Het spookdorp Doel

Het polderdorp Doel kent een turbulente geschiedenis. In een notendop kan je zeggen dat het dorp moest verdwijnen om de uitbreiding van de Antwerpse haven mogelijk te maken. Tientallen jaren later ligt er nog steeds geen dok. Het spookdorp Doel is bijna helemaal verlaten en toeristen en wandelaars snuiven er de speciale sfeer op.

Stedentrips vriendinnen banner

Op weg naar Zeeland of de Belgische kust stop ik geregeld ergens onderweg voor een pauze. Dit keer hield ik halt in het verlaten spookdorp Doel.

Mag je spookdorp Doel altijd bezoeken?

Doel is een deelgemeente van Beveren en ligt in het noordwesten van de Antwerpse haven<. Het dorp kan je uiteraard gewoon bezoeken. Maar een verlaten dorp spreekt natuurlijk tot de verbeelding van velen en jarenlang viel de dorpskern ten prooi aan vandalen en graffiti 'artiesten' (hoewel er ook wel enkele kunstwerkjes bij zitten).

spookdorp Doel huis met graffiti

hotelspecials

Om de hoofdweg op te rijden moet je dan ook eerst langs enkele verdwijnpalen. Deze kan je laten zakken door je E-id in een automaat te laten registreren. Op weekdagen van 6 tot 18 uur is er geen registratie nodig.

Deze maatregel is, samen met het samenscholingsverbod, helaas nodig om het dorp niet verder te laten slopen door vandalen.

samenscholing verboden in Doel

Spooky sfeertje

Ik rij langs de Engelsesteenweg het dorp binnen. Enkele verlaten villa’s liggen bijna helemaal verstopt achter metershoge struiken, het onkruid is hier al jaren baas. Een verlaten tankstation doet je even denken aan een filmset langs de Route 66.

Aan de Scheldemolen parkeer ik mijn wagen en ik slenter door de verlaten straten. Het kan best druk zijn in Doel tijdens weekends of feestdagen. Een goede tips is je bezoek te plannen op een rustige dag, zo geniet je optimaal van het speciale sfeertje.

SNP banner

Dat Doel in de schaduw ligt van een grote kerncentrale draagt natuurlijk ook bij aan dat spooky sfeertje. Men noemt Doel ook wel eens het Tsjernobyl van Vlaanderen.

de molen met een kerncentrale op de achtergrond

Wat is er te doen in Doel?

  • Wandel door de straten en bewonder de graffiti op de gevels.
  • Oefen je fotografiekunsten tussen de kleurrijke huisjes van Doel.
  • Bezoek de Onze-Lieve-Vrouw-Hemelvaartkerk.
  • Geniet van het uitzicht op de Antwerpse haven.
  • Drink een glas in het havencafé Doel 5 of op het terras van De Molen.
  • Bewaar steeds het nodige respect en laat niets achter behalve je voetstappen.
TUI citytrips banner

Je kan een bezoekje aan Doel perfect combineren met een city trip naar Antwerpen. Aan de overkant van de Schelde vind je trouwens nog meer charme in Lillo. Maar ik zet mijn trip verder en steek de grens met Nederland over naar Emmadorp.

uitzicht op de haven

Het verdronken land van Saefthinge

Emmadorp is een slaperig polderdorpje en de toegangspoort tot het verdronken land van Saefthinge. Dit poldergebied is al eeuwenlang het strijdtoneel tussen mens en natuur. In het bezoekerscentrum leer ik hoe het Scheldewater toch steeds weer de wet dicteert. De landbouw heeft voorgoed plaats gemaakt voor een uniek natuurgebied.

wandeling verdronken land

Vanop het uitkijkplatform kan je kiezen tussen 2 wandelingen die je over vlonderpaden over het verdronken land leiden. De hete zomer heeft het land echter helemaal uitgedroogd. Bijgevolg zijn de duizenden watervogels ook elders op zoek naar verkoeling. Plan je bezoek dus best in de lente of het najaar. Gelukkig biedt het gezellige terras van café Het verdronken Land (daar werd lang over nagedacht) verkoeling.

wandeling door het verdronken land

Nuttige links voor spookdorp Doel

sunweb lastminute banner

Reageer