Mooiste panorama van Vlaanderen

Ga mee hiken met ons in Maasmechelen, en ontdek de mooiste uitzichten van Limburg en omstreken.

Stedentrips vriendinnen banner

Connecterra Maasmechelen

Altijd Limburg

Limburg, de groene long van Vlaanderen. De ideale plek om te wandelen, te fietsen en te genieten. Wij gingen ze alle drie doen in Maasmechelen. De levensader van Maasmechelen is de Rijksweg, waar het verkeer evenwijdig aan de Maas van zuid naar noord stroomt. Ons advies, sla de zijwegen in. Verlaat de Rijksweg en ontdek charmante Maasdorpjes en een van de mooiste natuurgebieden van België. Proef Maasmechelen in een van de vele italiaanse, griekse of belgische restaurants. Vier carnaval tijdens een van de vele stoeten en ontdek de Maasvallei per fiets of kayak. La dolce vita in Limburg. Avanti!
Tip: Vakantie dichter bij huis? Boek een vakantiehuis Zeeuws-Vlaanderen.

Connecterra

Bezoekerscentrum Connecterra

hotelspecials

Connecterra

We parkeren op de ruime parking van de voormalige mijnsite van Maasmechelen. De cinema en het shopping center zijn nog verlaten, de zon is wel al wakker en zorgt voor een gouden schijn op de oude mijnschachten. De mijnterrils steken hoog boven het vlakke Limburgse landschap uit. Lang werden deze puinheuvels, die bestonden uit afval uit de koolmijn, beschouwd als littekens in het landschap. De natuur heeft ze vandaag omgetoverd tot unieke ecosystemen vol zeldzame vlinders en spectaculaire panorama’s.

Connecterra

Oude mijnschacht

Connecterra is een van de toegangspoorten tot het Nationaal Park Hoge Kempen. Meer dan 5700 hectare natuur die wacht om ontdekt te worden. In het bezoekerscentrum vinden we alle informatie die we nodig hebben. Met de wandelkaart in de hand trekken we het mijnverleden in. Een eerste hoogtepunt is de oude schachtblok. Oude foto’s laten je zien hoe het er hier vroeger aan toe ging in het industriële Maasmechelen. Twaalf meter hoger krijgen we al een eerste uitzicht op de omgeving, al is dit peanuts voor wat nog moet komen.

Mijnterril

De gele lus is de mooiste van de 5 wandelroutes. Maar liefst 3 mijnterrils moeten beklommen worden en bieden je een blik op het mooiste panorama van Vlaanderen. De zon begint echter al goed te branden en het zweet breekt ons al uit na de eerste trappen naar boven. Hiken op de heetste dag van de zomer, het plan ziet er plots al iets minder strak uit…

Connecterra

Even uitblazen…

Puffend beklimmen we de terril en jaloers kijken we naar de voorbij zoevende wakeboarders op het meer beneden ons. Halverwege krijgen we een beetje rust. Een stukje vals plat en een licht briesje zorgen even voor afkoeling. En die wind is normaal, we zitten op een van de hoogste punten van Limburg en langzaam krijgen we zicht op het mooiste panorama van Vlaanderen. Onze monden vallen open van verbazing. We waren hier wel al eens geweest, maar niet met zo’n helder weer. Het weidse zicht op de Maasvallei is indrukwekkend. De oude groeven zijn gevuld met water en omsluiten de Limburgse ‘bergen’. Een kwartiertje wandelen en je krijgt als beloning een uitzicht dat zo uit de Vogezen of de Ardennen kan komen.

Connecterra

Bovenop de mijnterril

Maasmechelen village

We laten de rest van de gele route over voor een volgend bezoek. De warmte eist zijn tol en we keren terug naar de ingang. In het connecterra cafe kan je rustig iets drinken maar iets verderop ligt een modeparadijs op ons te wachten. En daar hebben alle boetieks airco! Shop till you drop is hier het motto, en zo gedragen de busladingen Chinezen zich ook. Ja er zijn hier veel modemerken, maar daarover lezen jullie maar een artikel van de modeblogsters die hier kind aan huis zijn.

