Parijs…as above so below

Daal mee af in de catacomben van Parijs, het engste stukje Frankrijk.

IZY

Dankzij een online wedstrijd won ik gratis tickets voor een tripje naar Parijs. Ik was al enkele jaren niet meer in de lichtstad geweest en besloot de sfeer te gaan opsnuiven tijdens het EK. Aan de voet van de Eiffeltoren stond er bovendien een groot fandorp opgesteld waar we de wedstrijd van onze Rode Duivels konden volgen.

IMG_20160626_181305Reizen deden we met izy,de low cost versie van de Thalys trein. Tickets variëren tussen de 10 en 30 euro voor een enkele reis. Onze standaard stoelen waren comfortabel genoeg  voor een twee uur durende treinreis. Elke stoel beschikt over een leeslampje en een stopcontact. Eén stuk handbagage en een rugzak zijn toegelaten zonder meerkost. Izy is zeker een optie voor een volgend bezoek aan Parijs.

Net voor onze reis keken we nog naar de horrorfilm As above so below. We besloten om de catacomben van Parijs, waar delen van de film werden opgenomen, te bezoeken. De catacomben vormen een ondergronds netwerk van gangen dat ruim 290 km lang is. In de achttiende eeuw heeft men de beenderen van zes miljoen Parijzenaars hier opgestapeld. Een ideale setting voor een horrorfilm dus…

Catacombes Paris

Voor een bezoekje aan de catacomben koop je best tickets op voorhand. Ter plaatse betaal je 10 euro inkom, plus 5 euro voor een audiogids. Tickets via de website kosten 27 euro, maar je mag dan wel de wachtrij (in de zomer tot anderhalf uur) zomaar voorbij wandelen. De boze gezichten neem je er dan graag bij natuurlijk. Via een smalle wenteltrap naar beneden kom je terecht in een ondergronds gangenstelsel. Dwars doorheen de mergel wandel je naar de ingang van het rijk der doden. Deze scene komt ook terug in de film. De rest moet je er natuurlijk bij verzinnen.

 

 

Catacombes

l’Empire de la mort

Vanaf hier liggen overal duizenden beenderen verspreid in het gangenstelsel. De skeletten zijn gesorteerd per kerkhof waar ze vandaan komen. Sommige zijn zelfs omgetoverd tot echte kunstwerkjes. Er hangt uiteraard een luguber sfeertje, zeker als je op voorhand de film die hier werd opgenomen bekijkt. Akelig is het geen moment, maar ik kan me voorstellen dat dit wel anders was tweehonderd jaar geleden toen je hier moest ronddwalen met een fakkel in de hand.

Catacombes

Ook na ons bezoek in de catacomben bleven we nog even ondergronds. Met de metro, de snelste en goedkoopste manier om je te verplaatsen in Parijs, reden we naar de wijk Montparnasse. Onze bestemming was een toren van ruim 200 meter hoog, le tour Montparnasse. Dit spuuglelijk gebouw heeft enkele voordelen. Je kan er op 38 seconden naar boven en op het panorama terras genieten van het mooiste uitzicht op de stad. Is een beklimming van de Eiffeltoren niet mooier? Misschien wel, maar voor de duurdere tickets moet je dan wel lang aanschuiven. Bovendien is het heerlijk rustig boven op de Tour Montparnasse, alleen jammer dat de champagnebar er gesloten was.

La tour Montparnasse

In hogere sferen

Wie mijn verslag van Berlijn gelezen heeft weet dat ik altijd op zoek ga naar mooie uitzichten in een stad. Voor een gratis ‘point de vue’ kan je ook naar de Sacré Coeur of naar het dakterras van La Fayette. Wij bleven ook op hoogte met een wandeling over de Promenade Plantee. Deze oude spoorlijn heeft men omgetoverd tot een hangende tuin, die twee kilometer door de stad, en zelfs door gebouwen loopt. De populaire High Line in New York is trouwens gebaseerd op deze tuinen.

