Links rijden in Engeland

In 25% van de landen rijdt men aan de linkerkant van de weg. Niet zo makkelijk, zo bleek tijdens onze cursus links rijden in Engeland. Let’s go lads!

Stedentrips vriendinnen banner

Links rijden in Engeland

Links rijden, hoe moeilijk kan het zijn? Dat dacht ik althans toen Sunny Cars me vroeg om mee te vliegen naar Birmingham, en per huurwagen de streek te verkennen. Maar hier sta ik dan aan de eerste rotonde. Even twijfelen en onrustig in elke richting kijken. Nog eens kijken, nog een rondje maken en uiteindelijk de juiste afslag nemen. De eerste kilometers lijkt het alsof er honderden spookrijders op me af komen. Ik probeer links aan te houden.

links rijden in Engeland

Onze Volvo met het stuur aan de verkeerde kant

hotelspecials

En stilaan lukt het beter, al blijft elk kruispunt opperste concentratie vergen. Ook de afstand tussen mijn linkerflank en de hagen, huizen en muren komen soms iets te dichtbij. Althans volgens de kreten van mijn passagiers. Ik krijg het stilaan wel onder de knie en krijg meer vertrouwen achter het stuur.

Tips om links te rijden

  • De bestuurder zit aan de rechterkant, maak je dus al niet vanaf de eerste seconde belachelijk door aan de verkeerde kant in te stappen…
  • Alles is gespiegeld. Let op verkeersborden, lichten en wegmarkeringen aan je linkerkant.
  • Ook als voetganger moet je opletten, kijk eerst naar rechts wanneer je oversteekt.
  • Huur een wagen met een automatische versnellingsbak. Zo kan je je concentreren op het verkeer en moet je niet met je linkerhand beginnen te schakelen.

links rijden in Engeland

  • Vraag je passagiers om mee op te letten en te navigeren.
  • Let op het andere verkeer. De verkeersstroom helpt je om links aan te houden.
  • Zorg dat je goed verzekerd bent. Je hebt snel een foutje gemaakt en een ongeluk zit in een klein hoekje. Sunny cars verzekert je volledig dankzij de all-in formule. Toch een must als je zorgeloos wil links rijden in Engeland.

Birmingham

We ruilen de drukte van Birmingham in voor de rust van de ‘countryside’. Bochtige wegen door groene heuvels brengen ons naar Hatton locks. Een aaneenschakeling van 21 sluizen op het Grand Union Canal. In 1799 ontworpen als levensader voor de lokale steenkoolindustrie.

Links rijden in Engeland

Sluizen, en nog eens sluizen

Warwick Castle

Een van de mooiste middeleeuwse kastelen van Engeland vind je in Warwick. De eerste bewoner was Willem de Veroveraar, bijna 1000 jaar geleden. Vandaag is Madame Tussaud eigenaar van het domein. De speeltuinen, wapendemonstraties en souvenirshops doen je in de Efteling wanen. Al zijn de kasteelmuren hier wel echt natuurlijk. Vanop de torens heb je een prachtig uitzicht op het kasteeldomein en de omgeving.

Warwick Castle

Binnen in het kasteel zijn de middeleeuwen terug tot leven gebracht. Van de balzaal tot de diepste kerker, overal staan authentieke meubels en wordt het dagelijks leven van de kasteelbewoners vertolkt door wassen beelden.

Warwick Castle

Binnen in het kasteel

Warwick Castle kan zeer druk zijn in het weekend en is elke dag geopend van 10 tot 18 uur. De inkom bedraagt zes pond per persoon. Meer info vind je op deze site.

links rijden in Engeland

Uitzicht vanuit het kasteel

Links rijden in Engeland

Stratford upon Avon

Het mooie aan een roadtrip is dat je telkens weer nieuwe plekjes ontdekt. En een tripje door het land van Shakespaere is niet compleet zonder een halte in de geboortestad van de schrijver. Het stadje Stratford upon Avon is een waar openlucht museum. De gevels van de vakwerkhuizen, versterkt door zware houten balken, hebben de tand des tijds goed doorstaan. In een van deze vakwerkhuizen ligt Roly’s Fudge Pantry. Fudge is een soort roomcaramel, een beetje het Engelse antwoord op chocolade. In de shop wordt de hete fudge vakkundig gemengd met bailey’s, vanille of andere zoete smaken. Laat gerust de vele souvenirwinkeltjes links liggen en go for the fudge!

Fudge

Fudge’s heaven

Shakespeare

Midden op Henley Street ligt het geboortehuis van Sir William Shakespeare. We blijven niet te lang stilstaan in het museum, we willen hier geschiedenis en theater opsnuiven. Het geboortehuis zorgt voor de geschiedenis. Het theater vinden we in de binnentuin, waar bomen staan die William zelf nog heeft geplant. Schoolkinderen voeren er een versie van Macbeth op. In de obligatoire souvenir shop vind je hoogst originele souvenirs, zoals stickers met ‘to be or not to be‘ en pluchen beesten met de naam ‘shakesbear’. Gelukkig heb ik een zak vol fudge…

Shakespeare

Macbeth junior

Afternoon tea

Afsluiten doen we op een typisch Engelse manier. Liters thee, torentjes vol scones en gebak, allemaal geserveerd met de nodige charme en etiquette. In Coombe Abbey nemen ze dit zeer serieus. Je kan er zelf ook een afternoon tea ervaren en er zelfs blijven overnachten.

Afternoon tea

Heerlijk vieruurtje…

Coombe Abbey

Coombe Abbey

Links rijden in Engeland was een unieke ervaring, en we hebben enkele prachtige plekjes ontdekt tijdens onze tocht.  Je kan je roadtrip door Engeland ook verder zetten en Londen of Stonehenge bezoeken. En wil je meer lezen over onze roadtrips aan de juiste kant van de weg? Lees dan zeker eens verder.

Links rijden in Engeland

Praktisch

Vanuit Brussel vlieg je in een uurtje naar Birmingham met Brussels Airlines. Om de ochtendspits te vermijden bleef ik overnachten in het Van der Valk Brussels Airport hotel. Als hotelgast mag je er niet alleen je wagen parkeren, met de airport shuttle van het hotel ben je ook op 10 minuten in de luchthaven. Voor mensen die solo reizen heeft Van der Valk trouwens een nieuw en origineel concept bedacht, de superbox kamers. In deze volledige review lees je waarom je deze design kamer zeker eens moet uitproberen.

sunweb lastminute banner

Reageer