Bestemmingen Blog

Pech in Punta Cana5 min read

2 januari 2020 5 min read

author:

Pech in Punta Cana5 min read

Leestijd: 5 minuten

Meestal is een vakantie super, soms zit het tegen. Lach mee met al onze tegenslagen in Punta Cana, Republica Dominicana.

Punta Cana

Dit reisverslag is al een aantal jaar oud maar de herinnering blijft levendig. Hieronder lees je dan ook mijn slechtste vakantie ervaring ooit. Gelukkig levert zo’n reis wel achteraf enkele straffe verhalen op aan de toog.

All-in resort

Winter, koude, regen… dan snak je naar vakantie en naar de zon. Daarom besloten we impulsief een last-minute te boeken naar een all-in resort in Punta Cana. Zonzeker, mooie stranden en 2 weken relaxen na een stressvolle periode. Alles zag er goed uit. Zelfs de lange, oncomfortabele vlucht bracht me niet uit mijn vakantiestemming.

Ons resort zag er op het eerste zicht best wel goed uit. Verschillende zwembaden, cocktailbars, restaurants en een prachtig strand.

Reistip: als je een droomvakantie plant naar de Dominicaanse Republiek, overweeg dan zeker een 5 sterren resort. De sterrenclassificatie in het buitenland is anders dan hier in België. Hier alvast enkele aanraders:

Punta Cana TUI
Klik op de foto en ontdek de mooiste 5 sterren resorts van de Dominicaanse Republiek.

Heeey Macarena

Onze kamer had een typische Caribische look, veel riet en lelijke tegels dus. Die ‘look’ is bijzaak want het belangrijkste blijft uiteraard het bed. Hoe beter je nachtrust, hoe meer plezier je beleeft aan je vakantie. Jammer genoeg was ons bed een houten bak met een soort gevangenis matras op. De beschimmelde kussens waren nog een leuk extraatje. Ach niet getreurd, met zo’n strand doen we daar wel een dutje. Maar dat was buiten de duizenden zandvlooien gerekend. En slapen aan het zwembad was niet mogelijk vanwege het constante lawaai van het opdringerige animatie-team. Wie heeft zo’n team eigenlijk nodig? Misschien de zatte Britse toeristen die na een week, en na 7 keer per dag oefenen nog geen macarena kunnen… Over het zwembad gesproken, het chloor gehalte was hoog genoeg om je lichaam levenslang te ontsmetten. Gelukkig zorgde de constante regen af en toe voor vers water.

IFA Bavaro beach

Geit met banaan

Ach ja, dan maar wat culinair genieten zeker? Daarom boek je immers ook een all-in. Spijtig genoeg had onze chef kok een heel ander idee over het begrip ‘culinair’. Vele toeristen genieten van een onbekende exotische keuken, maar zij hebben waarschijnlijk de geit met banaan van IFA Bavaro Village nog niet geproefd. Dat het kreeftrestaurant de hele week gesloten bleef voor een verbouwing (hebben 2 weken geen werkman gezien) hielp ook niet echt. De kakkerlakken in de eetzaal hadden er wellicht minder last van dan wij.

Inbraak

Zijn we dan zo verwend? Misschien een beetje, maar als je betaalt voor een (volgens de brochure ‘luxe’) vakantie, dan verwacht je toch wel een beetje service. Zonder een fooi kreeg je van het personeel met moeite een drankje vast. Het kamermeisje deed dan weer beter haar best. Ze kwam binnen zonder kloppen met de propere kussens die we enkele dagen geleden hadden gevraagd. Deze kregen we enkel op voorwaarde dat we haar een stukje pizza zouden gaan halen. Het leek wel een open deur dag in onze kamer. Maar na een nachtelijke inbraak via het balkon besloten we toch maar wat verder te kijken dan ons ‘luxe’ resort.

Punta Cana 048

Op excursie dan maar

We boekten een excursie bij Wimpie, een Belg die in de Dominicaanse Republiek woont en er excursies organiseert. Omdat Wimpie adverteert met excursies die ver weg blijven van het massa toerisme besloten we hier te boeken. Na een rit langs rietvelden, sloppenwijken en vuilnisbelten kregen we geen goeie indruk van het land. Als we de straffe verhalen van Wimpie mogen geloven, is dit land zelfs een gevaarlijke plek. Na een roadblock met brandende banden bereikten we uiteindelijk toch ons doel, een charmant vissershaventje waar we een speedboat zouden nemen naar een exclusief bounty eiland. Een plek waar de klassieke touroperators niet komen, aldus Wimpie.

Haven

 

Turista

De boottocht was de beste ervaring van de vakantie. Een stop op een zandbank midden op zee, en cruisen door de mangroven, dat was echt wel aangenaam. De BBQ op ons eiland zou een hoogtepunt moeten worden. Bij het binnenvaren van de baai zagen we enkele grote ‘TUI’ catamarans aangemeerd liggen, tot zover de exclusiviteit waar Wimpie prat op ging. Tijdens de BBQ maakte ik dan de kapitale fout om enkele rauwe groenten te eten. Het gevolg was een turista van enkele dagen. Jammer genoeg was onze catamaran op de terugweg niet voorzien van een werkend toilet. Wimpie had wel enkele opdringerige dames geregeld om met de toeristen te dansen op de boot. De rit naar ons hotel werd dan enkele keren onderbroken voor een sanitaire stop (turista weet u nog?). Het plekje achter een boom waar ik plaatsnam  viel niet in de smaak van een lokale bewoner. Met een getrokken machete liep hij vloekend achter me aan terwijl ik de reeds rijdende truck van Wimpie opsprong.

