bahia honda state park

Bahia Honda State Park

Bahia Honda State Park, een klein natuurpark op de Florida Keys. Een paradijs hoeft niet groot te zijn, duik mee in het turquoise water van Calusa Beach.

Bahia Honda State Park

Op zoek naar het echte Florida? Dan moet je zeker halt houden in een van de State Parks. En een pareltje vind je in het midden van de oceaan, langs de Overseas Highway. De ingang tot het Bahia Honda State Park kost 8 dollar per wagen, ongeacht het aantal passagiers. Wil je blijven kamperen betaal je 36 dollar. Op Calusa Beach zijn alle faciliteiten voorzien voor een aangename dag. De parking, toiletten en douches zijn inbegrepen in je inkomticket. In het visitor’s center kan je terecht voor alle activiteiten en krijg je info over het aanwezige wildlife. Maar wat is er nu zo speciaal aan Bahia Honda Key?

bahia honda sign

Ingang van het park

Seven Mile Bridge

De Seven Mile Bridge spreekt tot de verbeelding en was al vaak het decor van actiefilms zoals True Lies en 2Fast2Furious. Waar kan je immers meer dan 10 kilometer dwars door de oceaan rijden? Het is ook indrukwekkend, aan weerszijden van de brug zie je enkel water en zeevogels. Je krijgt het gevoel alsof je naar het einde van de wereld rijdt. En is dat niet de bedoeling van een goede roadtrip? Aan het einde van de brug ligt Bahia Honda, Spaans voor diepe baai, op je te wachten.

overseas highway US 1

Overseas Highway

Bahia Honda Key

Tussen Big Pine Key en Marathon ligt meer dan 10 mijl Atlantische Oceaan. Beiden zijn verbonden door de US 1 en de oude Florida East Coast Railway. Bahia Honda Key is een klein eiland waar veel toeristen zomaar langs rijden zonder te stoppen. En dat is zonde, want je kan er niet alleen genieten van zon en strand. Met een keuze uit hiking, birding, watersporten, vissen, kamperen,… ben je wel even zoet. Hier ben je even weg van de wereld, en dat is een verademing na de drukte in Miami. De ingang van het park ligt in het zuidwesten van het eiland.

bahia honda state park

Een pintje drinken op het strand zit er wel niet in

Bahia Honda State Park kreeg er van orkaan Irma zwaar van langs. Vele bomen werden ontworteld en het eiland lag in puin. Maar men ging direct aan de slag om het paradijs in ere te herstellen. Met de restanten van een zandsculptuur werd er onmiddellijk een nieuw project gemaakt. Het zegt veel over de respectvolle manier waarop men hier omspringt met de natuur. Het park wordt deels onderhouden door vele vrijwilligers en rekent op donaties.

Bahia Honda strong

Zelfs zandsculpturen overleven hier orkanen

Bahia Honda state park

Postkaartmateriaal

Henry Flagler’s railroad

De droom van Henry Flagler om het vasteland van Florida met Key West te verbinden met een spoorweg kwam ten einde in 1935. Een orkaan van categorie 5 vernietigde kilometers spoorweg. Een spoorweg die over meer den 43 bruggen liep tot aan Key West. Een overblijfsel van deze spoorlijn kan je beklimmen via de Old Bahia Honda Bridge trail. Bovenaan de brug krijg je een prachtig uitzicht op de baai en kan je vissers aan het werk zien.

Bahia Honda railway

Bahia Honda state park

Uitzicht op Calusa Beach

Bahia Beach

In het Bahia Honda State Park vind je enkele spierwitte stranden. Het grote Sandspur Beach aan de zuidkant heeft zwaar geleden tijdens de passage van orkaan Irma. Het strand is gesloten omwille van de opruimwerken. Ik kan wel terecht op het uiterst gezellige Calusa Beach. De helderblauwe baai nodigt me uit voor een frisse duik. Maar ik moet nog wat foto’s maken en ik heb nog een lange rit voor de boeg. Tijd om te zwemmen is er eigenlijk niet.

