog enkele praktische tips mee en een paar adresjes die je zeker eens moet bezoeken.

  • We verbleven in hotel Baars, ideaal gelegen en een kamer heb je er al vanaf 69 euro. (Tip: boek rechtstreeks bij het hotel voor een extra korting)
  • Vischmarkt 49, een culinair topadresje waar je met open armen ontvangen wordt.
  • Walhalla, een beachbar op het strand van Harderwijk
  • Café Monopole, waar je kan genieten van het mooiste uitzicht op het water.
  • b&b bootverhuur, genieten op het water in je eigen sloep!
  • Heerlijk Harderwijk, je gids voor een trip naar Harderwijk.

Deze trip werd ons aangeboden door Visit Holland.

sunweb lastminute banner

Reageer