Tenerife – El Teide

Road trip in Tenerife

De palmbomen wiegen zachtjes heen en weer. De opkomende zon en de blauwe lucht beloven een mooie dag. De top van El Teide, met zijn 3718 meter de hoogste piek van Spanje, is zichtbaar vanaf de kust. Vaak is hij gehuld in mist en wolken. Vandaag niet, een ideale dag voor onze road trip en een garantie voor prachtige uitzichten.

Stedentrips vriendinnen banner
canarische eilanden reisgids pdf

Reistip: bereid je vakantie voor met deze handige online reisgids.

Tenerife is een relatief klein eiland, ideaal dus om met onze huurwagen op verkenning te gaan. Tenerife is ontstaan door vulkanische activiteit en wordt nog steeds gedomineerd door een actieve vuurspuwer. We moeten met de wagen ruim 2000 meter hoogteverschil overbruggen, en onze Mini Cooper Countryman is uiterst geschikt voor de job.

hotelspecials

El Teide National Park

Vanaf de kust gaat het onmiddellijk in stijgende lijn. Je kan vanuit het zuiden van het eiland, waar de meeste toeristen verblijven, op 2 manieren El Teide beklimmen. Via Vilaflor kronkelt de weg zich moeizaam omhoog. Iets sneller gaat het via Chio, waar we in lange rechte stroken over het nieuwe asfalt naar boven zoeven. Een verdwaalde wielertoerist kijkt puffend naar de top van El Teide, die nog eindeloos veraf lijkt.

El Teide national park

Teide National Park

Het landschap rondom ons verandert. De laatste naaldbomen maken plaats voor kleine dorre struiken en zwarte lavastenen. De kracht van de vulkaan vertaalt zich in de eindeloze vlakte vol grillige rotsblokken. Het lijkt alsof hier verleden week nog een uitbarsting heeft plaats gevonden. De eindeloze wegen zorgen haast voor een route 66 gevoel. Death Valley in Europa, maar dan zo’n 2000 meter hoger. Precies de sfeer die je zoekt tijdens een road trip natuurlijk.

Tenerife

Road trip feeling

Roques de Garcia

Wanneer we de vulkaan naderen verandert de kleur van de rotsen naar oker, ze steken prachtig af tegen de felblauwe lucht. Aan de Roques de Garcia houden de meeste toeristen halt. Hier krijg je een prachtig zicht op de omgeving. En we hebben geluk vandaag. El Teide laat zich in al zijn glorie bewonderen. De wolkenvelden zijn afwezig en statig baadt de berg in de zon. Het leuke aan een huurwagen is dat je kan stoppen op de kleinere parkings langs de weg, waar geen bussen halt houden en je kan genieten van de immense rust van het natuurpark. De strakke wind is het enige dat de stilte doorbreekt.

El Teide

Een tweede populaire stopplaats is de teleferico, waar je met de kabellift naar de top van El Teide kan. Een ritje kost je 25 euro en op 8 minuten bereik je de top. Daar kan je 3 wandelingen maken. Voorzie warme kledij want de lucht is er ijl en koud. De krater zelf is voorbehouden voor wetenschappers.

El Portillo

In het bezoekerscentrum van El Portillo leren we dat de laatste uitbarsting dateert van 1909. En dat de vulkaan geologisch gezien nog piepjong is. De Guanches, de oorspronkelijke bewoners van Tenerife, kozen trouwens de naam van El Teide. Wat zoveel als ‘de hel’ betekende voor hen. De zwaveldampen die vanuit de flanken opborrelen bewijzen dat het nog steeds brandt in de hel. Ooit zal El Teide zijn furie weer loslaten over Tenerife.

Roques de Garcia

prachtige uitzichten

Dankzij het gebergte vind je op Tenerife verschillende micro klimaten. Men zegt vaak dat dit ene eiland verschillende continenten herbergt. En we merken inderdaad weer een verandering op rondom ons. Het rode en dorre landschap doet ons zowaar op Mars voelen. De wind wordt wat heviger en het opwaaiende zand schuurt langs onze benen. We rijden verder en dalen af naar de vallei van La Orotava. Het is hier dat de Spanjaarden zich in de 16 de eeuw kwamen vestigen omwille van de schoonheid en vruchtbaarheid van de vallei.

La Orotava

De geur van dennenbossen prikkelt onze neus tijdens de afdaling. Doorheen de bomen vangen we hier en daar al een blik op van de vallei. Ze loopt langzaam over in de Atlantische oceaan, steeds met de Teide op de achtergrond.

