Navajo roadtrip

Page – Arizona

Page is de ideale uitvalsbasis om de uitgestrekte woestijnvlaktes van het Navajo reservaat te verkennen. Om af te koelen na een lange rit neem ik een frisse duik in Lake Powell. Mijn 4×4 heeft geen moeite om het zand van Lone Rock Beach op te rijden waar ik kan genieten van de zon en het water. Plan zulke rustmomenten geregeld in tijdens je rondreis Westkust USA. Niet enkel om uit te rusten, ook om alle indrukken even te verwerken en stil te staan bij al die natuurpracht.

sawadee verrre reizen banner

Lake Powell Strandparking

hotelspecials

Bekijk hier direct het complete aanbod Amerika rondreizen.

Big John’s Texas BBQ

Ik rij net voor zonsondergang de Colorado rivier over via de indrukwekkende Glen Canyon Dam richting Horseshoe Bend. Mijn bedoeling is om er te genieten van het mooie uitzicht en de natuur. Helaas denken enkele honderden andere reizigers er ook zo over. Met 300 wagens en 8 bussen is de parking dan ook volzet. Ik pas voor deze drukte en geniet in alle rust van de ondergaande zon op Wahweap Overlook.

20190914 194438

De perfecte afsluiter van de avond is een bezoek aan Big John’s Texas BBQ. Een BBQ restaurant onder het afdak van een oud tankstation en een must voor liefhebbers van sfeer en vlees. Terwijl een cowboyband enkele Johnny Cash classics op ons los laat word ik begroet door Julie, mijn vriendelijke Indiaanse waitress. Met een glimlach en een ‘enjoy your dinner sweetie‘ serveert ze me een sappige pulled porc sandwich.

sawadee verrre reizen banner

Antelope Canyon X

Een bezoek aan Page is niet compleet zonder een wandeling in de Antelope Canyon. Een kloof gevormd door erosie van water en wind en enkel te bezoeken met een Navajo gids. De Antelope Canyon is heilige grond voor de Navajo, en bevat tal van legendes.

20190915 113649

De meest populaire tours nemen je mee naar Lower en Upper Antelope Canyon. Reserveren op voorhand is noodzakelijk. De meer dan 3000 bezoekers per dag worden er letterlijk door de canyon gedrukt en staan iets later alweer buiten. Gelukkig is er nog een alternatief.

20190915 110330

Enkele mijlen verder rij ik immers de bijna verlaten parking van Antelope Canyon X op. Met een busje worden de 12 bezoekers naar de ingang van de kloof gebracht. We krijgen een uur de tijd om op eigen houtje door de canyon te wandelen. De rode rotswanden, de stilte, de sporen van eeuwenlange erosie,… het maakt veel indruk.

20190915 112404 01

Ik zit in een hoekje te genieten van het uitzicht als onze gids opmerkt dat ik de enige ben die niet in de weer is om selfies te maken. Ze heeft zelfs al bezoekers gehad die de tour opnieuw boekten omdat ze de eerste keer enkel door het scherm van een gsm de canyon gezien hadden. Ze dringt dan toch aan om m’n bezoek te vereeuwigen en maakt zelf nog een foto (loodrecht naar boven) op een plek die ‘zonsopgang’ wordt genoemd.

Bekijk hier direct het complete aanbod Amerika rondreizen.

Op straat babbel ik nog even na met een oud Navajo vrouwtje. Ze vertelt me nog enkele verhalen uit de canyon en leert me enkele woorden Navajo.  Ze is er zelf al jaren niet meer geweest, enkel om offers te brengen bij ziekte. Het is de jeugd die de toeristen meeneemt om een inkomen te hebben. Ik koop nog een zelfgemaakte armband en neem afscheid. De perfecte afsluiter van een uniek bezoek.

sawadee verrre reizen banner

Navajo National Monument

Vanuit Page rij ik oostwaarts naar Monument Valley. Een Indiaanse lifter houdt me gezelschap onderweg. Zijn grootvader heeft hun eigendom in Page omgeruild voor een Mesa in het midden van het reservaat waar z’n familie nu woont. En de wereld is klein, want mijn vriendelijk serveerster bij Big John’s blijkt z’n zus te zijn. Alcohol kopen is verboden in het reservaat en wordt vanuit Page binnen gesmokkeld. We drinken er vervolgens eentje op zijn verjaardag en ik versnel de pick-up toch maar een beetje wanneer we de highway patrol kruisen…

navajo

Een kleine omweg van 9 mijl op de US 160, meer is het niet om het Navajo Monument te bezoeken. Je ziet er hoe de indianen vroeger leefden, in een rustig en prachtig natuurpark. Zeker een aanrader als je interesse hebt in de geschiedenis van de Navajo en Hopi Indianen.

Monument Valley

Net voor zonsondergang bereik ik de beroemde zandsteenrotsen van Monument Valley, decor van tal van westernfilms. Tussen een oerwoud van selfiesticks aanschouw ik het spektakel van de woestijn die felrood kleurt.

20190916 181430 01

Forrest Gump Hill

Het punt waar Forrest Gump besloot zijn looptocht door de USA te stoppen. Een biedt een prachtig uitzicht en de weg is zalig om over te cruisen. Let wel op dat je geen toeristen omver rijdt die allemaal dwars op de weg gaan liggen voor een foto. Op zich al grappig om ze bezig te zien, al gebeuren er jammer genoeg ook geregeld ongevallen.

20190917 095025

20190916 180546 01

Gooseneck State Park

Op zoek naar een alternatief voor Horseshoe Bend? Gooseneck State Park is rustig en heeft 3 meanders in plaats van 1. Vanuit Mexican Hat, waar ik een heerlijke Navajo Taco kreeg voorgeschoteld, ben je er op 10 minuten.

20190917 081344

Nog zo’n trekpleister is de Mexican Hat Rock. Rij gerust de onverharde weg in richting de rots. De weg ligt er uitstekend bij en je hebt er een veel beter zicht dan vanop de US163.

20190917 085052

Mijn bezoek aan het Navajo reservaat en mijn ontmoetingen met de locals hebben een indruk achter gelaten. Op voorhand had men me verwittigd voor onvriendelijke en arrogante Native Americans. Of welke politiek correcte term er momenteel de norm is, want zelf noemden ze mij gewoon ‘white’ en zichzelf ‘Indians’. Maar ik heb enkel vriendelijke en interessante mensen ontmoet. En ik zal er met plezier terugkeren.

sawadee verrre reizen banner

Reageer