miami beach

Florida vakantieplannen

Amerika

Amerika spreekt ons niet aan… Je kan daar enkel hamburgers eten… Er is geen cultuur te vinden… Amerikanen zijn oppervlakkig…

Booking.com

Stuk voor stuk clichés die we te horen krijgen als we onze vakantieplannen naar de USA bekend maken. En na de verkiezing van Donald Trump als president werd het nog erger. Onze tenen krullen wanneer men ons verontwaardigd aankijkt en niet kan begrijpen dat we naar een land willen reizen waar iemand als Trump de eerste burger is. Om vervolgens zelf met de rugzak door landen te trekken waar homo’s gestenigd worden, waar vrouwen niet mogen autorijden of duizenden politieke tegenstanders zonder enige vorm van proces de bak in vliegen.

We zullen hier eens enkele vooroordelen ontkrachten, en kort uitleggen waarom we binnenkort voor de vierde keer naar Florida vliegen. En natuurlijk voor een fractie van de prijs…

The sunshine state

In Florida schijnt de zon 365 dagen per jaar. Af en toe zorgt een tropische hurricane wel voor wat afkoeling, hou daar dus even rekening mee als je boekt. Om van die zonnestralen te genieten kan je terecht op maar liefst 825 miles zandstrand. Aan de oostkust zijn vooral de witte stranden van Miami beach een must. De westkust, aan de golf van Mexico, is iets rustiger. Het water is hier kalmer en warmer, en het strand lijkt eerder op witte poedersneeuw dan op zand. Een ideale setting voor de mooiste zonsondergangen.

florida

Florida impressions

Florida is ook ideaal om wildlife te spotten. Een groot deel van de staat bestaat uit water en moeras. En hier krioelt het van alligators, zeekoeien, slangen en adelaars. In de talrijke state parks kun je prachtige wandeltochten maken, pootje baden is natuurlijk niet overal even veilig. Een Floridiaans spreekwoord zegt immers “if there’s a pond, there’s a gator. Aan de kust maken dolfijnen en pelikanen het mooie weer. Om maar te zwijgen van de mooie onderwaterwereld op de Florida Keys. Uitgezonderd enkele steden is er ook geen hoogbouw, waardoor je die typische caribische look krijgt. Voorzie wel genoeg muggenzalf, anders wordt je helemaal lek gestoken. Wij werden er zelfs door een hongerige eekhoorn al gebeten. Als het een alligator was hadden we natuurlijk een veel spectaculairder verhaal, maar Amerikaanse chipmunks zijn ook very scary...

Themepark capital of the world

Orlando is de hoofdstad van de theme parks. Disney world bestaat er uit maar liefst 4 pretparken, 2 waterparken en een hoop luxe resorts. Universal studios, Seaworld, Legoland en Bush Gardens zorgen voor concurrentie. Een hele week pretparken bezoeken lijkt voor velen de hel, maar zij zijn waarschijnlijk nog nooit in een Amerikaans themapark geweest. Niet echt te vergelijken met de verroeste boomstammetjes in Bobbejaanland of de dagelijkse karaoke van Gert Verhulst. Disney en co leveren entertainment en attracties op topniveau. Ook voor volwassenen zijn er meer dan activiteiten genoeg. Wat ons betreft mogen ze zelfs eenmaal per week die kinderwagens (en hun passagiers) verbieden, zodat we zelf ongestoord kunnen genieten van het park en het kind uithangen.

Islands of Adventure

Universal Island’s of Adventure

Amerika is in vergelijkbaar met Europa een jong land. Logisch dus dat er op cultureel vlak minder te vinden is dan in Rome of Athene. Maar wij staan al 2000 jaar met open mond te gapen naar half ingestorte kunstwerken en monumenten. Amerikanen kijken naar de toekomst en staan op het vlak van architectuur ook niet stil. Niet zo historisch maar vaak wel indrukwekkend. Een bezoek aan Kennedy Space Center bewijst dat ze niet enkel teren op een ver verleden, ze maken zelf wel geschiedenis.

