Parijs as above so below

Daal mee af in de catacomben van Parijs, het engste stukje Frankrijk.

Stedentrips vriendinnen banner

De catacomben van Parijs

Net voor onze reis keken we nog naar de horrorfilm As above so below. We besloten om de catacomben van Parijs, waar delen van de film werden opgenomen, te bezoeken. De catacomben vormen een ondergronds netwerk van gangen dat ruim 290 km lang is. In de achttiende eeuw heeft men de beenderen van zes miljoen Parijzenaars hier opgestapeld. Een ideale setting voor een horrorfilm dus…

Catacombes Paris

hotelspecials

Voor een bezoekje aan de catacomben koop je best tickets op voorhand. Ter plaatse betaal je 10 euro inkom, plus 5 euro voor een audiogids. Tickets via de website kosten 27 euro, maar je mag dan wel de wachtrij (in de zomer tot anderhalf uur) zomaar voorbij wandelen. De boze gezichten neem je er dan graag bij natuurlijk. Via een smalle wenteltrap naar beneden kom je terecht in een ondergronds gangenstelsel. Dwars doorheen de mergel wandel je naar de ingang van het rijk der doden. Deze scene komt ook terug in de film. De rest moet je er natuurlijk bij verzinnen.

Catacombes

l’Empire de la mort

Vanaf hier liggen overal duizenden beenderen verspreid in het gangenstelsel. De skeletten zijn gesorteerd per kerkhof waar ze vandaan komen. Sommige zijn zelfs omgetoverd tot echte kunstwerkjes. Er hangt uiteraard een luguber sfeertje, zeker als je op voorhand de film die hier werd opgenomen bekijkt. Akelig is het geen moment, maar ik kan me voorstellen dat dit wel anders was tweehonderd jaar geleden toen je hier moest ronddwalen met een fakkel in de hand.

Catacombes

La Tour Montparnasse

Ook na ons bezoek in de catacomben bleven we nog even ondergronds. Met de metro, de snelste en goedkoopste manier om je te verplaatsen in Parijs, reden we naar de wijk Montparnasse. Onze bestemming was een toren van ruim 200 meter hoog, le tour Montparnasse. Dit spuuglelijk gebouw heeft enkele voordelen. Je kan er op 38 seconden naar boven en op het panorama terras genieten van het mooiste uitzicht op de stad. Is een beklimming van de Eiffeltoren niet mooier? Misschien wel, maar voor de duurdere tickets moet je dan wel lang aanschuiven. Bovendien is het heerlijk rustig boven op de Tour Montparnasse, alleen jammer dat de champagnebar er gesloten was.

La tour Montparnasse

In hogere sferen

Wie mijn verslag van Berlijn gelezen heeft weet dat ik altijd op zoek ga naar mooie uitzichten in een stad. Voor een gratis ‘point de vue’ kan je ook naar de Sacré Coeur of naar het dakterras van La Fayette. Wij bleven ook op hoogte met een wandeling over de Promenade Plantee. Deze oude spoorlijn heeft men omgetoverd tot een hangende tuin, die twee kilometer door de stad, en zelfs door gebouwen loopt. De populaire High Line in New York is trouwens gebaseerd op deze tuinen.

 

promenade plantée

De wandeling zelf was een teleurstelling. Het is weliswaar aangenaam om op een hoogte van vijf meter door de stad te slenteren, en hier en daar had je wel een mooi zicht op de gebouwen rondom je. Maar het was zeker de omweg niet waard. Ik kan me voorstellen dat de Parijzenaars blij zijn met dit stukje tuin, maar voor ons als toerist viel er weinig te beleven. Bovendien kan het park dringend een onderhoudsbeurt gebruiken.

promenade plantée

promenade-plantee-map

Een ander hoogtepunt zou een ritje moeten zijn in het Roue de Paris, een reuzerad op de Place de la Concorde. Het uitzicht vanuit deze rammelbakjes was lang niet zo mooi als vanop de Tour de Montparnasse, die je ook tot 11 uur ’s avonds kan bezoeken.

paris

Saint Chapelle

Onze laatste bestemming zou ons helemaal in hogere sferen moeten brengen. Een bezoekje aan de Saint Chapelle, de mooiste kapel van Parijs. Ook hier konden we gelukkig de wachtrij van 250 meter voorbij wandelen met onze online tickets.

saint chapelle

De kapel is mooi, geen discussie daarover, zeker als je van glaswerk houdt. Maar we hebben al mooiere kerken gezien waar je geen 11 euro inkom moet betalen. Voor ons een toeristenval dus en die 11  euro spenderen we volgende keer aan een tweede glas Laurent Perrier.

Met de IZY naar Parijs

Dankzij een online wedstrijd won ik gratis tickets voor een tripje naar Parijs. Nog steeds de snelste en veiligste oplossing als je niet wil terugkeren met enkele deuken in je wagen.

IMG_20160626_181305

Bewaren

Bewaren

Bewaren

Bewaren

Bewaren

Bewaren

Bewaren

Bewaren

Bewaren

Bewaren

Bewaren

Bewaren

Bewaren

Bewaren

Bewaren

Bewaren

Bewaren

Bewaren

Reizen deden we met izy,de low cost versie van de Thalys trein. Tickets variëren tussen de 10 en 30 euro voor een enkele reis. Onze standaard stoelen waren comfortabel genoeg  voor een twee uur durende treinreis. Elke stoel beschikt over een leeslampje en een stopcontact. Eén stuk handbagage en een rugzak zijn toegelaten zonder meerkost. Izy is zeker een optie voor mijn volgend bezoek aan Parijs.

parijs citygids pdf

Reistip: bereid je vakantie voor met deze handige online reisgids.

sunweb lastminute banner

11 commentaar

  1. Roland Jacobs
  2. Tree

Reageer