Paleis Het Loo & Groot Warnsborn

Ontdek indrukwekkende kastelen en buitenplaatsen tijdens een roadtrip door Nederland.

Stedentrips vriendinnen banner

Kastelen en buitenplaatsen

Nederland telt meer dan 700 kastelen en buitenplaatsen. Nu zijn we in België wel het een en ’t ander gewoon als het op indrukwekkende kastelen aankomt. Zo ligt het kasteel van Alden Biesen op amper 5 minuten wandelen van mijn voordeur. En toch werd ik in Nederland van mijn sokken geblazen door de pracht en praal die ik zag tijdens mijn kastelenroute. Zoveel indrukken dat deze reportage wordt opgesplitst in drie delen.

Wilde Pieters

Na de eerste ontmoeting met de Nederlandse kastelen rondom de Veluwe trek ik verder naar Apeldoorn. De stralende zon leidt me naar het terras van restaurant Wilde Pieters. Ondanks de toplocatie in het centrum vind je hier gewoon gratis parking voor de deur, en een zalig tuinterras.

hotelspecials
wilde pieters

Restaurant Wilde Pieters

Na een lokaal biertje (wie weet wordt Nederland ooit nog een echt bierland) smaakt de zalmfilet met risotto en het is genieten op het terras. Mijn volgende bestemming is een van de bekendste kastelen van Nederland en ligt op een boogscheut van het centrum van Apeldoorn.

wilde pieters restaurant

Paleis Het Loo

Paleis Het Loo is een voormalig Koninklijk paleis dat is omgetoverd tot een nationaal museum. Een uitstekend plan, want deze pracht en praal is gewoon te mooi om niet met het volk te delen. Ik betreed het domein via de moderne ingang/souvenirshop en wandel verder via het stallenplein naar het paleis. Mijn gids stelt voor om de rondleiding in de stallen en het koetshuis te vervangen door een wandeling door de kasteeltuin. Met een temperatuur van 32 graden is dit het beste idee van de dag. Dat wordt een fooi voor de gids nog voor hij begonnen is.

stallenplein

Het Stallenplein

Verbouwing

Het frontale zicht op het paleis wordt weggenomen door steigers en bouwkranen. Het paleis is immers tot medio 2021 gesloten voor het publiek. De reden hiervoor is een immense verbouwing. De bouwplannen beloven wel een fantastische ervaring eenmaal het paleis terug geopend wordt. Het geplande ondergrondse museum met glazen plafonds doet een beetje aan het Louvre in Parijs denken.

20180522 145725 01

Tuinen van Het Loo

Dan maar de tuinen van het paleis in. En beginnen doen we met een prachtig uitzicht vanop het dakterras. De tijdelijke bouwlift rammelt een beetje maar zorgt ervoor dat we een onvergetelijk zicht krijgen op dit mini Versailles.

paleis het loo tuin

Verkoeling vind ik in de vele fonteinen in de tuin, elk met zijn eigen verhaal. Gelukkig heeft de buxus mot z’n weg nog niet gevonden naar de tuinen van Het Loo. Aan het uiteinde van de tuin kan je ook nog het paleispark in wandelen, er is meer schaduw en er zijn minder toeristen dan in de tuin. Met  een bezoekje aan Paleis Het Loo kan je gerust een namiddag vullen. Neem dan ook je tijd om van de tuinen en het park te genieten.

tuinen paleis het loo

Landgoed Groot Warnsborn

De avondzon zakt weg en m’n maag begint al te knorren als ik de lange oprijlaan van Landgoed Groot Warnsborn oprij. En groot is het wel, dit 750 hectare groot Rijksmonumentaal landgoed. “Net even meer”, dat is de leuze hier. En dat vertaalt zich op mijn bord. Restaurant ‘La Belle Source’ biedt niet alleen een schitterend uitzicht op de bossen rondom het landgoed, ook chef Luuk van Rennes en zijn team zorgen mee voor een culinaire topervaring.

La belle source

Moet er nog kreeft zijn?

la belle source

Topdesserts, allebei.

Praktische info en links

  • Alles over kastelen en buitenplaatsen kom je te weten op Holland.com.
  • Lekker lunchen en dineren kan bij restaurant Wilde Pieters.
  • De website van Geldersch landschap en kastelen leert je alles over de talrijke kastelen in de regio.
  • Bezoek Paleis Het Loo en dompel je onder in de sfeer van de Koninklijke familie.
  • Culinair genieten en wegdromen? Het Landgoed Groot Warnsborn is precies wat je zoekt.
  • Onze lievelingsperiode om de Veluwe te bezoeken is eind augustus, wanneer de heide in volle bloei staat. Maar ook in de herfst is het een en al kleurenpracht.
  • Meer nuttige tips voor uitjes in Nederland vind je op onze NL pagina.
Zonsondergang in Groot Warnsborn

Zonsondergang in Groot Warnsborn

Deze trip werd ons aangeboden door Visit Holland. Daarom moet ik er #reclame bij zetten, al zouden we dit wel aan iedereen aanbevelen 😉

sunweb lastminute banner

Reageer