Roadtrip door Normandië

Dichtbijvakantie in Normandië

Verre reizen zijn voorlopig nog onmogelijk, gelukkig vind je op enkele uren rijden unieke vakantiebestemmingen. Aan de Atlantische kust van Frankrijk biedt Normandië je een mix van geschiedenis en vakantiegevoel. Herleef de invasie op de stranden van D-day, waan je terug in de Middeleeuwen op Mont Saint-Michel en geniet van een glaasje calvados na een feestelijke maaltijd. Met deze tips haal je het meeste uit je eerste reis naar Normandië. En, tip. Een reis naar Normandië is ook leuk in het kader van een vakantie vriendengroep.

Stedentrips vriendinnen banner
kust bij pointe du hoc

La Pointe du Hoc © E. Ursule

D-Day en de slag om Normandië

6 juni 1944… duizenden soldaten vinden de dood op de stranden van Normandië tijdens D-day. Het spreekt voor zich dat het oorlogstoerisme big business is in deze streek. Een passend eerbetoon aan onze bevrijders kan je geven op een van de vele kerkhoven die de streek rijk is. Het Amerikaanse kerkhof in Colleville-sur-mer is indrukwekkend. Vergeet zeker het gratis museum niet te bezoeken aan de ingang, of ga op zoek naar het graf van Private Ryan (hier werd ook de slotscene van de film Saving Private Ryan opgenomen).

hotelspecials
Amerikaanse begraafplaats Colleville sur Mer

Graveyard american of Colleville-sur-Mer © L. Peigner

Als je in Normandië alle musea en historische sites wil bezoeken ben je al snel een weekje zoet. Voor je eerste trip kies je best enkele hotspots uit. Deze mag je dan zeker niet missen:

  • Arromanches-les-bains: bezoek de restanten van Mulberry Harbour en beleef een bombardement in Arromanches 360° cinema.
  • Pointe du Hoc: de plek waar de US Rangers het Duitse geschut moesten uitschakelen, een indrukwekkend kraterlandschap met restanten van bunkers.
  • La Cambe: elke oorlog kent enkel verliezers, op dit kerkhof zie je dat ook Duitsland vele slachtoffers telt.
  • Sainte-Mère-Eglise: een paratrooper bengelt in dit dorpje nog steeds aan de kerktoren, het airborne museum is een must tijdens je bezoek aan Normandië.
  • Pegasus Bridge: indrukwekkend museum op een van de beroemdste veldslagen uit Wereldoorlog 2.

Naast deze klassiekers raad ik je ook aan om gewoon de kust te volgen en je te laten verrassen door de restanten van D-day en de vele kleine musea die in heel de regio terug te vinden zijn. Liefhebbers van geschiedenis zullen tijd te kort komen.

Kathedraal van Bayeux

Cathédrale of Bayeux © S. Frères

Cultuursteden en impressionisme

Het impressionisme beleef je op z’n mooist in de lente. In de bloeiende tuin van het Monethuis in Giverny waan je jezelf terug in de negentiende eeuw. Een must voor kunstliefhebbers.

Voor charmante steden moet je dan weer in Deauville of Honfleur zijn, terwijl Caen en Bayeux een teletijdmachine naar de Middeleeuwen zijn. Keuze in overvloed, mijn voorkeur gaat uit naar de kleinere havensteden langs de kust. En daar heeft de volgende tip veel mee te maken.

Landhuis Claude Monet in Giverny

Maison Claude Monet à Giverny © V. Joannon

Culinair genieten in Normandië

Een trip naar Normandië is niet compleet zonder te proeven van de heerlijke streekproducten. Kaasliefhebbers zullen verzot zijn van de verse Camenbert. Heb je liever vis? Normandië is een kweekvijver van oesters, mosselen en Sint-Jakobsschelpen. Een schotel fruits-de-mer smaakt het beste op een terras in een van de sfeervolle vissersdorpjes.

Al die heerlijke gerechten zijn nog lekkerder met een glas cider, pommeau of een Calvados. Er zijn tal van kleine boerderijen waar je zo het erf kan oprijden en er uitgebreid mag proeven.

Oesters in Chateau de Isle Marie

L’apéro avec Nicola au château de l’Isle Marie © D.Dumas

Mont Saint-Michel

Een bezoek aan Normandië is voor velen niet compleet zonder een bezoek aan Mont Saint-Michel. En terecht, want het is een uniek stukje Frankrijk dat behoort tot het UNESCO werelderfgoed. Het spectaculairst is het zicht op het eiland tijdens vloed, wanneer de Mont helemaal omringd wordt door de oceaan. Gratis pendelbussen brengen je naar de ingang, wil je het wat origineler doen kan je ook wadlopen naar het eiland onder begeleiding van een gids.

Mont Saint-Michel is een van de topattracties in Frankrijk en telt miljoenen bezoekers. Plan je bezoek dus vroeg genoeg om de grote drukte te vermijden. Ook reservaties om te overnachten of te dineren boek je best op voorhand.

Tip: ’s avonds wordt de toegang afgesloten en kan je enkel als hotelgast nog ronddolen op de berg. Prijzig maar een unieke ervaring in alle rust.

Strand van Etretat

Baignade à Etretat © S. Frères

Natuurpracht in Etretat

De stranden van D-Day zijn uitgestrekt en in de zomer geschikt voor zwemmers en zonnekloppers. Iets ruiger gaat het eraan toe in Etretat. De Atlantische oceaan beukt hier onophoudelijk tegen de krijtrotsen en creëert fotogenieke rotsbogen.

Vanuit het centrum kan je doorheen de rotsen helemaal naar het Vue Panomarique wandelen en genieten van een prachtig uitzicht. Het water is hier wellicht wat koeler dan in de Middellandse Zee maar minstens even blauw en met een prachtig decor.

Bagnade strand Normandie

La Pointe du Hoc © E. Ursule

Praktisch

  • De beste reisperiode is van mei tot oktober, hou in het hoogseizoen (en de periode rond 6 juni) rekening met iets meer drukte.
  • Vanuit Brussel is het een kleine 500 kilometer rijden tot Normandië, hou ook rekening met tolkosten op de Franse autowegen (tussen 13 en 30 euro).
  • Alle praktische info die je nodig hebt, en nog veel meer tips vind je op de officiële website van toerisme Normandië.
  • Wij verbleven in Ferme de la Ranconnière, een charmehotel in Crépon. Ideaal gelegen kort bij de kust en een uitstekende keuken.
sunweb lastminute banner

Reageer