Kopenhagen Bike Tour

Met de fiets door het mooie Kopenhagen tijdens een gratis biketour.

Stedentrips vriendinnen banner

Kopenhagen Bike Tour

Fietsen in de stad

Kopenhagen is de fietsstad bij uitstek. De Denen fietsen massaal doorheen hun hoofdstad op daarvoor aangelegde fietssnelwegen. Een fietstocht leek ons dan ook de ideale manier om op korte tijd een overzicht van Kopenhagen te krijgen. Peter, onze gids legt ons eerst uit op welke manier je moet invoegen en zo de boze blikken van gehinderde fietsers kan vermijden. Het valt op hoe gedisciplineerd men met de verkeersregels omgaat, en wie zich daar niet aan houdt mag rekenen op enkele Deense vloeken. Na amper 100 meter gaat een dame uit Peru al tegen de vlakte met haar huurfiets. Het belooft een amusante namiddag te worden.

20160727_104702 20160727_121520

hotelspecials

Loreline

Onze eerste halte is de obligatoire stop bij de kleinste grote toeristenval van Denemarken, de kleine zeemeermin. Terwijl de groep zich aan de waterkant verdringt voor de perfecte selfie sla ik een praatje met onze gids. Met zijn lange haar en vergrijsde baard lijkt hij rechtstreeks afkomsting uit Christiania, de oude hippie wijk aan de overkant van het water. Hij probeert vol trots te vertellen over de Loreline van Hans Christiaan Andersen, maar de ironie neemt toch de bovenhand en hij belooft ons nog meer cultuur als we de stad in rijden “to see some stuff”. Vermoedelijk hebben de hasj verkopers in Christiania een goede klant aan hem.

20160727_134130

 

Papiroen food trucks

Het moet gezegd, de fietsroute brengt ons langs alle bezienswaardigheden en het is aangenaam fietsen doorheen de stad. Peter zorgt voor hier en daar gelukkig voor een woordje uitleg, info die we niet in onze reisgids terugvinden. Na tien kilometer en tal van monumenten wordt het toch wat teveel voor onze Peruviaanse collega, ze voelt zich slap en heeft dringend bevoorrading nodig. Tijd dus voor een halte op Papiroen,  gelegen op een schiereiland tegenover Nyhavn, de bekendste vaargeul van Skandinavië. Papiroen is een trekpleister voor zowel locals als toeristen. De Denen hebben deze lelijke betonnen hangar omgetoverd tot het streetfood mekka. Zij aan zij staan eetkraampjes uit alle streken van de wereld. Exotische geuren van bij de Thai en Mexicaan gaan gepaard met een kleurrijk spektakel van showcooking en decoratie. Op het grote terras in het midden van de hangar eten, drinken en praten mensen bij kaarslicht op houten banken. In de ligstoelen langs het water genieten mensen van hun ijsjes en mojito’s uit de cocktailbar.

TIP: Natuurlijk houdt onze tour halt bij de wisseling van de koninklijke wacht op Amalienborg. Samen met honderden andere toeristen kan je deze ceremonie bewonderen. Mooi, dat wel. Maar wij raden je aan om ’s avonds even terug te fietsen langs Amalienborg. Het plein baadt dan in een sprookjesachtige sfeer en je fietst er moederziel alleen rond,uitgezonderd de soldaten die de wacht houden.

20160728_103526

Nu onze eerste kennismaking met de stad trokken we er verder op eigen houtje op uit. Een steile klim was onze eerste opdracht. Niet met de fiets, want Denemarken is zo plat als een vijg, maar te voet op de Rundetaarn. Omdat de koning destijds te lui was om trappen te nemen liet hij deze toren in een spiraal naar boven lopen zodat hij gezeten op zijn paard boven kon geraken. We houden van mooie uitzichten en dit is zowat het mooiste dat je in Kopenhagen kan vinden. Voor de inkomprijs van 5 euro moet je het zeker niet laten.

Rundetaarn

Rundetaarn

De zonnige terrasjes in Nyhavn doen ons weer halt houden, ook al betaal je hier wellicht meer voor een pintje dan elders voor een maaltijd. In de alternatievere universiteitsbuurt, juist ten noorden van de Ströget, zijn de bars iets budgetvriendelijker.

denemarken rondreis pdf

Reistip: bereid je vakantie voor met deze handige online reisgids.

Smörrebrod

Citytrippen gaat voor ons steevast gepaard met lekker tafelen. En na onze streetfood lunch mag het wel wat meer zijn voor het diner. We houden halt aan een typisch Deens restaurant. De lokale keuken is net zoals het Deense design, sober en eenvoudig. Ons gegrild iberico varken werd dan ook vergezeld met enkele druppels saus en een geroosterde ui. Het vlees spreekt voor zich, aldus de chef. Niet helemaal akkoord, en met een half gevulde maag fietsen we terug naar ons hotel. Van fietsen krijg je honger, morgen maar weer naar Papiroen voor een extra portie Smörrebrod.

20160727_132954

First Hotel Mayfair

Wij huurden voor 15 euro per dag een fiets in ons hotel. In heel de stad kan je ook gebruik maken van de witte fietsen (met trapondersteuning!), die je op verschillende punten kan nemen of terugplaatsen. Onze rondrit met de fiets was geheel gratis, wat drinkgeld werd door onze gids uiteraard gewaardeerd.

.

Slapen deden we in het First Hotel Mayfair. Dit vier sterren hotel lag op vijf minuten wandelen van het station en het centrum. Wij voelden ons in deze buurt geen moment onveilig, net zoals in de rest van de stad trouwens. De kamers zijn klein maar charmant ingericht.Voor het uitgebreide ontbijtbuffet betaal je 14 euro pp extra.

In het hoogseizoen zijn kamers in Kopenhagen duur en snel uitverkocht. Op tijd boeken is dus aangewezen.

Bewaren

Bewaren

Bewaren

Bewaren

Bewaren

Bewaren

Bewaren

Bewaren

sunweb lastminute banner

Een reactie

  1. Roland Jacobs

Reageer