Je kind tweetalig opvoeden – is het een goed idee of niet? Kinderen pikken talen veel sneller op dan volwassenen, waardoor je je zoon of dochter een geweldige voorsprong in het leven kunt geven. Het kennen van een tweede taal heeft namelijk veel voordelen. Toch twijfelen sommige ouders over het tweetalig opvoeden van hun kind. “Krijgt mijn kind hier geen taalachterstand van?” vragen ze zich misschien af. Wij bespreken hier de voor- en nadelen van het tweetalig opvoeden van kinderen, zodat je een weloverwogen beslissing kunt maken.
Waarom je kind tweetalig opvoeden?
Waarom kiezen sommige ouders ervoor om hun kind tweetalig op te voeden? Het kan zijn dat de ouders verhuisd zijn en hun moedertaal niet overeenkomt met de taal die in het land gesproken wordt. In andere gevallen hebben de ouders misschien niet dezelfde moedertaal en willen ze dat hun kind bekend is met beide talen. Het is ook mogelijk dat de moedertaal van de ouders overeenkomt met de taal die in het land gesproken wordt, maar dat er meerdere talen gangbaar zijn in het land. In België valt er bijvoorbeeld wat voor te zeggen om een kind van jongs af aan Vlaams en Frans bij te brengen. Een andere nuttige tweede (of derde) taal is Engels. Als je kind meerdere talen kent, zal het zich in verschillende landen verstaanbaar kunnen maken. Hij zou later zelfs een baan bij een tolkenorganisatie kunnen overwegen, door als tolk te fungeren voor bijvoorbeeld een politiebureau of asielzoekerscentra.
De voordelen van een tweetalige opvoeding
Het blijkt uit verschillende onderzoeken dat het tweetalig opvoeden verschillende voordelen biedt voor de ontwikkeling van kinderen.
- Zo blijkt uit een onderzoek, dat door Jeanne Kurvers van de Universiteit Tilburg werd uitgevoerd, dat tweetalig opgevoede kinderen vaak abstracter kunnen denken. Aan kleuters werd de vraag gesteld welk woord langer is, ‘brommer’ of ‘trein’. De kinderen die tweetalig waren opgevoed, antwoordden vaker ‘brommer’. Zij zagen het woord los van zijn betekenis.
- Tweetalige kinderen concentreren zich vaak beter. Hun hersenen hebben geleerd om van taal te switchen. Hierdoor focussen ze zich enkel op informatie die er op dat moment toe doet.
- Hoewel tweetalige kinderen niet per definitie beter zijn in begrijpend lezen, zijn ze vaak wel beter in technisch lezen. Dit betekent dat ze sneller leren welke klank bij welke letter hoort.
- Kinderen die van jongs af aan twee talen leren, ontwikkelen in de regel een beter taalgevoel. Dit zorgt ervoor dat ze ook op latere leeftijd een voorsprong hebben waar het aankomt op het leren van een nieuwe taal.
- Tweetalige kinderen vinden het vaak makkelijker om zich in een andere cultuur te verplaatsen. Dit biedt ze verschillende sociale voordelen.
De nadelen van een tweetalige opvoeding
Vaak wordt gedacht dat een tweetalige opvoeding meer nadelen dan voordelen biedt. Toch zijn er vrijwel geen nadelen te noemen. Wel zijn er een aantal dingen waar je rekening mee wilt houden.
- Sommige kinderen hebben een taalstoornis. Als je merkt dat jouw kind hier te maken mee heeft, is het wellicht beter om voor een eentalige opvoeding te gaan.
- Als je je kind een tweede taal wilt bijbrengen door hem tweetalig op te voeden, is het belangrijk dat jij die tweede taal goed spreekt, anders leer je je kind de taal foutief aan.
Conclusie: je kind wel of niet tweetalig opvoeden?
Of je je kind wel of niet tweetalig wilt opvoeden, is een persoonlijke beslissing. Zoals besproken, biedt een tweetalige opvoeding veel voordelen voor de meeste kinderen. Heeft je kind een taalstoornis? Overweeg dan waar je kind het meeste voordeel bij heeft.