In La Orotava houden we halt voor de lunch. De koning van Spanje richtte deze stad op, vandaag heeft echter koning auto de macht overgenomen en is het moeilijk een terrasje te vinden zonder lawaai of uitlaatgassen. De meeste kans maak je op het terras van restaurant La Duquesa, in de schaduw van de katholieke kerk in het centrum.

Puerto de la cruz

Meer rust vinden we dan in Puerto de la Cruz. De historische havenstad heeft de perfecte mix gevonden tussen toerisme en traditie. Kenmerkend zijn de houten balkonnetjes die de gevels sieren.

puerto de la cruz

Puerto de la Cruz

 

Via de kust rijden we zuidwaarts. Een drakenbloedboom van 1000 jaar oud, die roodkleurig sap bloedt als een tak afbreekt? Daarvoor wijken we graag even van onze route af. El Drago Milenario is trouwens maar 600 jaar oud, en hoewel hij best mag gezien worden voelt het hele dorpje toch eerder aan als een toeristenval. Alle wegen leiden naar de ingang van de botanische tuin. Terwijl je de boom ook gewoon gratis kan bewonderen vanop het plein achter de kerk.

drakenbloedboom

Zicht op de drakenbloedboom

Los Gigantes

Via het Tenogebergte, een van de uitlopers van de kracht van El Teide, keren we terug naar ons verblijf in Palm Mar. We stoppen nog eenmaal in Los Gigantes, waar we een prachtig zicht krijgen op de reuzen van bergen, die loodrecht in zee uitmonden. Een road trip in Tenerife biedt je elk uur weer nieuwe landschappen. Het is onwaarschijnlijk hoe divers de natuur hier is.

los gigantes

Haven van Los Gigantes

Vanuit Los Gigantes kan je uitstappen doen naar Masca. Dit kleine bergdorpje is blijven stilstaan in de tijd. De stilte en ruwheid van de bergen is er indrukwekkend. Sportievelingen hiken in enkele uren door de kloof van Masca naar beneden. Wanneer je de oceaan bereikt brengt een bootje je weer terug naar Los Gigantes. Tijdens je vaartocht maak je trouwens veel kans om dolfijnen of walvissen te spotten.

Het lijkt ons even vermoeiend als de Teide te beklimmen, dus die activiteit bewaren we wel voor een volgende trip. Dan maar onze Countryman in en met de wind en de bergen in onze rug terug naar het strand.

los gigantes

Los Gigantes

Sunny cars all inclusive

Een road trip in Tenerife maakt je vakantie zoveel mooier. Elke stad is weer anders op dit eiland. Een huurwagen is echt wel nodig want het openbaar vervoer heeft slechts een beperkt aanbod en georganiseerde excursies beperken toch je vrijheid. Tijdens een road trip stop je waar je maar wil (uitzichten genoeg onderweg) en bepaal je je eigen tempo.

Wij boekten een huurwagen bij Sunny cars, gewoon online en super simpel. Net zoals tijdens onze vorige road trip in Florida kozen we voor het all inclusive arrangement. We hoeven ons nergens zorgen om te maken en zijn optimaal verzekerd, ook tegen diefstal en eigen schade. En die oneerlijke tankregelingen en extra kosten zijn ook verleden tijd. Sunny cars bevestigt je dit trouwens ook nog eens in een mailtje, moest er toch een lokale handelaar teveel willen aanrekenen.

Premium plus pakket

Voor onze road trip in Tenerife hadden we dit keer ook het Premium plus pakket geboekt. Na onze landing moesten we dus niet meer aanschuiven aan het loket voor onze sleutels. Alles is online immers al ingevuld. Je kan rechtstreeks naar de parking wandelen, je auto nemen en direct vertrekken. Dat scheelt je alvast een hoop tijd en stress, en je hoeft geen waarborg te betalen. Dit pakket kunnen we zeker aanbevelen en gaan we zelf ook weer opnieuw boeken op onze volgende trip.

We vlogen met Brussels Airlines rechtstreeks van Brussels Airport naar Tenerife Sur. De luchthaven ligt op minder dan een uurtje van de hoofdstad Santa Cruz. De belangrijkste stranden liggen op amper tien minuten rijden.

Deze trip kwam tot stand in samenwerking met Sunny cars.

DezeBewaren

Bewaren

Bewaren

Bewaren

Bewaren

Bewaren

sunweb lastminute banner

Reageer