Liège, cité ardente

Luik

Ontdek de mooiste wandeling van Luik, de Impasse des Ursulines.

Booking.com

De vurige stede

We houden van tripjes dicht bij huis. We trakteren onszelf dan ook regelmatig op een gastronomisch weekendje of een wellness arrangement. België en Nederland zijn rijk aan leuke en interessante steden. Op 15 minuten van onze voordeur ligt Luik, vroeger een grijze en vuile industriestad, nu een gezellige Waalse trekpleister vol verrassingen.

Luik is een grote en levendige stad langs de Maas. In het centrum zijn er echter ook rustige hoekjes te vinden, weg van de drukte. Om die te vinden begon ik aan de wandeling ‘le sentier des coteaux’. Parkeren kan helemaal gratis aan de citadelle, die hoog boven de stad uitsteekt. Het wandelpad leidt je doorheen bos en weide richting de stad. Het is hier zo groen en rustig dat je je ergens in het midden van de Ardennen waant. Het hectische Luik lijkt even ver weg…

Maar dan gaat het pad  toch al zigzaggend naar beneden, richting centrum. Onderweg word je tussen het bladerdak door al op enkele vergezichten getrakteerd. Eénmaal aangekomen in de benedenstad slaan we rechtsaf richting Place du Marché. Iets verderop in de Rue des Mineurs wordt je naar binnen gezogen door de heerlijke wafelgeur van ‘Une gaufrette saperlipopette’.  Op de markt, naast het perron dat je ook op het wapenschild van Luik ziet, zitten de terrasjes overvol. Luik is overduidelijk een stad van levensgenieters.

Les impasses

Typisch Luiks zijn de kleine sfeervolle steegjes die tussen de woonhuizen liggen. ‘Les impasses’ doen je in één of ander zuiders land wanen, al zijn ze natuurlijk net iets minder gezellig dan in pakweg Mykonos. Als ik burgemeester was liet ik ze allemaal spierwit schilderen. Vooral de Impasse des Ursulines mag je niet missen. De smalle trappengangen komen uit in het oude parkje van de ursulinen zusters. Een verborgen parel in het midden van de stad met een prachtig uitzicht. Wie slecht te been is kan hier wel wat moeilijkheden ondervinden. Ook wandelaars met een slechte conditie zullen net als ik wellicht even op adem moeten komen onderweg. Gelukkig passeer je al snel een verborgen terrasje…

Luik

Parc des Ursulines

Na een frisse pint Jupiler (gebrouwen nabij Luik) wordt het toch tijd om stilaan terug naar boven te wandelen. De 374 trappen van Montagne de Bueren zijn een aanslag op je kuiten maar de beloning is het allemaal waard. Een prachtig uitzicht op de stad waar je zowel overdag als ’s avonds eens moet van genieten. Elke eerste zaterdag van oktober kan je me trouwens in Luik vinden als deze hele buurt verlicht wordt met kaarsen. Overal zijn er straatartiesten in de weer, vind je lekkere eetkraampjes en de avond wordt afgesloten met een spetterend vuurwerk. Meer info vind je op la nocturne.

Luik

Impasse des Ursulines

Point de vue

Bon, nog een paar foto’s van het mooie uitzicht op de stad heb je tegoed. En heb je zelf een originele reistip voor een dagtrip of uitstapje dichtbij? Mail het gerust door op info@travelchecker.be.

Montagne de Bueren

Montagne de Bueren

Luik

Uitzicht vanop de Citadel

Luik

The view

Luik

Prachtige wandeling midden in de stad

Au revoir !

 

 

 

Bewaren

Bewaren

Bewaren

Bewaren

Bewaren

Bewaren

Bewaren

Bewaren

Bewaren

Bewaren

Bewaren

Bewaren

Bewaren

Bewaren

Bewaren

Bewaren

Bewaren

2 Comments

 • Yvonne 20 augustus 2016 at 20:50

  Die vieze industriestad heb ik dus nog steeds als plaatje in mijn hoofd… een herinnering van jaar na jaar er doorheen rijden op weg naar Zuid-Frankrijk als kind op de achterbank. Daarna eigenlijk nooit meer geweest. Zou ik dus wel eens moeten doen als ik dit zo lees en zie!

  Reply
  • travelchecker 21 augustus 2016 at 21:03

   Zeker eens doen! Het centrum van de stad is helemaal opgekuist.

   Reply

Leave a Comment