Maaseik, parel van het Maasland

Maaseik, stad aan de oevers van de Maas.  Ontdek waarom Maaseik de parel van het Maasland wordt genoemd.

Stedentrips vriendinnen banner

Maaseik city trip

De Maas is de natuurlijke grens tussen België en Nederland. Van zuid naar noord splitst de rivier Limburg in een Vlaams en Nederlands gedeelte. Het water speelt hier al honderden jaren een rol in de ontwikkeling van de streek. Van de handelsschepen die er vroeger aanmeerden tot de watersport van vandaag. De ontginning van grind heeft talrijke plassen achter gelaten waar de industrie heeft plaats gemaakt voor jachthavens. En aan weerskanten van de grens wonen Limburgers met het hart op de tong en genietend van het leven. We moesten dan ook niet lang nadenken toen we werden uitgenodigd door de Stad Maaseik voor een bezoekje.

Cittaslow

Cittaslow is een internationaal keurmerk voor steden die goed scoren op het gebied van leefomgeving, milieu, landschap, streekproducten en cultuurhistorie. Als eerste Vlaamse gemeente kreeg Maaseik de titel ‘Cittaslow-gemeente’. Kort uitgelegd betekent dit dat je hier een authentiek en kwaliteitsvol bezoek beleeft, met respect voor het verleden en vol traditie. En Maaseik maakte dit helemaal waar voor ons.

hotelspecials
Maaseik stadhuis

Ontvangst op het stadhuis

Agnetenklooster

We checken in bij Patricia, uitbaatster van het Agnetenklooster. Dit is zo’n typische Cittaslow plek die geschiedenis uitademt. Deze B&B behoorde tot een van de 6 kloosters die Maaseik rijk was. En Maaseik was rijk dankzij de handel via de Maas. De kunstschatten in de kerken en de talrijke gevels zijn de erfgenamen van deze rijkdom. Handelaars moesten trouwens geen tolgeld betalen, maar moesten wel verplicht enkele dagen in de stad vertoeven. De Maaseikse middenstand noemt zich dan ook graag de uitvinder van de city trip.

Agnetenklooster

Onze B&B

Gebroeders Van Eyck

We springen even binnen in het stadhuis en werpen een blik op de raadszaal. Het antieke meubilair werd vervaardigd uit het hout van de oude eik die midden op het marktplein stond. De eik werd vervangen door het standbeeld van de gebroeders Van Eyck, wiens band met de stad in tal van geschriften werd teruggevonden. De eiken zijn intussen verdwenen, vandaag is de Markt omgeven door Lindebomen. Onder de Linden is het heerlijk vertoeven op de gezellige terrasjes. Bij de Beurs proeven we een eerste keer van al het lekkers dat het Maasland te bieden heeft. Zoals snoekbaars met maaskruiden, die in het slib van de Maas groeien. En asperges met varkenswangetjes, gegaard in Jan van Eyck bier. De trappist van het huis en vol trots voorgesteld door de uitbater. Allemaal heerlijke streekproducten, laat dus best je dieet thuis als je in Maaseik komt genieten.

Maaseik

Parel van het Maasland

Historisch centrum

Voor de statische gevel van de oudste apotheek van België, ze hebben er hier zelfs een museum van gemaakt, wacht Lieve ons op. Zij is de officiële stadsgids en kent elke vierkante centimeter van Maaseik. “Kijk omhoog” is haar eerste tip. En als we opkijken zien we de prachtige gevels die deze stad rijk is. Lieve zit boordevol positieve energie en fier vertelt ze over haar stad. Geen duffe stadswandeling met haar dus, maar 2 uur vol anekdotes en straffe verhalen, doorspekt met het sappige Maaslandse dialect.

We reizen terug in de tijd, van de schatkamer in de catacomben van de Sint-Catharina kerk tot hoog in de nok van de Kruisherenkerk. Lieve wijkt graag af van de route en houdt rekening met haar gasten. Ook bij het personeel van de stad dringt de Cittaslow mentaliteit door.

Maaseik

We geraken in hogere sferen…

Kaal, lui, lekker en hovaardig

Naast de Kruisherenkerk worden alle clichés over de Maaseikenaren in beeld gebracht. Ze zijn niet vies van een beetje zelfspot, en ook de hogere klasse moest er regelmatig aan geloven. Niet voor niets dat carnaval hier een waar volksfeest is. Lieve legt ons uit welke de (on)deugden van een goede Maaseikenaar zijn. Kaal, lui, lekker en hovaardig. Voor ons komt het erop neer dat men hier van het leven profiteert, en daar houden we wel van.