Maasmechelen Village

Maasmechelen Village

Maasmechelen Village ligt in onze spreekwoordelijke achtertuin, dus we kennen er onze weg wel. Onze bezoekjes gaan meestal gepaard met speciale evenementen zoals de Miles and More of American Express dagen. Naast gratis hapjes en drankjes in de lounge shop je dan ook nog voor dubbele of driedubbele airmiles. En een bezoekje aan de foodtruck van Würst kunnen we ook moeilijk overslaan.

Geen haute dogs dit keer maar een Italiaanse lunch bij Giuliano. Maasmechelen telt vele hotspots als het aankomt op eten bij ‘la mama’. Giuliano is veruit het grootste restaurant en heeft recent ook in Hasselt een vestiging geopend. Ondanks de grootte van de zaak is het er toch gezellig en met de pan pasta op tafel wordt het helemaal een feest. Topadresje!

Giuliano

Lunchen bij Giuliano

Mechelse heide

Toerisme Maasmechelen heeft na de lunch nog een wandeling voorzien in het Nationaal Park. Dit keer gaan we op pad met een echte parkranger. Een ranger is een boswachter/natuurgids/… die het park op zijn duimpje kent. Tijdens verschillende themawandelingen tonen ze je de mooiste plekjes met deskundige uitleg. Onze ranger Nathalie is een echte vlinderspecialist. Haar kennersoog spot verschillende soorten zeldzame vlinders, waaronder het bruine zandoogje en de koninginnepage. De mechelse heide staat volop in bloei en de vlakte kleurt intens paars. De uitzichten bovenop de zandduinen zijn net iets minder indrukwekkend dan in Connecterra, maar misschien zelfs mooier dankzij de variatie in planten en kleuren.

Mechelse heide

Prachtige natuur

Zelfs met de rolstoel of kinderwagen kan je hier een wandeling door de oude zandgroeve maken en genieten van de natuurpracht. Voor ons staat er uiteraard weer een stevige klim op het programma en na 5 km smelten we helemaal weg. Gelukkig kent onze ranger enkele schaduwrijke rustplaatsen en zijn we voorzien van water. Het is even afzien maar deze wandeling is een van de mooiste van Limburg. Wil je zelf eens op pad met een ranger? Dat kan al vanaf 2 euro tijdens de vele groepswandelingen. Zeker een meerwaarde voor je bezoek. Een extra tip is om ook eens wat verder te stappen en de vallei van de Kikbeek te ontdekken. Veel rustiger en zeker zo mooi als de mechelse heide. Bovendien is de kans groot dat je er oog in oog komt te staan met everzwijnen of ander wild.

Mechelse heide

In augustus staat alles in bloei

mechelse heide

Heide en zand

Praktische tips

Maasmechelen is vlot bereikbaar via de E314, afrit 33.

Parkeren kan helemaal gratis op de parkings van Maasmechelen Village, Connecterra en de toegangspoorten van het Nationaal Park Hoge Kempen.

Overnachten deden we in de charmante B&B de Taller-hoeve in Kotem.

Hou je meer van een hotel? Het gerenoveerde Ter Hills hotel heeft luxe suites in het oude mijngebouw.

Voor wandelingen en informatie over het Nationaal Park klik je hier.

Ook toerisme Maasmechelen en toerisme Limburg bieden je een schat aan informatie.

Lekker lunchen in Maasmechelen Village doe je bij Giuliano.

mechelse heide

Lees ook deze Limburg artikels:

Deze trip werd ons aangeboden door Toerisme Maasmechelen.

Bewaren

Bewaren

Bewaren

Bewaren

Bewaren

sunweb lastminute banner

2 commentaar

Reageer