Historische Hanzestad Elburg

De Hanzesteden, een lint van historische handelssteden aan het water. Elburg is een van de kleinste Hanzesteden, maar ook een van de mooiste.

Stedentrips vriendinnen banner

Historisch Elburg

Elburg ligt aan het Veluwemeer. En wat nu een meer is was vroeger gewoon open zee. Want aan de Zuiderzee leefden de Elburgers van visvangst en handel. In het verband der Hanzesteden kende de stad dan ook een bloeiende periode, vooral dankzij de handel met skandinavische en Baltische staten. Het middeleeuws karakter van Elburg wordt ook nog eens benadrukt door de structuur van de stad. Een rechthoekig bouwpatroon, volledig ommuurd en versterkt met kazematten en torens. En binnen de oude stadsmuren waan je je terug in de middeleeuwen, want veel is Elburg niet veranderd.

Stadswandeling

Elburg heeft dus een mooie geschiedenis. En hoe we dat allemaal weten? Dankzij de enthousiaste uitleg van onze stadsgids Anne-Marie. In de catacomben van het stadsmuseum gunt ze ons een eerste blik op de stad. De maquette van de historische stad zoals ze was in de 15 eeuw is tot in de kleinste details nagebouwd door een inwoner van de stad. En het mooie aan Elburg is dat het centrum sinds die tijd weinig veranderd is. Want ook bovengronds straalt de stad nog een middeleeuws karakter uit.

hotelspecials
Elburg

Vischpoort en de haven

Geen schreeuwerige reclameborden in Elburg, maar steentjesvloeren die de oude ambachten moesten uitbeelden, sieren de straten. Van alle oude restanten van de stadsomwalling is de Vischpoort het best bewaard. De toren keek uit op de Zuiderzee en deed dienst als vuurtoren. Vandaag geeft ze toegang tot de haven  waar je een rondvaart op een originele botter kan maken. De steile klim naar boven geeft ons een mooi uitzicht over de rode daken van de stad.

Elburg wordt intussen getroffen door een wolkbreuk. Schuilen doen we in de kazematten, van waaruit de kanonnen op de vijand vuurden. De ‘dodenkuil’ van weleer ontvangt nu toeristen en binnenkort zal het nieuwe stadsbier hier rijpen. Een veel betere bestemming als je het ons vraagt.

De regen gooit wat roet in het eten van Anne-Marie om ons nog meer van de stad te laten zien. En over eten gesproken, tijdens het schuilen proeven we in ’t olde regthuys de lekkerste vissoep ooit. De zee is hier nooit echt weg geweest.

Elburg

Charmant en lekker Elburg

Le papillon

Een van onze doelen tijdens deze trip is het uittesten van de Nederlandse gastronomie. Want de vooroordelen in Vlaanderen over de Nederlandse keuken zijn al jaren achterhaald. In de schaduw van de Vischpoort schuiven we aan tafel bij Le Papillon.

Le Papillon

Mooie en lekkere bordjes

Deze voormalige zeilmakerij huisvest nu een toprestaurant. Het oergezellige interieur trekt de lijn door van de authentieke sfeer in Elburg. We worden verwend met een mals stukje kalfssukade, verse vis van de dag en een lookroomsoepje. Het frisse aardbeiendessert is om onze vingers bij af te likken. Het cliché dat de bordjes te mooi zijn om op te eten is voor ons zelden van toepassing en smakelijk eten we alles op tot de laatste kruimel.

Avondwandeling

’s Avonds laat eindelijk de zon zich zien in Elburg. Een warme rode gloed straalt over de stad en we maken een romantische avondwandeling langs de vestigingsmuren. Spring zeker eens binnen in de oude binnentuin van het klooster, waar kunstwerken zich blootgeven onder het goedkeurend oog van de voormalige zusters. Het zou niet mogelijk geweest zijn in het streng protestantse Elburg van weleer.

Elburg

Binnentuin oud klooster

Elburg

Romantische avondwandeling

Bloemenstraatje

De Elburgers hechten veel belang aan het uitzicht van hun stad. Elke straat, elke woning of winkel heeft een originele en kleurrijke voortuin. Elburg staat in de zomer letterlijk in bloei, wat dacht je van dit bloemenstraatje?

Elburg

Bloemenstraatje

Fotogeniek en romantisch toch. Bovendien is de hele stad gemakkelijk te voet te doorkruisen. En de 2 grote parkings net buiten de stadsmuur zijn helemaal gratis.

B&B Johannesberg

Dirk en Marianne baten in Oldebroek B&B Johannesberg uit. Achter de karakteristieke woning hebben ze een gloednieuw complex opgetrokken met 5 kamers. De hoge plafonds zorgen voor een ruim gevoel. Het weidse uitzicht doet daar nog een schepje bovenop. Ook de inrichting is origineel en tot in de kleinste details doorgetrokken. We slapen in de Dakota kamer, waar een grote muurschildering de eyecatcher is.

Johannesberg

Dakota kamer

Naast gratis wifi, een flat screen tv en een badkamer met regendouche beschikken de kamers ook over een eigen terras. Dankzij handig geplaatste schermen kan elke gast in privacy van het uitzicht genieten. Wil je het wat gezelliger maken kan dit rond de vuurput in de tuin.

Johannesberg

B&B Johannesberg

Nog zo’n troef van Johannesberg is het royale ontbijt. Marianne brengt je in de charmante ontbijtkamer alles aan tafel. Verse yoghurt, een eitje met basilicum en mozzarella uit de oven, fruitsalade en versgeperst sinaasappelsap. Vers en lekker is het motto hier. Deze service is vaak de reden voor ons om een B&B te boeken in plaats van een hotel. En het past helemaal in de sfeer van Elburg. Marianne is trouwens fier op haar streek en deelt graag haar beste tips met je.

Johannesberg

Sfeerimpressie van Johannesberg

Praktisch

Elburg ligt in de provincie Gelderland, aan het Veluwemeer. Zowel op het water als in de prachtige natuur van de Veluwe kan je hier genieten van een heerlijk stukje Nederland.

Ons blitzbezoek was lang niet voldoende om Elburg helemaal te ontdekken. Neem voor meer info eens een kijkje op de website van vvv Elburg.

Bewaren

Bewaren

Bewaren

Bewaren

Bewaren

Bewaren

Bewaren

Bewaren

Bewaren

Bewaren

sunweb lastminute banner

Reageer