Bosnië, bidden en baden

Ontdek de natuurpracht van Bosnië en neem een duik in de wondermooie watervallen van Kravica.

Watervallen van Kravica

Tijdens het reizen zijn de mooiste ervaringen degene die je onverwacht en onverhoopt tegenkomt. Gewoon ergens doelloos rondlopen, of ‘wanderen’ zoals Jeroen het noemt, levert vaak mooie dingen op. Samen met Marijke reist deze fotograaf de wereld rond en laten zij ons meegenieten op hun reisblog wanderersblues.be. Dit alles overgoten met een sausje humor en ecologische verantwoording.

Ik heb m’n hart 15 jaar geleden al verloren aan Kroatië en het werd hoog tijd om nog eens terug te keren naar de Balkan. En of het nu Kroatië, Bosnië of Servië is… voor mij is dat allemaal even mooi. Ze zullen het ter plaatse ongetwijfeld niet graag horen maar ze moesten eigenlijk een schop onder hun kont krijgen om zo’n prachtig land aan flarden te schieten. Onze roadtrip vertrok uit Dubrovnik richting Mostar. Volgens wanderersblues.be was een duik in de Kravica watervallen onderweg een must.

Een foto van wanderblues in de zomer…

Waterfalls in summertime

In de zomer een frisse duik

Bosnia

Onderweg naar Medugorje

Medugorje

We reden vanuit de oude stad rechtstreeks de bergen in en zo’n 20 minuten later waren we het checkpoint van de Bosnische politie gepasseerd. Wat volgde was een prachtige rit door een woest landschap met hier en daar een verlaten dorpje. De borden die waarschuwen voor een achtergelaten mijnenveld geven je geen echt gevoel van gastvrijheid. Dit veranderde echter op onze eerste stop in Medugorje. Dit bergdorp trekt elk jaar ruim een miljoen katholieke pelgrims aan. Alles in het dorp is dan ook voorzien op deze pelgrims. Een soort Scherpenheuvel-de-luxe met tientallen winkeltjes met religieuze souvenirs.

Medugorje kerk

Meestal liggen in zulke stadjes ook de toeristenvallen klaar, wachtend om de hongerige pelgrims en toeristen het geld uit hun zakken te kloppen. We waren dan ook verbaasd dat we in restaurant Colombo gastvrij èn goedkoop werden bediend. De smaakvolle zeevruchtenpasta, enkele drankjes en een dessert met verse aardbeien kostte ons voor 2 personen welgeteld 15 euro. Mirko, onze ober, gaf ons nog snel enkele tips mee, waaronder een bezoekje aan de Kravica watervallen.

Ave Maria

Om wat calorieën te verbranden stond er eerst nog een heuse pelgrimstocht op het programma. De beklimming over het rotspad naar de top van de verschijningsberg. Hier zouden de lokale zieners Maria hebben zien verschijnen. De beklimming is dan ook een verplicht nummer voor de pelgrims. Geen gemakkelijke opdracht trouwens, er is geen echt pad en je klimt steil omhoog over losliggende rotsen. Toevallig liggen er natuurlijk winkeltjes onderaan de berg met een ruim assortiment aan wandelstokken. De verkoper vertelt ons dat er zelden of nooit iemand valt of gekwetst geraakt tijdens de tocht. Gezien de gemiddelde leeftijd van de bezoekers en de ruige omgeving is dit al een even groot wonder als de verschijning van Maria.

Medugorje

Ferm beklimming

Watervallen

Om het klimzweet weg te spoelen is een duik in het meer van Kravica ideaal. Er staan zeker nog 5 auto’s op de parking wat wil zeggen dat we het meer bijna voor ons alleen hebben. Het is natuurlijk ook veel te fris om te zwemmen maar dat kan een travelchecker natuurlijk niet als excuus gebruiken. Zwembroek aan dus en moederziel alleen zwem ik naar de voet van de waterval. Een verfrissende en heerlijke ervaring is het, om alleen in dit blauwgroene water te plonsen. Dit prachtig stukje natuur is ongetwijfeld een bezoek waard. Ik laat gewoon de foto’s voor zich spreken.

Bosnia waterfalls

Bovenaanzicht op de watervallen

watervallen van Kravica

Bovenkant van de watervallen

watervallen van kravica

Zwemmen op eigen risico

watervallen van Kravica

Wanderblues’ bezoek tijdens de zomer

 

Pin dit artikel voor later

Bewaren

Bewaren

Bewaren

Bewaren

Bewaren

Bewaren

Bewaren

2 Comments

 • Marijke 13 februari 2016 at 15:44

  Wat leuk dat je ook naar de Kravica watervallen bent gegaan! Ik vind ze véél mooier en minder toeristisch van de Plitvice watervallen in Kroatië bijvoorbeeld. Die foto van bovenaf genomen is magnifiek! Ik sla me wel een beetje voor het hoofd dat wij dit zicht niet hebben gevonden, want de watervallen lijken nog eens zo mooi van daar uit! Een reden om nog eens terug te gaan 😉

  Reply
  • travelchecker 13 februari 2016 at 16:02

   Ja vonden dit ook een verborgen parel. Buiten de zomer staat het water er ook hoog, zelfs de bar stond half onder water 🙂
   Redenen genoeg om terug te gaan, ook voor ons!

   Reply

Leave a Comment