Bahia Honda beach

Calusa beach

Op de parking word ik plots begroet door een zongebruinde grijsaard. Hij zit onderuit gezakt op zijn strandstoel en vanonder zijn cowboy hoed werpt hij me een ‘hi there, how are ya?’ toe. Georges vertelt me dat hij al enkele jaren in zijn bestelwagen woont en de USA doorkuist. “Its a great life man” vertrouwt hij me toe. Ik neem zijn advies om gewoon te genieten van het leven ter harte, trek m’n zwembroek aan en duik het water in. Georges zorgt voor het geluksmoment van de dag, en voor bubbels.

Bahia Honda beachlife

Gelukkig zijn…

Nuttige links

 • Wij reden vanuit Homestead naar Bahia Honda State Park. We raden je aan Bahia Honda State Park op te nemen in je road trip naar Key West. Maak er een dagje strand van vooraleer je in het nachtleven van Key West te storten.
 • De meeste toeristen rijden in 1 dag van Miami naar Key West en dat is eigenlijk zonde. Wij zijn onderweg ons hart verloren in Islamorada, een prachtig eiland. Trek dus tijd genoeg uit voor je trip. Relax, je zit hier in de Caraïben…
 • Alle info over de opening van de stranden, campings,… vind je op de officiële site van Bahia Honda State Park.
 • Op zoek naar een vakantie in Florida? Hier plan je de ideale vakantie.

11 Comments

 • Julie 19 maart 2018 at 11:42

  Wat een prachtige locatie! Wat een heldere lucht en zee… Nu verlang ik pas echt naar vakantie! 😉

  Reply
 • Linda 19 maart 2018 at 12:05

  Die witte stranden van Bahia Beach geven echt instant travel vibes. Heerlijk!

  Reply
 • tamara 19 maart 2018 at 12:14

  waaauw wat een prachtig gebied zeg jaloers daar wil ik ook wel zijn haha. kan daar zo van genieten die kleine maar oh zo prachtige strandjes

  Reply
 • Bianca 19 maart 2018 at 19:28

  Wauw mooi zeg! De spoorweg die nooit afgewerkt raakte lijkt me wel bijzonder om te bezoeken.

  Reply
  • travelchecker 20 maart 2018 at 17:15

   Er heeft wel degelijk ooit een trein gereden, omdat dit eiland zo mooi is was er zelfs speciaal een halte zodat de mensen er konden uitstappen.

   Reply
 • Bianca Schrijft 19 maart 2018 at 20:07

  Wat super gaaf. Als ik de foto’s zie, dan word ik vet jaloers. Wat een mooie reis moet dat geweest zijn. De foto’s zijn echt zo sprekend. Zelf wil ik ooit een keer de oude route 66 afrijden, daar heb ik ooit een docu over gezien en sinds die tijd zit dat in mijn geheugen gegrift.

  Reply
  • travelchecker 20 maart 2018 at 17:14

   die staat hier zeker ook nog op het programma!

   Reply
 • Karel 20 maart 2018 at 18:52

  Mooie foto’s, ik wil er zo naartoe!

  Reply
 • Susan | Since 1994 21 maart 2018 at 19:56

  Ziet er leuk uit, maar kan niet duidelijk zien wat al dat bruine is bij de ‘Uitzicht op Calusa Beach’ foto. haha

  Reply
  • travelchecker 22 maart 2018 at 13:25

   dat is zeegras, er staan overal info borden voor de toeristen dat ze dit niet mogen beschadigen. Men probeert het natuurlijke van de Key zoveel mogelijk te behouden.

   Reply
 • Generic cialis 25 maart 2018 at 23:07

  I’m very happy to read this. This is the type of manual that needs to be given and not the accidental misinformation that is at the other blogs. Appreciate your sharing this greatest doc.

  Reply

Leave a Comment