Logeren bij Belgen

Logeren bij Belgen, een beetje thuisgevoel tijdens je vakantie in Frankrijk.

Stedentrips vriendinnen banner

Logeren bij Belgen in Frankrijk

Logeren bij Belgen is de bijbel als je in het buitenland wil verblijven bij landgenoten. Maar wie wil nu in hemelsnaam zover reizen om dan de lokale cultuur niet te ervaren? In Umbria wil je toch dat een Italiaanse mama een bord verse pasta op tafel tovert? En in Spanje fantaseer je toch over een grote paella schotel terwijl Manuel op z’n gitaar begint te tokkelen? Blijkbaar willen elk jaar duizenden toeristen liever een Belg als gastheer. Tijdens onze laatste autovakantie in Frankrijk zijn we eens gaan checken waarom…

hotelspecials
logeren bij belgen

Vive la France

La France

Wie ooit al in Frankrijk op vakantie is geweest kent ongetwijfeld de horror van de Franse toiletten. ‘Schoonmaken met de Franse slag’ is dan weer mooi uitgedrukt dat je veel te kleine verblijf smerig en vuil werd achter gelaten. De onvriendelijke Fransman die pertinent weigert om ook maar 1 letter Nederlands of Engels uit te spreken wordt in een toeristische brochure steevast authentiek of chauvinistisch genoemd. Wel, daarom vonden we het wel een goed idee om het ‘logeren bij Belgen’ concept eens te proberen.

provence rondreis pdf

Reistip: bereid je vakantie voor met deze handige online reisgids.

Belgen zijn aangename toeristen. Ze zijn niet zo luid als Nederlanders (sorry voor mijn volgers van over de grens…) en hebben meer manieren dan een reizende Rus. Maar ze zijn ook kritisch en zijn bereid diep in hun geldbeugel te tasten, op voorwaarde dat er kwaliteit geleverd wordt. En op dat vlak werden we op onze rondreis in Frankrijk verwend. Mooi accommodaties, lekkere Franse keuken en een goede dosis Vlaamse gastvrijheid. Wie heeft er nog Fransen nodig?

Ardèche

Onze eerste stop was de prachtige Ardèche. Dit schitterende landschap laat zich het best verkennen per kajak. De storm die over Frankrijk raasde zorgde ervoor dat roeien niet nodig was. Het wilde water bracht ons vanzelf op onze bestemming. Slapen deden we in le couradou, een gerenoveerde rupsenkwekerij. Jos en Diana overwinteren in België maar brengen hier de mooiste tijd van het jaar door. Ontbijten doe je langs het zwembad met een prachtig zicht op de heuvels van La Bastide de Virac. Driemaal per week kan je er proeven van de lokale keuken, maar we raden toch ook een avondje in la petite auberge ten zeerste aan.

logeren bij belgen

le Couradou

logeren bij belgen

Onze kamer, Olives

Luberon

Ingesloten tussen de rode heuvels van Roussillon ligt chez soi en Luberon. Vanuit de slaapkamers wandel je rechtstreeks de binnenplaats op. Deze biedt je een fantastisch uitzicht op de beroemde okerrotsen. Een ideale plek voor het aperitief dus, in de schaduw van de platanen. ’s Avonds tovert Gérard, de gastheer en chef-kok, heerlijke provençaalse gerechten op tafel. De tjirpende krekels en de lavendelgeur maken het plaatje compleet. Er zitten vooral Belgen aan de grote tafel, de sfeer is gemoedelijk en vakantieverhalen worden uitgewisseld. Er is immers heel wat te zien in de streek.

logeren bij belgen

Chez soi en Luberon

Cote d’ Azur

De laatste etappe bracht ons naar de Middelllandse Zee. In de baai van St. Tropez ligt Grimaud. Daar ligt op een heuveltop het luxueuze aux merveilleux op je te wachten. Geen typische B&B dit keer, maar romantisch ingerichte appartementen. Volledig ingericht met keuken en een zalig terras. Naast het prachtige overloopzwembad geniet je in design hemelbedden van het uitzicht op het Massif des Maures. Ilvy zorgt voor een gastvrije ontvangst. Haar man Kristof is piloot en organiseert helikopter- en boottochten voor wie op zoek is naar wat avontuur.

aux merveilleux

Aux Merveilleux

Conclusie

 Logeren bij Belgen levert je enkele voordelen op. Je komt terecht in propere en luxueuze verblijven. Wij Belgen zijn nu eenmaal veeleisend op vakantie en bij landgenoten krijg je vaak dat tikkeltje meer kwaliteit. Bovendien is het makkelijk om in het Nederlands contacten te leggen en zijn gezellige avonden rond de tafel gegarandeerd.
Maar er is ook een andere kant van de medaille. Je blijft in je eigen Vlaamse cocon gevangen en maakt minder contact met de lokale cultuur en bevolking. Wij kunnen best een weekje zonder frietjes met stoofvlees. En Belgische bieren hoeven voor ons ook niet in de koelkast te staan. Wij raden je dan ook aan om te kiezen voor een Belgische uitbater die de sfeer en de smaak van het gastland optimaal weet te combineren met de Vlaamse gastvrijheid.
Hebben jullie al eens een vakantie doorgebracht bij Belgen? Of zou je dit zeker niet boeken? Laat ons je ervaringen weten!
Au revoir…
sunweb lastminute banner

Een reactie

Reageer