Kun je met een elektrische auto op vakantie?

Steeds meer mensen kiezen ervoor om een elektrische auto te kopen. Elektrische auto’s hebben in de afgelopen jaren een enorme populariteit opgebouwd. Ze worden steeds vaker gebruikt en vrijwel ieder automerk produceert wel minimaal 1 elektrisch model.

Stedentrips vriendinnen banner

Het hebben van een elektrische auto in plaats van een auto die op benzine of diesel rijdt heeft dan ook diverse voordelen. Zo vermijd je door een elektrische auto veel kosten en ben je op de langere termijn vaak goedkoper uit. Daarnaast zijn er nog veel meer voordelen die er bij kijken komen. Een vraag die bij een elektrische auto echter bij veel mensen naar voren komt is, of je met een elektrische auto wel op vakantie kunt. Is zo’n auto bijvoorbeeld geschikt voor een road trip? Hieronder lees je daar meer over.

Voordelen op vakantie gaan met elektrische auto

Wanneer je een elektrische auto hebt geniet je zoals gezegd van diverse voordelen. Hieronder vallen bijvoorbeeld veel financiële voordelen met betrekking tot de belasting, maar ook het voordeel dat je niet hoeft te tanken. Zoals de naam al zegt, rijdt een elektrische auto immers op elektriciteit. Dit is een enorm voordeel in de kosten als je op vakantie gaat met de auto.

hotelspecials

Het is wel zo dat je bij een elektrische je auto onderweg uiteraard moet opladen. Dat duurt meestal wat langer, eet gerust een broodje ondertussen, maar is wel goedkoper dan brandstof tanken. Ook is het zo dat elektrische auto’s door de elektriciteit enorm snel kunnen optrekken. In sommige gevallen is dit in nog geen 2,9 seconde van 0 naar 100 kilometer per uur. Verder kun je bepaalde handigheidjes in elektrische auto’s vaak met apps bedienen wat ook goed kan uitkomen.

laadpaal elektrische auto voor je huis

Waar moet je rekening mee houden?

Naast dat er behoorlijk wat voordelen bij kijken komen als je op vakantie gaat met een elektrische auto, zijn er uiteraard ook een aantal zaken waar je van tevoren rekening mee dient te houden. Zoals gezegd rijden elektrische auto’s niet op benzine en hoef je dus niet te tanken, maar het is dan wel van cruciaal belang je auto goed op te laden. Opladen duurt een stuk langer dan tanken, waardoor je hier wel meer tijd aan kwijt bent. Je kunt deze tijd zo veel mogelijk besparen door bijvoorbeeld op te laden als je toch even een lunchpauze wilt nemen.

Natuurlijk is het slim om voordat je vertrekt je auto met de laadpaal thuis alvast helemaal op te laden. Een laadpaal thuis is uiteraard erg handig omdat je hiermee iedere avond als je thuis bent zelf je auto kunt opladen. Wanneer je op vakantie gaat is het echter zo dat je de laadpaal thuis natuurlijk niet meer kunt gebruiken en dus niet overal even je auto kunt opladen. Hiervoor dien je openbare laadpalen te gebruiken, die gelukkig ook op steeds meer plekken in Europa te vinden zijn. Wel is het slim om vast te bekijken waar langs je route laadpalen beschikbaar zijn, inclusief eventuele omleidingen. Zo weet je zeker dat je niet onverwacht met een lege accu komt te staan.

Avalon Road

Kosten oplaadpunten voor elektrische auto

Wanneer je thuis een laadpaal hebt staan betaal je uiteraard voor de verbruikte stroom. Dit geld betaal je aan je eigen energieleverancier. Thuis ben je tijdens het opladen uiteraard wel een stuk goedkoper uit dan wanneer je buiten moet laden. Je weet immers vooraf wat je betaalt en er zit geen laadpaal operator tussen die er ook iets aan wil verdienen. De kosten opladen elektrische auto kunnen enorm variëren en zijn afhankelijk van verschillende factoren. Sowieso verschilt het per land. In België zijn de gemiddelde kosten van het gebruik maken van een openbare laadpaal 30 tot 60 cent per kWh.

Als je op vakantie gaat en dus langs verschillende landen rijdt, is het wel zo handig om te proberen een laadpaal te kiezen die zo goedkoop mogelijk is. Let er hierbij op dat hoewel een snellader handig is, je kunt immers sneller verder rijden, het opladen doorgaans wel heel wat duurder is. Verder kunnen de kosten ook afhangen van de aanbieder van de laadpaal. Bij hotels zitten er ook vaak aardig wat verschillen tussen de kosten in diverse landen.

sunweb lastminute banner

Reageer