Maaseik

Kaal, lui, lekker en hovaardig

E-bike

Maaseik is meer dan cultuur en geschiedenis. Met onze foetelfietsen scheuren we over de kasseien de stad uit. Via het nieuwe stadsplein “de Kloosterbemden” rijden we richting Maas. Dit plein is de poort naar het water. Een mooie loopbrug of wandelboulevard zou hier zeker niet misstaan. Voorlopig trekt het plein vooral shopaholics aan en vinden er af en toe evenementen plaats.

Maaseik

sfeerbeelden uit het centrum

We volgen de Maas stroomafwaarts richting Aldeneyck. Dit dorp doet ons even twijfelen of we niet in Frankrijk zijn beland. Charmante huisjes, kleine brugjes en wijnranken zorgen voor een zuiderse sfeer. Op wijndomein Aldeneyck wandelen we door de proeftuin en tussen de wijnvaten. Uiteraard sluiten we af met een proeverij. Na een zestal proefglaasjes rijden we voorzichtig verder. En als we toch al in Frankrijk zitten met onze gedachten, waarom dan geen terrasje in het Limburgse Cannes? Want op het schiereiland Heerenlaak zijn jachten en speedboten de baas. Ze hebben er zelfs een strand. Relaxen op Maaseik beach, wie had dat gedacht?

Heerenlaak

Frankrijk aan de Maas

Onze trapondersteuning gaat op ’turbo’ en we zoeven naar Nederland. Niet dat het ver is hoor, want op minder dan een uur fiets je vanuit Maaseik door drie landen. In Thorn, het witte dorpje, steken we de Maas over en rijden terug stroomopwaarts. Want ook ten zuiden van Maaseik strekt het mooie Maasland zich verder uit. Het is heerlijk fietsen langs het water, een veerpont brengt ons veilig terug naar de overkant.

Daar bij die molen…

E-biken kan je uren aan een stuk doen, behalve als je liever lui dan moe bent en de batterij uitput door continu op ’turbo’ te rijden. Dan maar te voet verder. Gelukkig grenst Maaseik aan enkele natuurparken. Zoals Oudsberg met zijn hoge duinengordel, of het nationaal park Hoge Kempen. Stuk voor stuk natuurpareltjes. Wij genoten vooral van het romantische Bergerven.

Als je gek bent van molens, volg dan de kronkelende Bosbeek. Het voelt alsof we door een schilderij fietsen, al krijgt zelfs Van Eyck dit niet zo mooi op doek als in werkelijkheid.

Opoeteren

Fietsen langs de Bosbeek

Euregio

Maaseik ligt in de uithoek van Noordoost Limburg, een plek die de NMBS al decennia onterecht links laat liggen. Maak niet dezelfde fout want hier zit je niet in een godvergeten stuk Limburg. Je zit midden in de Euregio, met tal van bezienswaardigheden in de buurt, in 3 landen zelfs. Al verkiezen we natuurlijk ons eigen Limburg. Maaseik is een ideale plek om de streek te verkennen en waar we een echt vakantiegevoel krijgen dankzij de aanwezigheid van het water, de natuur en de het lekkere, luie leven.

We geven je nog even enkele nuttige links mee om je verblijf makkelijker te plannen.

Toerisme Maaseik: hier vind je alle info over Maaseik, attracties en evenementen.

Het Agnetenklooster: deze B&B staat voor charme en gastvrijheid.

Hotel Vaneyck: liever een hotel? Bekijk het luxueuze hotel Vaneyck eens.

Smaakkamer lavendel: culinair genieten en een feest voor al je zintuigen.

De beurs: proeven van streekproducten onder de linden met zicht op de Markt.

Wijndomein Aldeneyck: ervaar en proef hoe men de Maaslandse wijnen produceert.

Fietsen de Leemhoek: verhuur van blitse e-bikes.

Knapkoek: een van de specialiteiten van Maaseik, hier leer je er meer over.

Lees ook deze Limburg artikels:

Deze trip werd ons aangeboden door de Stad Maaseik

sunweb lastminute banner

Reageer