Op vakantie met de auto in de winter? Denk aan de volgende zaken!

Wij travelcheckers pakken natuurlijk niet altijd het vliegtuig als we op vakantie gaan. Zeker op een wintervakantie is het vaak gemakkelijker om met de auto te gaan. Als je een ervaren wintersporter bent gebruik je waarschijnlijk het liefst je eigen uitrusting, en deze neem je gemakkelijk mee in je dakkoffer. Maar waar moet je rekening mee houden als je op vakantie gaat met de auto in de winter?

Stedentrips vriendinnen banner

Op vakantie met de auto in de winter? Met deze tips komt het helemaal goed.

 1. Wees voorbereid op kou: je gaat er natuurlijk niet van uit dat je pech krijgt onderweg, maar je weet het nooit. En als je naast de auto moet wachten achter de vangrail in de sneeuw wil het nog wel eens koud worden. Zorg er daarom voor dat je voor iedere inzittende een (fleece)deken bij je hebt, ook een waxinelichtje en een aansteker zorgen voor iets meer warmte. Ben je een koukleum? Trek dan warme sokken aan, als je eenmaal koude voeten hebt krijg je het niet snel meer warm.
 2. Dashboardkastje: bewaar belangrijke reisdocumenten, verzekeringspapieren en je paspoorten in je dashboardkastje. Zo heb je alles bij een eventuele controle snel bij de hand. Let er wel op dat je alles uit de auto haalt als je de auto verlaat, ook als je maar even gaat tanken. Je wilt er niet aan denken dat je auto wordt gestolen met al je papieren er nog in.
 3. Auto in goede staat: zorg ervoor dat je auto goed gecheckt is voor je gaat. Laat bijvoorbeeld een speciale wintercheck uitvoeren, of een kleine beurt bij de garage. Controleer het oliepeil en ook de ruitenvloeistof. Zorg voor een extra fles ruitenvloeistof, er gaat namelijk meer door dan je denkt. Zeker op wintersport, met veel vocht en zout op de weg zijn je ruiten vaak snel vies. Kleine tip: bij veel grotere tankstations staan emmers en sponzen, zo kun je onder het tanken snel even je voorruit schoonmaken. Goed zicht is erg belangrijk voor de veiligheid op de weg.
 4. Tank op tijd: misschien rijd je in Nederland nog kilometers door als je metertje al in het rood staat. Doe dat niet als je in de winter op vakantie gaat met de auto. Soms zit er wel 80 kilometer tussen de tankstations. Zeker als je in een file terechtkomt wil je niet met samengeknepen billen hopen dat je het volgende tankstation haalt. Ga je met een elektrische auto op vakantie? Check dan goed van tevoren waar je op de route kunt ‘stekkeren.’
 5. winterbanden met sneeuwketting

 6. Winterbanden en sneeuwkettingen: zoek goed op wat de regels zijn in het land waar je naartoe gaat, maar ook in de landen waar je doorheen komt. Moet je winterbanden hebben? En hoe zit het met sneeuwkettingen? Als je je niet aan de regels houdt kan je dit hoge boetes opleveren. Ook kan het gevolgen hebben voor de aansprakelijkheid bij een verkeersongeval. In Oostenrijk kunnen ze bijvoorbeeld je auto in beslag nemen. Zorg als je sneeuwkettingen meeneemt ook dat je weet hoe je ze moet aanleggen. Bewaar ze op een handige plek, dus niet onderin de kofferbak onder alle bagage. Neem ook een matje, handschoenen en een handdoek mee. Dat bespaart je koude, natte en vieze knieën en handen.
 7. Bandenspanning: behalve de winterbanden is ook de bandenspanning erg belangrijk, controleer dit zeker voor vertrek. Erg handig voor onderweg is een draagbare compressor voor autobanden. Hiermee kun je onderweg zonder moeite je bandenspanning checken en je banden oppompen. Extra handig: met deze compressoren kun je ook luchtbedden oppompen, dat kan op vakantie nog wel eens van pas komen.
 8. Verplichte items: zorg dat je alles bij je hebt wat je bij je moet hebben. Dit is per land verschillend. Denk hierbij aan een gevarendriehoek, blaastest of veiligheidshesje.
 9. Mattenwissel: ben je zuinig op je auto? Verwissel dan je (dure) originele stoffen matten voor de rubberen variant. Deze kunnen beter tegen sneeuw, vocht en zout. Bij thuiskomst draai je de boel weer om en alles is weer netjes.
 10. Slotontdooier: je zult niet de eerste zijn die zijn deur niet open krijgt omdat het slot bevroren is. Zeker bij oudere auto’s komt dit vaak voor. Neem daarom slotontdooier mee, maar; bewaar het niet in de auto…
 11. Gebruik de handrem niet! Ook niet als je gaat parkeren, de kans dat de handrem vastvriest is best aanwezig. Zet je auto altijd in de eerste versnelling, en draai eventueel de banden iets schuin.
 12. Proviand: klinkt misschien oubollig, maar zorg dat je genoeg eten en drinken bij je hebt. Voor pech onderweg, files of andere tegenvallers waarbij je niet aan eten kunt komen. Neem in ieder geval genoeg drinken mee!

Op vakantie met je auto in de winter vergt dus best wat voorbereiding, als je het goed aanpakt tenminste. Van proviand tot bandenspanning, van sneeuwkettingen tot fleecedekens. Zorg ervoor dat je alles bij de hand hebt, voor een veilige en warme reis naar de kou.

hotelspecials
sunweb lastminute banner

Reageer