 

promenade plantée

De wandeling zelf was een teleurstelling. Het is weliswaar aangenaam om op een hoogte van vijf meter door de stad te slenteren, en hier en daar had je wel een mooi zicht op de gebouwen rondom je. Maar het was zeker de omweg niet waard. Ik kan me voorstellen dat de Parijzenaars blij zijn met dit stukje tuin, maar voor ons als toerist viel er weinig te beleven. Bovendien kan het park dringend een onderhoudsbeurt gebruiken.

promenade plantée

promenade-plantee-map

Een ander hoogtepunt zou een ritje moeten zijn in het Roue de Paris, een reuzerad op de Place de la Concorde. Het uitzicht vanuit deze rammelbakjes was lang niet zo mooi als vanop de Tour de Montparnasse, die je ook tot 11 uur ’s avonds kan bezoeken.

paris

Onze laatste bestemming zou ons helemaal in hogere sferen moeten brengen. Een bezoekje aan de Saint Chapelle, de mooiste kapel van Parijs. Ook hier konden we gelukkig de wachtrij van 250 meter voorbij wandelen met onze online tickets.

saint chapelle

De kapel is mooi, geen discussie daarover, zeker als je van glaswerk houdt. Maar we hebben al mooiere kerken gezien waar je geen 11 euro inkom moet betalen. Voor ons een toeristenval dus en die 11  euro spenderen we volgende keer aan een tweede glas Laurent Perrier.

Santé…

Bewaren

Bewaren

Bewaren

Bewaren

Bewaren

Bewaren

Bewaren

Bewaren

Bewaren

Bewaren

Bewaren

Bewaren

Bewaren

Bewaren

Bewaren

Bewaren

Bewaren

Bewaren

11 Comments

 • Roland Jacobs 29 juli 2016 at 09:41

  Weer even meegenoten van je trip naar Parijs . Ik kijk al uit naar je wedervaren in Copenhagen !!!

  Reply
 • Yvonne 20 augustus 2016 at 20:48

  Dat wist ik helemaal niet van die catacomben… en zeker niet dat ze zo lang zijn… intrigerend. Ik wil al tijden weer eens naar Parijs trouwens, maar het lijkt er maar niet van te komen 🙂

  Reply
  • travelchecker 21 augustus 2016 at 21:04

   Met de goedkope izy trein heb je helemaal geen excuus meer om thuis te blijven 😉

   Reply
 • Tree 12 september 2016 at 19:36

  Bedankt voor deze nuttige feeback?
  Enige aanraders wat betreft Hotels? Als het kan binnen de IHG groep (geen intercon)

  Reply
  • travelchecker 12 september 2016 at 21:00

   Het indigo nabij l’opera leek ons wel mooi en had een uistekende ligging. Wij verbleven aan gare du nord in een holiday inn en dat was niet slecht maar ook niets speciaal.

   Reply
 • Parijs 29 oktober 2016 at 13:49

  ” Tickets via de website kosten 27 euro, maar je mag dan wel de wachtrij (in de zomer tot anderhalf uur) zomaar voorbij wandelen. ” -> & net daarom is het goed om bij iedere citytrip eerst eens te kijken welke voordelen het aankopen van online tickets bieden.

  Reply
 • Wannderful 30 december 2016 at 16:23

  Leestipje: historische roman “Puur” van Andrew Miller over de 18de eeuwse ‘verhuis’ van de Parijse begraafplaats ?!

  Reply
  • travelchecker 23 januari 2017 at 20:21

   Thx! Het zal iets minder fantasie zijn dan de film uit het artikel 😉 Maar daarom niet minder luguber…

   Reply
 • Normandie 14 april 2018 at 12:11

  Die horrorfilm was best griezelig. Heb hem een tijdje geleden bij toeval gekeken. Denk dat die catacomben wel iets .. euhm .. ‘horrorachtigs’ hebben.

  Reply
  • travelchecker 16 april 2018 at 19:11

   Het geeft in elk geval een meerwaarde aan je bezoek 😉 Net zoals bv ‘the longest day’ voor een bezoek aan Normandië

   Reply

Leave a Comment