kennedy space center

Kennedy Space Center

Culinaire hamburgers

Een torenhoog cliché dat op elke straathoek wordt bevestigd, de fast food cultuur van de dikke Amerikanen. En natuurlijk moet je een dubbele Bic Mac of Quarterpounder eens proberen. Maar als even verder kijkt dan je neus lang is vind je een heerlijke keuken vol verse vis en specialiteiten. Amerika telt vele grote restaurantketens met originele concepten, hier vind je onze favorieten. Maar ook talrijke kleine en unieke zaakjes, die heus niet enkel hamburgers en hot dogs serveren, zijn er in overvloed. Is het allemaal zo verfijnd als onze Europese keuken? Neen, dat niet. Maar de intense smaken maken dat ruimschoots goed. En omdat de basislonen er zo laag liggen, en het personeel afhankelijk is van de fooien, is de service steevast uitmuntend. Dat komt misschien oppervlakkig over. Maar op restaurant willen we een vriendelijke en vlotte service, en een lekkere maalijd. Of de smile van onze waitress  fake is maakt ons echt niet uit. Zeker niet als we met onze voeten in het zand een stuk Key lime pie eten met zicht op de oceaan.

food from florida

Florida food

Outlet shopping

Neem zeker 1 lege koffer mee naar de States. Of beter nog, koop er eentje extra in de talrijke outlet shopping centra. Zeker als je Amerikaanse merken zoals Nike, Timberland of Victoria’s Sectret wil inslaan. Koopjes doen is hier een nationale hobby en hier verdienen we al zeker 1 vliegticket terug met al onze kortingen. Jammer dat de dollar maar niet wil kelderen, dekselse Trump!

Over vliegen gesproken, een ticket naar Florida kost je gemiddeld zo’n 500 euro per persoon in het laagseizoen. Uitschieters zijn er in de wintermaanden, dan kan je soms de oversteek maken voor iets meer dan 300 euro. In het hoogseizoen en de schoolvakanties kunnen de prijzen gemakkelijk verdubbelen.

Sand pearl

Sand Pearl in Clearwater, nog steeds onze favoriet!

Onze favoriete reisperiodes zijn oktober en mei. Deze maanden vallen net buiten het zomerse stormseizoen en de temperaturen zijn dan heerlijk. Bovendien zijn er in deze periode elk jaar weer koopjes te doen. Wij vliegen rechtstreeks met Tuifly van Amsterdam naar Orlando, en verblijven er een week in het Avanti resort. Voor 538 euro per persoon een koopje. Elk jaar opnieuw vind je zulke koopjes bij D-reizen voor mei en oktober, zeker in de gaten houden dus. Lees hier hoe we in 2017 weer goedkoop op reis konden. Door de grote afstanden in de States is een huurwagen wel aan te raden. Net zoals vorig jaar kiezen we voor een Mustang cabrio voor een optimale road trip ervaring.

mustang convertible

Ford Mustang convertible

Laat al die Amerikaanse clichés maar komen, wij zijn er klaar voor. Een uitgebreid verslag volgt natuurlijk op onze blog. Wil je live foto’s en filmpjes zien? Volg ons dan ook op twitter, instagram en facebook. Inspiratie nodig voor je vakantie? Kijk dan eens op ons nieuwe pinterest pagina.

Meer info over Florida vind je op visit florida.

Bewaren

Bewaren

Bewaren

Bewaren

Bewaren

6 Comments

 • Wendy 10 maart 2017 at 06:11

  Interessant artikel met nuttige info! Bedankt.

  Reply
 • Packatoothbrush 21 maart 2017 at 13:27

  I love this post! Makes me want to book my flights asap!

  Reply
 • femcetera 23 maart 2017 at 15:11

  Handig artikel. Ik ben nog nooit in Amerika geweest, maar het staat wel hoog op mijn lijstje! 🙂

  Reply
  • travelchecker 24 maart 2017 at 19:16

   Pas maar op, want als je er 1 keer geweest bent wil je altijd maar weer terug. Waar wil je precies naartoe? Want Amerika is iets groter dan Riemst 🙂

   Reply
 • Sjoukje - profbloggers 18 maart 2018 at 21:10

  Ik reis ook graag door Amerika, het is er prachtig! En je kunt er inderdaad heerlijk eten. Ik vind Trump wel echt een issue alleen. En reis ook niet naar die andere landen die jij noemt. 🙂 Ach ja, nog 2 jaar he. En dan kunnenwe hopelijk weer 🙂

  Reply
  • travelchecker 19 maart 2018 at 12:31

   ach, de kans dat je hem tegen komt is klein he 😉

   Reply

Leave a Comment