Zatte Taxi

Na enkele dagen was ik hersteld van mijn turista, en bekomen van de zelfgestookte rum van Wimpie. Dan maar op eigen houtje de stad in. Voor enkele dollars vonden we een Dominicaan bereid ons met de motor mee te nemen. Een gouden reistip: blijf weg uit het verkeer in Punta Cana. Deze helse rit zou enkel nog overtroffen worden door onze dronken taxi chauffeur de dag nadien. Ofwel was hij onder invloed van de drugs, die ons herhaaldelijk werd aangeboden op straat.

Tijdens ons verblijf van 2 weken hebben we maar enkele dagen de zon gezien, en geregeld was er ook geen elektriciteit (dus ook geen airco). De eerste dagen was er vanwege een defect zelfs geen warm water. Na 3 uur aanschuiven in het hotel om een internet pc te reserveren (of dacht je dat er wifi was misschien?), boekten we dan ook online een nieuwe vakantie om deze te kunnen vergeten.

Punta Cana
Beach

Conclusie

Het zal je nu wel duidelijk zijn dat onze ervaring ronduit negatief was. Dit kwam natuurlijk deels door de omstandigheden, maar ook door de armoede en ‘haat’ ten opzichte van toeristen die we voelden bij het personeel. Terugkeren naar de Republica Dominica zit er dan ook niet direct in. Liever weer terug naar de Florida Keys dan. Heb jij er wel goede ervaringen of heb je tips voor een ander Caribisch eiland? Ik hoor het graag, dan kan ik misschien wel eens genieten van de Caraïben.

pin dit artikel voor later

 

Bewaren

Bewaren

Bewaren

Bewaren

Bewaren

Bewaren

Bewaren

Bewaren

Bewaren

8 Comments
 1. Wouter

  Christophe & Heidi, sorry maar dit is echt goed geschreven, en dus aangenaam om te lezen, ... ik weet het de belevenis zal iets minder geweest zijn, ... thx voor de afleidign op deze borring dinsdag op kantoor, sorry baas :-)

  • travelchecker

   Achteraf kunnen we er wel om lachen :-) En nog beter een dag op kantoor dan in zo'n resort, niet?

 2. c

  Sedert 8 jaar heb ik mijn Domicilie op dit mooie eiland en haar vriendelijke bewoners en u zou eens goed de historie moeten lezen om te beseffen wat hier aan de hand is geweest en waarmee de mensen te maken hebben en hebben gehad. Energie en wegen zijn iets van de laatste decennia en de administratie komt op gang maar met horten en stoten en lui die misbruik maken van de "mogelijkheden" die daardoor ontstaan. Een van de dingen die zouden moeten worden aangepakt is idd het all-inn "tourisme" waarbij de tourist georganiseerd wordt weggehouden van het eiland. Wat hebben de mensen daar nu aan hier ? Nog steeds leeft 16,2% hier van 1,5€ per dag. Juist ! het bedrag waarvoor u een koud biertje gaat drinken.... Een koud biertje waaraan de Spaanse hotel keten geld verdient en niet een Dominicaan maar die laatste moet wel het "apie"-kijken van de toerist toleren en zijn prachtige strand ter beschikking stellen van al die Facebook fotografen. Op El Valle, -adembenemd mooi- komen trucks aan met touristen die daar gedurende 30 minuten in allerlei houdingen en rare gezichten trekkend elkaar fotograferen. Vervolgens gaan ze weer. Drank hebben ze bij zich. strand restaurant Paradise Josephine, die paraat stond met haar eten en drinken kan het weer vergeten. Een uur later komt de volgende vee wagen en herhaalt zich alles. Strand verkoper Marco Ambrosio die iedere dag met zijn bromfiets vanuit Santa Barbara Samaná naar La Valle rijdt en er met zijn koffertje staat om wat Larimar steentjes te verkopen wordt gemeden alsof hij onzichtbaar is. Het is niet mooi van me maar als ik die vrachtwagens zie wegrijden hoop ik altijd dat ze ergens even een gezonde salade gaan eten.....

  • travelchecker

   Dat was nu precies wat we niet fijn vonden aan onze vakantie. Het massa toerisme doet inderdaad het land geen goed. En zo'n vakantie doen we dan ook niet meer. Enkel wat die gezonde salade betreft kan ik niet akkoord gaan ;-)

 3. Maxime v. Wooning

  Heel heftig te lezen dit, dat alles slecht was. Je bent dan ook heel stom om op een motor te gaan met een dominicaan of het resort uit te gaan zonder tour operator of bekende. Ik kom hier al 17 jaar, peurto plata en punta cana. Riu palace punta cana is 1 en al top, all inclusive en 5 sterren. Geboekt voor €1250 12dagen genieten. Het eten is top, gewoon pasta steak kip etc. Het personeel verdient geen moer maar lacht oprecht, werken super samen en werken kei hard. En ja er zijn ook slechtere. Als jij tegen een boom aan staat te piezen waar misschien iemand heel zuinig op is om wat voor reden dan ook, logish dat die gene denkt " kut toerist". Ik zou als ik jou was wel naar het caribish gebied gaan en goed informeren waar je zijn moet. Excursies zijn top hier en ja soms loopt het wat fout af. De riu hotels zijn echt het beste hier. Bedden zijn ook top, De hotels zijn allemaal laatst nog gerenoveerd. Groetjes, Vanuit riu palace punta cana aan t zwembad hihi.

  • travelchecker

   Hoor inderdaad veel goed van RIU, en geloof best dat je er een fijne tijd hebt. Onze reis was gewoon een slechte ervaring. Fijne vakantie nog!

   • Wolters

    Klinkt een beetje als een verwend nest dat liever naar Florida keys gaat...duuh

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *